Ministrul Muncii, interviu pentru Știrile ProTV: Salarii mai mici pentru 3% dintre bugetari și triplate pentru medici

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a explicat într-un interviu acordat pentru Știrile ProTV ce se va întâmpla cu salariile bugetarilor, care cresc și care scad.

Lia Olguța Vasilescu a dat asigurări că nu va scădea salariul vreunui bugetat din cauza transferului contribuțiilor, deoarece cu toții au primit 25% creștere la salariul brut.

Pentru profesori, ministrul Muncii promite o creștere cu 20% începând de la 1 martie, iar pentru medicii și asistente, dublări sau triplări până în 2022.

Cu privire la protestele grefierilor, care reclamă că vor pierde chiar și 500 de lei la salarii, Lia Olguța Vasilescu a precizat că este ”exclus” să se întâmple acest lucru.

Doar 3% dintre bugetari ar urma să aibă salarii mai mici, a mai anunțat Ministrul Muncii.

Citește și
ministrul Muncii
Ministrul Muncii, anunț despre zilele dintre Crăciun și Revelion
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Interviul complet cu Lia Olguța Vasilescu:

Salariile care cresc și care scad

Nu există nicio variantă să scadă salariul vreunui bugetar din cauza transferului contribuţiilor, pentru că tot sistemul bugetar a primit suma de 25% pe brut, care înseamnă anul acesta o creştere de 4% pe net, deci nu au de ce să scadă salariile din învăţământ. Este vorba despre angajaţi la part-time, care trebuie să-şi plătească salariile la nivelul salariului minim pe economie, sunt câteva femei de serviciu din mediul rural, care erau angajate cu două ore într-o şcoală şi am discutat deja cu cei de Ministerul Educaţiei să se reîntregească normele acestor persoane, astfel încât să nu mai fie niciun fel de problemă din punctul acesta de vedere. Deci, situaţia acolo este reglată. 

În ceea ce priveşte profesorii, nu numai că nu vom avea niciun fel de scădere anul acesta, în afară de cei 25% pe brut, însemnând 4% pe net de la 1 ianuarie, vor mai avea o creştere de 20% din luna martie. De altfel, vreau să vă spun că din întreg sistemul bugetar, prioritatea o constituie Educaţia, din cauza aceasta ei au şi majorările de salarii de la 1 martie, şi Sănătate, unde medicii şi asistentele urcă direct pe grila din 2022. Asta înseamnă o dublare sau chiar triplare a salariilor medicilor.

S-a vorbit încă de la început, inclusiv în cadrul comisiilor de Muncă, pentru că legea a fost dezbătută inclusiv cu presa, s-a spus de atunci că se va ţine cont de prevederile noului Cod Fiscal şi vreau să vă spun că în sistemul bugetar nu înseamnă creşteri de doar 25%, cât ar fi acest transfer al contribuţiilor, pentru că în unele cazuri sunt creşteri de 200% sau 300% la salariile bugetarilor până în 2022, când toată grila va fi echilibrată.

Noi am găsit dezechilibre majore, adică exemplu concret: un director dintr-o instituţie a Ministerului Mediului avea un salariu de 2.700 de lei, alt director, dintr-o instituţie a Ministerului Sănătăţii sau Agriculturii, care avea un salariu de 12.000 de lei. Este clar că, având aceeaşi ocupaţie, vor trebui şi ei la fel de bine remuneraţi. În aceste cazuri, unii dintre ei vor scădea. Și sunt aproximativ 3% dintre bugetari care vor avea scăderi salariale, iar alţii au majorări salariale de 200-300% ca să reuşească să îi ajungă din urmă pe ceilalţi şi să se oprească în grila din 2022, aşa cum am gândit noi sistemul.

Noi am găsit foarte multe dezechilibre, foarte mulţi bugetari care treceau cu salariile peste salariul preşedintelui, nu mai vorbim de sporuri, pentru că aici discutăm doar despre salariu. Cu sporuri, erau chiar duble şi în unele cazuri se apropiau de triplu faţă de salariul presedintelului României.

