In 10 ani de apartenenta la UE, Romania a castigat 23 de miliarde de euro. Cati bani a pierdut insa in primii 7 ani

Ultimul update: Duminica 19 Martie 2017 00:36
Data publicarii: Joi 16 Martie 2017 19:38
Categorie: Financiar

 In primii 7 ani in care a fost membru al Uniunii Europene, Romania a pierdut doua miliarde de euro din cele 19 miliarde oferite de Uniune, din fonduri structurale si de coeziune.

 Si asta pentru ca nu am stiut sa facem proiecte suficient de bune si mai ales sa le terminam la timp. Totusi, cei 10 ani de apartenenta la Uniune au insemnat pentru Romania un "castig curat" de 23 de miliarde de euro.

Comisarul european Corina Cretu a discutat joi cu premierul Grindeanu despre ce trebuie facut pentru ca pe exercitiul financiar european 2014-2020 sa nu se repete greselile din perioada 2007-2013. Dupa mai bine de 3 ani de la incheierea exercitiului, Romania inca trimite facturi la Bruxelles.

Corina Cretu, comisar european pentru Politica Regionala: "Mai primim facturi pana la sfarsitul lunii martie. Estimarea noastra este ca din pacate se vor pierde 2 miliarde de euro din 19, absorbtia va fi undeva la 90,6. Vestea buna este ca 17 miliarde s-au investit in economia Romaniei."

Datele arata ca din cele 5 mari programe operationale, cea mai buna absorbtie, de 95%, o avem la cresterea competitivitatii economice, program destinat companiilor private. Absorbtie de peste 90% avem la programul regional destinat autoritatilor locale si la cel de mediu. Cea mai slaba absorbtie este la programul Transport.

Lovitura grea pentru IPS Teodosie, trimis in judecata de DNA. STENOGRAME: "Il ridicai mata in slavi pe jegul de Aurelian"

Corina Cretu: "Domeniul transporturilor a fost putin intarziat, doar 124 de km de autostrada, dar totusi 900 de km de drumuri nationale. S-au facut pe fonduri europene scoli, spitale, renovari."

Fondurilor structurale de 17 miliarde de euro li se adauga 8 miliarde de euro pentru subventiile agricole. Este adevarat ca tara noastra plateste la randul sau o contributie anuala la bugetul Uniunii de aproximativ 1,5 miliarde de euro.

In cei 10 ani de la data aderarii am platit aproape 14 miliarde de euro dar am primit 37. Adica un castig net de peste 23 de miliarde de euro.

Centrul pentru copiii cu autism si dizabilitati din Cluj, construit cu fonduri europene, risca sa isi suspende activitatea

Centrul pentru copiii cu autism si dizabilitati din Cluj, construit cu fonduri europene, risca sa isi suspende activitatea

raiffeisen in sibiu

Raiffeisen, amendată de ANPC cu 50.000 lei pentru practici incorecte

Programul Start-Up Nation a început cu 2 luni întârziere. Ministru: "Merge impecabil"

Ce spune Ministerul Finanţelor despre impozitarea bacşişului

Unul dintre cei mai tineri milionari din UK are 19 ani. Afacerea pe care a început-o la școală

Războaie în justiție pentru produse cu același nume. Câte firme produc, de fapt, magiun de Topoloveni

Afacerile românești de pe Youtube. Videoclipuri pentru copii, cu milioane de vizualizări

Senat

Salarii Senat: Secretarul general, venit mai mare decât al preşedintelui României

The Guardian prezintă modelul de succes al economiei României: ”Talentul este uimitor”

Iohannis, la inaugurarea celui mai modern resort de golf din ţară. Investiţie privată de 15 milioane de euro. FOTO

Risc de recesiune economică în cel mult 3 ani. Estimările analiștilor despre ROBOR și piața imobiliară

Livezile de meri, grav afectate de vreme. Soluțiile găsite de producători pentru a-și diminua pierderile

Grupul Teraplast deschide prima fabrică românească din străinătate de după 1990