"Legea darii in plata este un atentat la economia de piata". Ce spune economistul Mircea Cosea despre creditele romanilor

Ultimul update: Luni 14 Martie 2016 06:58
Data publicarii: Vineri 11 Martie 2016 08:22
Categorie: Financiar

Legea darii in plata este un atentat la economia de piata, a spus profesorul de economie Mircea Cosea la o conferinta la care au participat insa doar sustinatorii bancilor.

Interesant este ca, desi a combatut puternic legea aprobata deja de Senat, Cosea spune ca darea in plata este o idee buna, dar nu in forma actuala.

Unul dintre argumentele initiatorilor legii darii in plata este faptul ca bancile au facut multe abuzuri in contractele de credit. Este adevarat, dar acestea trebuie corectate in justitie, nu prin legea darii in plata, sustine Mircea Cosea.

Mircea Coşea, economist: "Bancile fac abuzuri, au clauze abuzive in contracte, foarte bine, sa mearga in instanta. O astfel de lege, cuvantul poate vi se pare mare, este un atentat la economia de piata. O incercare de a lua de la banci ceva este un atentat la economia de piata."

In plus bancherii sustin ca unii clienti nu s-au gandit de la bun inceput ca un credit ipotecar, angajat pe 25-30 de ani, te face sa te simti bine cand il obtii, dar aceasta stare se poate schimba rapid.

Bancile dau credite intr-un ritm nemaivazut din 2008. Foarte multi romani se tem de suspendarea programului "Prima Casa"

Catalin Parvu, membru in colegiul director Asociatia Bancilor: "Trebuie sa fie foarte constienti cei care iau credite si trebuie sa ia credite ca acest credit are o viata lunga. Si intr-adevar creeaza un confort in primele zile, pe urma e posibil ca acest confort sa mai scada sau sa se transforme intr-un disconfort."

Desi nu este de acord cu forma actuala a Legii darii in plata, Mircea Cosea spune ca pentru cei care au fost grav afectati de criza, darea in plata este o solutie.

Mircea Cosea, economist: Ideea poate fi considerat corecta sau buna, legea in schimb este scrisa intr-o maniera rudimentara, e scrisa prost.
Reporter: Asadar sunteti de acord cu o astfel de lege cu conditia sa fie foarte bine tintita catre cei care au nevoie?
Mircea Cosea, economist: Pentru cei care au probleme si se dovedeste ca au probleme din efectelor crizei. Victimele crizei sunt oameni care au pierdut capacitatea de rambursare a creditului exclusiv prin criza.

Legea darii in plata, retrimisa Parlamentului pentru reexaminare, a fost aprobata saptamana trecuta de Senat iar saptamana viitoare va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor, care va da votul decisiv.

5 ani de chin pentru romanii cu credite ipotecare. Cum a disparut

5 ani de chin pentru romanii cu credite ipotecare. Cum a disparut "Darea in Plata" intre Senat si Guvern in 2009

Eugen Orlando Teodorovici

Premierul a lăudat un ministru pentru promisiuni. Membru PSD, mesaj dur: ”Sunt doar pentru fraieri”

Comisia Europeană: România nu a luat măsuri eficiente pentru corectarea abaterii de la obiectivul bugetar

Euro scade sub 4,65 lei la BNR, după recordul istoric atins marți

Pensiile NU se măresc după trecerea contribuțiilor la angajat. Calculele făcute de specialiști

ANAF aleargă după datorii vechi de 5 ani ca să adune bani. Românii care se consideră nedreptățiți

Euro depășește 4,65 lei la BNR și atinge un nou maxim istoric

bitcoin

Milionari peste noapte. Moneda accesibilă și în România, care s-a apreciat cu 50% în 8 zile

De ce s-au scumpit ouăle. "S-au scos găini din producţie, au băgat puicuţe la creştere"

CFR Călători va plăti cu 1 milion de euro mai mult pentru 15.000 de tone de motorină

Cel mai nou tramvai românesc a fost testat la Timișoara

Oamenii de afaceri, nemulțumiți de modificarea Codului Fiscal: ”Vom îngropa și micile investiții”

Robor ar putea depăși 4% în 2018. ”Vremea dobânzilor mici s-a dus”