Euro a atins un nou nivel record, aproape de 4,65 lei, peste nivelul din august 2012. Explicaţia lui Tariceanu

×
Codul embed a fost copiat

Euro a ajuns la un maxim istoric de 4 lei şi 65 de bani. A depăşit astfel vârful de acum 5 ani, când leul a intrat în declin, după suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Indicele ROBOR, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la creditele în lei, s-a întors la cel mai înalt nivel din 2017. Specialiştii pun slăbirea leului pe seama măsurilor fiscale controversate ale Guvernului, care i-au scos pe oameni în stradă.

Măsurile sunt contestate şi de liberali, care au sesizat Avocatul Poporului. Victor Ciorbea, poate ataca la Curtea Constituţională "Revoluţia fiscală".

Leul nu a fost niciodată atât de slab în fata monedei europene. În Bucureşti, la casele de schimb valutar, un euro se vinde cu 4 lei şi 67 de bani, asta înseamnă cu 2 bani în plus faţă de referinţă calculată de Banca Naţională. Iar tendinţa de depreciere a leului faţă de euro se va accentua, spun specialiştii.

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a transmis încă de săptămâna trecută un semnal puternic ca deprecierea leului va fi de durată, câtă vreme România va avea importuri mai mari decât exporturile. Aşa că va continua şirul scumpirilor pe care le vom resimţi peste tot: la benzinării, în magazine, dar şi la bănci.

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”


ANDREEA GHEORGHE, SPECIALIST FISCAL: ''Orice fluctuatie in curs se vede in preturile pentru bunurile de consum, in special pentru bunurile de baza, si atunci evident ca vom fi cu totii afectati.''

Si indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate costurile creditelor in lei, a atins varful anului.

In vreme ce specialistii vorbesc de tulburarile fiscale care pun presiune pe leu, liderul senatului, Calin Popescu Tariceanu, a gasit o alta explicatie: ''Poate sa fie un atac asupra leului si pentru ca vorbeam de BNR, am sa va readuc aminte ca si in 2008 a fost un atac masiv pe leu, pe care BNR l-a contracarat''.

CRISTIAN GHINEA, DEPUTAT USR: "Prin inflatie, prin ROBOR, nu fac decat sa acopere cheltuia bugetara, oamenii platesc din buzunarul lor prostiile PSD''.

Intre timp, Reprezentantii PNL au depus la Avocatul Poporului o sesizare pentru a contesta la Curtea Constitutionala Ordonata de urgenta de modificare a Codului Fiscal.

Avocatul Poporului, Victor CIorbea nu se grabeste insa: "Vom analiza serios, mai ales ca in urmatoarele zile vom mai primi si alte memorii si alte motive si, cand avem solutia, ne vom pronunta, nu e interesul nimanui sa ne grabim si sa o facem peste noapte".

Dupa ce noaptea trecuta, in Bucuresti, au fost din nou manifestatii impotriva masurilor fiscale decise de Guvern, astazi, zeci de primari din judetul Arad au iesit in strada suparati ca vor pierde 35 de milioane de euro, de la investitii.

Ilie Chesa, primar comuna Secusigiu: "Voi fi nevoit sa reduc salariile si sa maresc impozitele si taxele, ceea ce nu-mi doresc, pentru ca este o comuna cu venituri mici".

Nemultumiti sunt si IT-istii, care spun ca vor fi afectati de trecerea contributiilor de la angajator la angajat. Seful PSD a promis ca se va gasi o solutie in cazul lor, dar Guvernul inca face analize.

Cursul de schimb afişat de Banca Naţională a României (BNR) în data de 13 noiembrie 2017

Dolarul australian AUD 3,0524
Leva bulgărească BGN 2,3773
Dolarul canadian CAD 3,1425
Francul elveţian CHF 4,0063
Coroana cehă CZK 0,1818
Coroana daneză DKK 0,6248
Lira egipteană EGP 0,2260
Euro EUR 4,6495
Lira sterlină GBP 5,2227
100 Forinţi maghiari HUF 1,4898
100 Yeni japonezi JPY 3,5222
Leul moldovenesc MDL 0,2269
Coroana norvegiană NOK 0,4900
Zlotul polonez PLN 1,0977
Rubla rusească RUB 0,0672
Coroana suedeză SEK 0,4764
Lira turcească TRY 1,0291
Dolarul american USD 3,9913
Randul sud-african ZAR 0,2751
Realul brazilian BRL 1,2176
Renminbi-ul chinezesc CNY 0,6010
Rupia indiană INR 0,0610
100 Woni sud-coreeni KRW 0,3565
Peso-ul mexican MXN 0,2082
Dolarul neo-zeelandez NZD 2,7581
Dinarul sârbesc RSD 0,0392
Hryvna ucraineană UAH 0,1493
Dirhamul Emiratelor Arabe AED 1,0866
Kuna croată HRK 0,6159
Bahtul thailandez THB 0,1207
Gramul de aur XAU 164,1104
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Sectorul construcțiilor e tot pe minus. Scădere de 40% pe segmentul rezidențial. Apartamentele care se mai vând acum
Sectorul construcțiilor e tot pe minus. Scădere de 40% pe segmentul rezidențial. Apartamentele care se mai vând acum

Piața de construcții a început anul pe minus. Potrivit datelor de la Statistică, volumul lucrărilor a scăzut în medie cu peste 10 procente în primele luni, față de aceeași perioadă a anului trecut.

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat. 

Profituri record pentru băncile din România în 2023, mult peste inflație. Topul celor mai profitabile
Profituri record pentru băncile din România în 2023, mult peste inflație. Topul celor mai profitabile

Băncile mari au raportat pentru anul 2023, în general, profituri în creştere comparativ cu 2022, în condiţiile creşterii creditării şi a veniturilor, evoluţia câştigurilor fiind influenţată în principal de nivelurile ridicate ale dobânzilor, scrie ZF

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.