Liviu Dragnea a explicat de ce a fost amanata Legea salarizarii unitare: "Sa mai stea, sa isi mai dea lumea cu parerea"

Liviu Dragnea

Presedintele PSD Liviu Dragnea a anuntat luni ca depunerea proiectului legii salarizarii in Parlament se amana cu o saptamana. In acest interval, proiectul va mai fi discutat de grupurile parlamentare PSD si ALDE.

Anterior, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, declarase ca proiectul Legii salarizarii unitare in sectorul public va fi depus luni la Parlament.

"Nu, eu nu vreau sa o depun azi. Sa mai stea o saptamana sa isi mai dea lumea cu parerea", a spus Dragnea, intrebat daca proiectul va fi inregistrat luni, relateaza HotNews.ro.

Dragnea a facut aceasta scurta precizare inainte de a intra la sedinta parlamentarilor PSD in care este discutata legea salarizarii cu ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, sedinta care a inceput la ora 15.00 la Parlament, la care participa si parlamentari ALDE.

Potrivit unor surse politice, parlamentarii urmau sa semneze proiectul de lege care apoi va fi depus la Senat, prima camera sesizata, astfel in cat acesta sa intre in parcursul legislativ.

Citește și
ministrul Muncii
Legea salarizarii, modificata din nou. Cat de mult scad veniturile presedintelui si cine nu va mai plati impozite
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Vasilescu a precizat ca graficul adoptarii acestei legi ia in calcul o eventuala cerere de reexaminare a presedintelui Iohannis sau o sesizare a CCR, scopul fiind promulgarea legii inainte de 1 iulie.

Lia Olguta Vasilescu a precizat ca proiectul Legii salarizarii unitare nu a fost dat pana acum publicitatii pentru ca tot s-au facut modificari pe proiect, insa textul legii va intra luni in parcursul legislativ.

”Maine va fi semnata de absolut toti parlamentarii, noi avand foarte multe semnaturi deja, in jur de 200. Colegii care nu au apucat sa o semneze vor avea maine o sedinta unita a grupurilor parlamentare ca sa mai prezentam o data principiile acestei legi pentru cine nu a fost la Sinaia si vom intra cu ea in Parlament intr-o procedura destul de rapida de dezbatere a acestei legi”, a declarat Vasilescu la Antena 3.

Ea a precizat ca proiectul mai poate suferi amendari, inclusiv din partea sindicatelor.

”Nu dorim sa spunem ca nu vom accepta amendamente din partea opozitiei, chiar si a sindicatelor, a oamenilor simpli care vor avea ocazia sa vada aceasta lege incepand de maine si, daca vor simti nevoia sa ne semnaleze vreo greseala, suntem dispusi ca in Parlament sa corectam aceste lucruri pentru ca legea nu este perfecta, dar incercam sa avem cea mai corecta varianta posibila”, a spus ministrul Muncii.

Aceasta a spus ca obiectivul este ca legea sa fie adoptata la timp pentru ca primele majorari de salarii sa poata fi facute de la 1 iulie. ”Cred ca vom avea un timp de dezbatere pana in luna iunie, iar in luna iunie o trimitem la promulgare presedintelui. Daca nu vrea sa o promulge, se intoarce in Parlament si ne-am luat o marja in asa fel incat, pana la data de 1 iulie sa depasim toate obstacolele”, a mai spus Vasilescu.

Ea a estimat ca presedintele Klaus Iohannis ”nu va risca” sa ceara reexaminarea legii tocmai pentru ca primele majorari se fac de la 1 iulie. ”Teoretic nu ar avea niciun motiv sa nu o promulge pentru ca este vorba de cresteri de venituri ale romanilor, mai ales ca trecem printr-o dezbatere ampla in Parlamentul Romaniei (...) Noi luam in calcul inclusiv ca legea sa fie atacata la CCR”, a mai spus Vasilescu.

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a prezentat, joi, la Sinaia, proiectul Legii salarizarii unitare, in forma agreata de coalitia guvernamentala. Vasilescu a precizat ca primele majorari vor avea loc de la 1 iulie 2017 pentru militari si politisti, iar de la 1 ianuarie 2018 cresc salariile medicilor si asistentelor, insa salariile din sectorul sanatatii vor ramane aceleasi pana in 2022 deoarece din 2018 este acordata intreaga crestere salariala prevazuta in lege.

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a precizat ca Legea salarizarii unitare vizeaza toate institutiile publice, cu exceptia BNR si ASF. ”Acolo exista o discutie de mai multi ani cu Comisia Europeana si ne-a fost adresata rugamintea de a nu intra aceste doua institutii in proiectul Legii salarizarii unitare”, a precizat Vasilescu.

Raportul dintre cel mai mic salariu din sectorul public si cel mai mare este de 1 la 12.