Am stabilit să fie un raport de 1 la 12 între cel mai mic şi cel mai mare salariu din sectorul bugetar, cel mai mic reprezentând salariul minim pe economie, iar cel mai mare, normal, în vârful piramidei, trebuie să fie aşezat preşedintele României şi am multiplicat cu 12 salariul minim.

În sistemul bugetar, găseam un raport de 1 la 18, a trebuit chiar şi salariul preşedintelui să-l diminuăm şi nu numai al dumnealui, şi al altor demnitari, şi al altor şefi de instituţii, iar cei 3% dintre bugetari care vor scădea sunt în general pe funcţii de conducere, deci nu sunt afectaţi cei din marea masă a bugetarilor, unde salariile cresc.

Au pierdut deja de la 1 iulie 2017, din momentul în care a produs efecte Legea salarizării. E simplu să calculezi salariile fiecăruia dintre noi. De exemplu, în cazul miniştrilor este de 10,5%, deci salariului minim pe economie înmulţit cu 10,5%. în cazul premierului, este 11 şi înmulţiţi cu 11, iar în cazul preşedintelui este 12 şi înmulţiţi cu 12.

Situația grefierilor

Grefierii nu au cerut să se vadă cu Ministerul Muncii, am aflat din presă ieri de greva de avertisment. Am aflat-o din presă că din cauza transferului contribuţiilor sociale, le scad salariile. Este exclus să se întâmpla acest lucru, o dată pentru că grefierii au salarii destul de mici şi prin Legea salarizării sunt creşteri, deci nu există riscul ca ei să fi depăşit grila din 2022 şi atunci să fie nevoie de nevoie de tăieri, cum se întâmplă în cazul a 3% dintre bugetari şi, de asemenea, grefierii, ca toţi ceilalţi din sistemul bugetar, primesc 25%, o majorare de salariu pe brut, deci se acoperă transferul de contribuţii sociale de 22,5%. Deci este exclus să le scadă salariile din această cauză.

Cred că este vorba despre o greşeală de calcul a celor de la Curţile de Apel, situaţia nu este generalizată, e vorba despre 2-3 Curţi de Apel.

Fără bugetari cu salarii mai mari decât președintele

Din câte ştiu, în toată ţara s-au majorat salariile în administraţia locală. În ce priveşte salariaţii din subordinea Ministerului Finanțelor, ei au fost aduşi la grila naţională, adică nu mai există o departajare între cei care lucrează în Bucureşti şi cei care lucrează la Vaslui.

Cel mai frumos ar fi să-i întrebaţi cât au salariile şi o să înţelegeţi de ce le scad aceste salarii. Am avut şi eu discuţii cu o persoană care se plângea că îi scade salariul cu 2000 de lei şi i-am spus: ”de la cât?” Îi era ruşine să-mi spună cât are salariul. De la 16.000 de lei, nu vi se pare normal, hai să calculăm salariul preşedintelui şi să vedem dacă nu cumva erau cam sus în grilă.

Cu certitudine, niciun bugetar nu mai poate să treacă peste preşedintele României, aşa cum s-a întâmplat până anul trecut, înainte de apariţia Legii salarizării. Erau câteva mii de bugetari cu salarii chiar duble faţă de preşedintele României, nu se mai poate accepta aşa ceva, nu se întâmplă în nicio ţară civilizată din lume ca în sistemul bugetar să se treacă peste salariul preşedintelui. Nu mai vorbesc de faptul că toate salariile care sunt în grilă sunt fără sporuri şi fără vechime.

Nu am tăiat anul trecut niciun spor în Legea salarizării, toate care existau le-am păstrat. Singurul lucru a fost să punem un procent de 30%, maximul în care să se încadreze sporurile, pentru că nu este normal să ai un salariu de 2 lei şi să ai sporuri de 3 lei, de exemplu.

