Ministrul Muncii: Creşterea salariului minim nu a fost decisă din pix

Violeta Alexandru
Agerpres

Creşterea salariului de bază minim brut pe ţară a fost decisă la finalul unei susţinute activităţi de analiză şi nu din pix, pe calcule electorale, potrivit ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.

Executivul a aprobat în şedinţa de vineri seara HG pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2020, pentru angajaţii fără studii superioare. Anul viitor, salariul brut va fi de 2.230 lei lunar, respectiv 1.346 net, o creştere lunară de 83 lei. Salariul în cazul angajaţilor cu studii superioare rămâne la fel, 2.350 lei/lună.

"Cum am ajuns la aceste sume? Vă asigur că nu "din pix", pe calcule electorale, cum s-a tot făcut. Creşterea a fost decisă la finalul unei susţinute activităţi de analiză făcută într-un timp scurt, dar cu seriozitate. Am vrut să nu se mai ia decizii de creştere fără analiza impactului”, a scris, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, Violeta Alexandru.

„Aşa că, în primele zile după preluarea guvernării, am făcut rapid un grup de lucru: Cancelaria Prim-Ministrului, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul Finanţelor Publice şi s-a muncit ca să se livreze rezultate cât de repede posibil. Timp în care ne-am consultat cu toţi partenerii, cei prevăzuţi de lege dar, de fapt, cu oricine a fost interesat şi a dorit să îşi exprime un punct de vedere. Toate sub presiunea timpului - ne-am dorit să fim şi eficienţi, dar şi respectuoşi cu angajatorii care urmăreau subiectul”, a scris ministrul Muncii.

„Oameni care aveau nevoie să ştie care este decizia finală pentru a-şi putea adapta bugetele de salarii pe 2020. Eu spun că am atins ceea ce ne-am propus", a adăuat Violeta Alexandru.

Citește și
Violeta Alexandru
Ministrul Muncii: Încercăm să avem un inventar al problemelor generate de legea pensiilor
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Aceasta a mai scris că ar fi ideal ca tot mai puţini oameni să trăiască din salariul minim, dar pentru acest deziderat este nevoie de o economie puternică care să ducă, natural, la o creştere a veniturilor angajaţilor.

"Am citit multe comentarii, în ultimele săptămâni, despre (in)utilitatea stabilirii salariului minim de către Guvern. Am participat, recent, şi la discuţiile miniştrilor Muncii din UE pe această temă. Da, se discută intens despre necesitatea unui mecanism de stabilire a salariului minim (minimum wage) valabil în ţările membre UE. Unul care să ţină cont de nevoile oamenilor, dar şi de posibilităţile angajatorilor. Sunt voci care spun că trebuie stabilit exclusiv de angajat-angajator. Nu e uşor să ajungi să fie ambele părţi mulţumite. Convingerea mea este că ajungi la o decizie acceptată de ambele părţi, angajaţi şi angajatori, prin încrederea părţilor şi, după aceste săptămâni de lucru pe această temă, eu personal simt că a contat încrederea partenerilor în determinarea noastră de a ajunge la o soluţie de stabilire corectă", a mai scris ministrul Muncii.

Ea a subliniat că, în doar câteva săptămâni, preluând guvernarea la final de an, liberalii au ajuns la o Hotărâre de Guvern pe salariul minim 2020, fundamentată astfel încât să detaşeze politicul de acest subiect, o formulă discutată transparent, adaptată posibilităţilor actuale, una de la care orice discuţie ulterioară va pleca mult mai profesionist.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Pensiile nu vor mai putea fi cumulate cu salariile. Proiect de lege al ministrului Muncii
Pensiile nu vor mai putea fi cumulate cu salariile. Proiect de lege al ministrului Muncii

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a elaborat un proiect de lege care presupune restrângerea situațiilor în care salariile pot fi cumulate cu pensiile în sistemul bugetar.

Ministrul Muncii: Încercăm să avem un inventar al problemelor generate de legea pensiilor
Ministrul Muncii: Încercăm să avem un inventar al problemelor generate de legea pensiilor

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, speră ca, până la începutul anului viitor, să aibă un inventar complet al problemelor generate de noua lege a pensiilor.

Ministrul Muncii, despre recalcularea pensiilor:
Ministrul Muncii, despre recalcularea pensiilor: "Voi cere mai mulți bani de la Guvern"

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a anunțat, joi, că va cere o suplimentare a bugetului Casei Naționale de Pensii, banii fiind necesari pentru plata pensiilor recalculate.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.