In Bucuresti se vor construi cel putin 3 hoteluri de lux, pentru turistii straini. Se investesc peste 50 de milioane de euro

Ultimul update: Duminica 23 Aprilie 2017 07:02
Data publicarii: Joi 20 Aprilie 2017 18:29
Categorie: Financiar

Cel putin trei noi hoteluri de lux se construiesc in Capitala, in conditiile in care 4 din 5 turisti straini vin in deplasare sau la diverse conferinte, nu ca sa se relaxeze.

Sunt investitii de peste 50 de milioane de euro, cu tarife de cazare de pana la 100 de euro pe noapte, in medie.

In restul tarii ajung foarte putini straini, iar investitiile in infrastructura sunt si ele mai mici. In timp ce specialistii sustin ca am putea face lucruri simple si eficiente ca sa ne promovam tara, ministrul Turismului vorbeste despre strategii complexe pe termen lung.

Pe strada Doamnei, la numarul 12, vizavi de Banca Nationala, in Centrul Istoric al Capitalei - aici vor deschide cei de la Hilton un hotel de 4 stele cu 200 de camere. Valoarea investitiei: peste 10 milioane de euro.

Un alt mare nume in domeniu, Mariott, are in plan un hotel de 4 stele in cartierul multinationalelor Floreasca-Pipera - vizeaza expatii probabil. Va avea 250 de camere si va purta brandul Courtyard. Investitia: 20 de milioane de euro.

Parcurile de aventura de la munte sunt arhipline. Cum s-au pregatit pentru noaptea de Inviere turistii din campinguri

Si grupul polonez Orbis - cel care are lantul Ibis, e in discutii pentru 3 locuri, in care va ridica un hotel. In plus, si companii romanesti vor sa investeasca in acest an, sustin analistii.

De ce apar acest hoteluri? Anul trecut, gradul de ocupare a fost foarte mare la 4 si 5 stele, iar numarul turistilor de business a crescut cu peste 15 %. Cazarea e cea mai ieftina din zona si companiile aeriene in sfarsit iau in seama Romania.

In plus, numarul strainilor care lucreaza la noi a crescut cu 100.000 in ultimul an.

Pentru fiecare patru turisti romani avem si un turist strain care ne viziteaza tara. Cel putin asa arata datele Organizatiei Mondiale de Turism pe anul trecut. Aceste evolutii sunt marcate in Rapoartele internationale printre cele mai bune din Europa. Din 2011 incoace avem un milion de oaspeti straini in plus.

E buna cresterea, dar cand vine peste nimic, pare foarte mare. In realitate oamenii acestia vin sa viziteze mai ales Bucurestiul si orasele resedinta de judet, Clujul, Sibiul, Brasovul. Apoi alte localitati. Aici ar putea fi vorba despre celebrele city-breakuri, dar si mult turism de business, adica tot soiul de conferinte internationale sau delegati.

4 din 5 asta fac la noi in tara. Anul trecut la munte au fost doar 180.000, pe litoral si in Delta abia putin peste 50.000.

Daca ne comparam cu gigantii in domeniu, tara cu cei mai multi turisti este Franta, peste 84 de milioane an de an, urmata de Statele Unite si Spania.

 Iar miza turismului e una financiara, mai ales, sumele lasate aici de oaspeti sunt foarte mici - nici 700 de lei pe luna. Noua ne-ar trebui 34 de ani ca sa avem turistii pe care Franta ii are intr-un singur an. Ce putem face? Iata o solutie:

Dr. David Bosshart, directorul Institutului Gottlieb Duttweiler din Elvetia: "Ganditi-va ca trebuie sa fiti parte din harta lumii. Eu am invatat ca sunt doua cai care te pun pe harta: una este mancarea traditionala - stiti toti spaniolii, Barcelona, Madrid, intotdeauna au fost peste tot pentru ca au mancaruri traditionale. Iar cealalta este sa ai mancare buna."

Turist strain: "Peisajele sunt foarte frumoase dar nu este atat de curat... daca vreti sa imbunatatiti, cred ca in Europa Moderna este mai curat. Uitati aici aerele conditionate pe fatada - aveti nevoie de mai mult stil - iar Guvernul, autoritatile trebuie sa se implice in cum arata lucrurile"

Autoritatile de la noi nu se incurca insa cu lucruri atat de simple.

Mircea Titus Dobre, ministrul Turismului: "Trebuie sa organizam foarte multe info-trip-uri. (...) Infrastructura turistica in Romania s-a dezvoltat foarte mult si s-a modernizat foarte mult".

Cu toate acestea, turistii stau in medie la noi in tara doar 2 zile si jumatate.
 

Pista de biciclete, amenajata cu 2 mil. euro, transformata in parcare, la Dabuleni. Reactia soferilor prinsi in flagrant

Pista de biciclete, amenajata cu 2 mil. euro, transformata in parcare, la Dabuleni. Reactia soferilor prinsi in flagrant

bon fiscal stiri

Loteria bonurilor fiscale. S-au extras bonurile câștigătoare pentru luna ianuarie

Au făcut miliarde de dolari peste noapte din Bitcoin şi alte monede virtuale

Aeroporturi Bucureşti vrea să cumpere sisteme de detectare a explozibililor

Mierea românească, pe cale de dispariţie. De ce scade producţia în fiecare an

Amenzi mai mari pentru firmele care nu plătesc orele suplimentare ale angajaților

Situații disperate pentru românii aflați în concedii medicale: au pierdut sute de lei la salarii

parlamentari

”Revoluția fiscală” a tăiat salariile unor bugetari, dar le-a mărit pe ale parlamentarilor. ”Îmi cumpăr costume”

Soluţia pentru mame, bolnavii de cancer şi concedii medicale va fi prezentată săptămâna viitoare

Bloomberg: România ocupă locul 34 în topul celor mai „mizere economii mondiale”

Statul vrea 4 mld. lei de la populație. Cum investești în certificate de trezorerie de 1 leu

Zborurile întârziate vă pot aduce despăgubiri de sute de euro. Procedura, foarte simplă

10.000 de polițiști au salarii mai MICI după creșterea de 25%. Carmen Dan: ”Nu există niciun minus”