”Principiile care au stat la baza acestei legi sunt principiul legalitatii - toate drepturile de natura salariala se stabilesc prin norme de forta a legii, principiul nediscriminarii - eliminarea oricarei forme de discriminare si instituirea unui tratament egal cu privire la personalul din sectorul bugetar care presteaza aceeasi activitate si are aceeasi vechime in munca, principiul egalitatii - asigurarea de salarii pe baze egale pentru munca de valoarea egala, principiul importantei sociale a muncii, principiul stimularii personalului din sectorul bugetar, principiul ierarhizarii pe verticala, cat si pe orizontala, in cadrul aceluiasi domeniu si in functie de complexitatea si importanta activitatii desfasurate, principiul transparentei mecanismului de stabilire a drepturilor salariale si principiul sustenabilitatii financiare”, a declarat Olguta Vasilescu.

Salariile de baza sunt diferentiate pe functii, grade, trepte si gradatii. Gradatiile se acorda in procent de 7,5 pentru gradatia 1 - de la 3 la 5 ani, 5% pentru gradatia 2 - de la 5 la 10 ani, 5% pentru gradatia 3 - de la 10 la 15 ani, 2,5% pentru gradatia 4 - de la 15 la 20 de ani, 2,5% pentru gradatia 5 - peste 20 de ani.

Ministrul Muncii a precizat ca nu a fost taiat niciun fel de spor actual, insa a fost introdusa restrictia ca ordonatorul de credite sa nu aloce sporurilor mai mult de 30% din anvelopa salariala. ”Un politist care lucreaza in strada poate sa ajunga la 70%, dar este clar ca cei care stau la birou sau personalul contractual vor trebui sa aiba sporuri mai mici”, a exemplificat Vasilescu.

Primele majorari se acorda de la data de 1 iulie 2017: soldele de functie ale personalului militar cresc cu 20% fata de nivelul acordat pentru martie 2017, salariile de functie ale politistilor se majoreaza cu 5% fata de nivelul acordat in martie 2017,

”La 1 ianuarie 2018, medicii si asistentele intra cu toata cresterea, insa ei nu vor mai creste deloc pana in 2022; salariile de baza pentru personalul didactic din invatamant se majoreaza cu 50% fata de nivelul decembrie 2017, salariile de baza, soldele de functie, indemnizatiile de incadrare ale personalului salarial se majoreaza cu 25%”, a precizat ministrul.

Pentru functiile alese modalitatea de calcul a indemnizatiilor este variabila. ”Indemnizatiile lunare pentru functiile de demnitate publica se stabilesc pe baza coeficientilor si a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare”, a spus Lia Olguta Vasilescu.

In perioada 2019-2022 se va acorda anual o crestere a salariilor de baza, soldelor de functie, salariilor de functie, indemnizatiilor de incadrare reprezentand 1/4 din diferenta dintre salariul prevazut pentru anul 2022 si cel din luna decembrie 2018.

In cazul in care angajati ai statului au in momentul de fata salarii mai mari decat cele prevazute in lege pentru anul 2022 sau devin mai mari ca urmare a majorarilor, se vor acorda drepturile salariale la nivelul anului 2022.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Legea salarizarii unitare: impozitul ar urma sa scada la 10% in 2018. Ce salarii vor avea presedintele sau parlamentarii
Legea salarizarii unitare: impozitul ar urma sa scada la 10% in 2018. Ce salarii vor avea presedintele sau parlamentarii

Vom avea impozite mai mici pe salarii de anul viitor, indiferent de cat castigam. Salariile sub 2.000 de lei scapa cu totul de impozitul de 16%, iar celelalte vor fi taxate cu 10 procente.

Legea salarizarii, modificata din nou. Cat de mult scad veniturile presedintelui si cine nu va mai plati impozite
Legea salarizarii, modificata din nou. Cat de mult scad veniturile presedintelui si cine nu va mai plati impozite

Joi, liderii PSD au dat detalii despre legea salarizarii unitare. Ministrul Muncii a precizat ca nu vor fi taiate niciun fel de sporuri, dar ca vor fi plafonari in anumite institutii de stat. Salariile vor fi diferentiate pe functii, trepte si gradatii.

INTERVIU cu Ministrul Muncii despre legea salarizarii unitare, care
INTERVIU cu Ministrul Muncii despre legea salarizarii unitare, care "nu este perfecta": "A trebuit sa scadem niste salarii"

Ministrul Muncii Olguta Vasilescu a explicat intr-un interviu acordat corespondentului Pro TV Roxana Hulpe principiile care au stat la baza elaborarii proiectului legii salarizarii unice - un act normativ extrem de asteptat de toti bugetarii din Romania.

Legea salarizarii unice: grila salariilor in Romania pentru urmatorii 5 ani. Opozitia si Victor Ponta critica proiectul
Legea salarizarii unice: grila salariilor in Romania pentru urmatorii 5 ani. Opozitia si Victor Ponta critica proiectul

Un rezumat al proiectului de lege al salarizarii unitare - obtinut de Stirile Pro TV -  ne arata grila salarizarii pentru urmatorii 5 ani in Romania, conform calculelor facute de coalitia de guvernare.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.