Legea care va proteja si mai mult clientii de riscurile creditelor ipotecare. Ce presupune directiva 17 a Uniunii Europene

Ultimul update: Luni 28 Martie 2016 07:04
Data publicarii: Vineri 25 Martie 2016 19:52
Categorie: Financiar

Pentru a evita amenzi de peste doua milioane de euro din partea Comisiei Europene, autoritatile au pregatit o Ordonanta de Urgenta care sa puna in acord legile noastre cu Directiva 17 a Uniunii Europene.

Este vorba despre directiva creditelor ipotecare, care obliga bancherii sa informeze clientii mai bine si chiar sa ii avertizeze in scris de riscurile pe care si le asuma, mai ales in cazul creditelor in valuta.

Directiva 17 ar fi trebuit sa fie transpusa intr-o lege emisa de Parlament pana pe 21 martie, termen deja depasit. Asa ca acum ANPC a pregatit o Ordonanta de Urgenta.

Marius Coltuc, avocat: "Daca intra in forma prezentata, este un lucru foarte bun pentru consumatori. Banca nu mai are voie sa iti refuze negocierea, ceea ce se intampla acum in practica."

Atunci cand un client solicita un imprumut, bancile vor fi obligate sa ii dea Fisa Europeana de Informatii Standardizate care contine toate datele despre credit si ii vor lasa o perioada de 15 zile in care sa poata compara ofertele mai multor banci, inainte de a decide pe care o accepta.

Cine sunt romanii care NU vor beneficia de legea "Darii in plata". Deputatul Zamfir: "Nu va afecta programul Prima Casa"

Fisa contine avertismente clare in cazul creditelor in valuta. De exemplu, pentru un imprumut in euro, fisa spune cu cat creste valorea in lei in cazul in care leul se depreciaza cu 20 la suta fata de euro.

Tot acolo se spune ca daca deprecierea depaseste un anumit nivel, clientul poate renegocia imprumutul sau poate cere conversia lui. Totusi, unii cred ca Fisa este prea stufoasa.

Anca Bidian, director: "Lipsa informatiilor este la fel de nociva ca si inflatia de informatii atunci cand luam o decizie."

Ordonanta le va permite clientilor ajunsi la executare silita sa incerce sa vanda ei insisi imobilul ipotecat si sa obtina un pret mai bun decat banca. Iar pe perioada excutarii silite, banca nu mai poate incasa dobanzi. Proiectul nu interfereaza insa cu Legea darii in plata.

Marius Coltuc, avocat: "A incurca lucrurile pe darea in plata cu acest proiect ANPC este total diferit si gresit. Nu exista a se bate cap in cap cu Legea darii in plata care si ea se vrea pentru a proteja consumatorii."

Ordonata de Urgenta ar putea fi aprobata de guvern in cel mult doua saptamani.

Dreptunghiul rosu/galben/verde. Avertismentul de pe eticheta care i-ar ajuta pe romani sa identifice mancarea nesanatoasa

Dreptunghiul rosu/galben/verde. Avertismentul de pe eticheta care i-ar ajuta pe romani sa identifice mancarea nesanatoasa

imm

9 din 10 patroni ai IMM-urilor doresc eliminarea „Revoluției fiscale”. Mulți spun că vor face disponibilizări

Țara din UE care renunță la banii cash. Banca centrală propune o monedă națională virtuală

Ministrul Finanţelor este îngrijorat din cauza ratei inflației. Întâlnire cu guvernatorul BNR

O studentă a obținut un internship la Microsoft după un mesaj postat pe LinkedIn

Indicele Robor la 3 luni a crescut la 2,08%, cel mai mare nivel din decembrie 2017

Loteria bonurilor fiscale. S-au extras bonurile câștigătoare pentru luna ianuarie

Bitcoin, Ripple, Ethernum, Dash, Monero si Litecoin

Au făcut miliarde de dolari peste noapte din Bitcoin şi alte monede virtuale

Aeroporturi Bucureşti vrea să cumpere sisteme de detectare a explozibililor

Mierea românească, pe cale de dispariţie. De ce scade producţia în fiecare an

Amenzi mai mari pentru firmele care nu plătesc orele suplimentare ale angajaților

Situații disperate pentru românii aflați în concedii medicale: au pierdut sute de lei la salarii

”Revoluția fiscală” a tăiat salariile unor bugetari, dar le-a mărit pe ale parlamentarilor. ”Îmi cumpăr costume”