Laura Culiță, corespondent Știrile ProTV: ”Daţi asigurări, doamna ministru, că nu sunt scăderi la bugetari, decât în cazul celor 3% dintre bugetari?
Lia Olguța Vasilescu: ”Da!
Laura Culiță: ”Cu toţii având funcţii de conducere.
Lia Olguța Vasilescu: ”Depinde foarte mult, sunt instituţii unde v-am dat exemplu foarte clar: consilier la Ministerul Muncii - 3.000 lei salariu, consilier la Ministerul Sănătăţii - 12.000 lei salariu. Noi am considerat că salariul real ar trebui să fie undeva pe la media dintre cele două şi acolo să se ajungă în 2022.”

Răspunsul oferit celor care se plâng că le scad salariile

”Anumite sindicate care au venit chiar în cadrul comisiei şi au spus "ne scad salariile'', şi am întrebat: ”de la cât vă scad?”. Hai să spuneţi ceva aici, în faţa comisiei, ca să ştie şi parlamentarii care aveau salariile de 5.000 la vremea respectivă, cam cât câştigă un funcţionar public din România, dintr-o funcţie de conducere şi nu neapărat. Pentru că IT-iștii din Justiţie, la fel, de exemplu, erau departajaţi pe ministere de parcă nu ar fi prestat aceeaşi muncă în interiorul aceluiaşi sistem. IT-istul din ministerul Muncii avea un salariu de 2.000 de lei, cel de la Justiţie avea un salariu de 9.000 de lei, aici nu vorbim de funcţii de conducere. În afară de aceşti bani, ei mergeau pe sporurile magistraţilor şi mai mult decât atât, aveau impozit zero.

Laura Culiță: ”Dacă se întâmplă, totuşi, ca salariile bugetarilor să scadă, acest lucru va fi doar din cauza trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat?
Lia Olguța Vasilescu: ”La niciun bugetar nu poate să-i scadă salariul din cauza transferului contribuţiei, pentru că absolut toţi bugetarii primesc o majorare de 25% a salariilor, ori transferul contribuţiilor înseamnă 22,5%, deci este acoperit integral transferul contribuţiilor, astfel încât să nu fie afectat netul angajatului. Deci nu există niciun fel de problemă din punctul acesta de vedere, că din cauza transferului contribuţiilor ar putea să le scadă netul angajaţilor din sistemul bugetar.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Ministrul Muncii: ”Vor fi scăderi salariale între 10 şi 40%”. Salariul președintelui țării, cel mai afectat
Ministrul Muncii: ”Vor fi scăderi salariale între 10 şi 40%”. Salariul președintelui țării, cel mai afectat

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, admite că în cazul unor bugetari salariile vor scădea cu procente între 10 şi 40%, cea mai mare scădere fiind în cazul preşedintelui României.

Ministrul Muncii, anunț despre zilele dintre Crăciun și Revelion
Ministrul Muncii, anunț despre zilele dintre Crăciun și Revelion

Zilele din intervalul 27-29 decembrie nu vor fi libere, a anunțat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, pe pagina sa de Facebook.

Lia Olguţa Vasilescu dă vina pe multinaţionale pentru sărăcia din Moldova şi Teleorman
Lia Olguţa Vasilescu dă vina pe multinaţionale pentru sărăcia din Moldova şi Teleorman

Ministrul Muncii crede că marile companii sunt de vină pentru şomajul din multe zone ale ţării, fiindcă se încăpăţânează să nu-şi deschidă sedii acolo.

Oamenii de afaceri cer Guvernului să amâne schimbarea sistemului de impozitare
Oamenii de afaceri cer Guvernului să amâne schimbarea sistemului de impozitare

Guvernul amână pentru sfârșitul acestei săptămâni adoptarea măsurilor care vor revoluționa sistemul de impozitare, de anul viitor. Oamenii de afaceri îi cer să se mai gândească cel puțin 3 luni.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu afimă că nu crede că „fermierii români vopsesc puii”.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.