Guvernul ia in calcul renuntarea la cota unica si introducerea impozitului pe gospodarie. Ce spun consultantii financiari

Ultimul update: Vineri 14 Aprilie 2017 06:57
Data publicarii: Marti 11 Aprilie 2017 19:27
Categorie: Financiar

Ministerul Finantelor pregateste noi modificari fiscale pe care le-a discutat cu specialistii. Acestia se tem ca anul viitor in loc de reducerea impozitului la cel mult 10% pe venituri am putea vedea o crestere a lui.

Tot pentru anul viitor, autoritatile vor sa introduca "impozitul pe gospodarii", care le-ar oferi anumite facilitati familiilor mai instarite care platesc taxe mai mari.

Cei din Ministerul Finantelor i-au invitat la discutii pe consultantii fiscali. Desi oficial nu a fost inca ridicata problema, multi consultanti se indoiesc ca impozitul pe venit va fi redus anul viitor la 10%.

Gabriel Biris, consultant fiscal: "Toata lumea suspecteaza ca datorita problemelor cu deficitul, datorita anuntatelor cresteri salariale. Este o suspiciune si o nervozitate in piata cum ca de fapt Guvernul pregateste cote progresive mult mai mari de 10%."

Totusi, reducerea impozitului la doua cote, zero si 10 la suta, a fost reafirmata vineri, dupa intalnirea coalitiei de la Sinaia.

Mii de romani isi "cumpara" vechime la pensie, profitand de legea data anul trecut. Cat de rapid se recupereaza investitia

Liviu Dragnea presedintele PSD: "Impozitul pe venit la veniturile sub 2.000 de lei va fi zero incepand cu 2018. La veniturile peste 2.000 de lei vor fi 10% din diferenta sau din ce este peste 2.000 de lei."

In plus, Guvernul se gandeste sa introduca un nou sistem de impozitare, impozitul pe gospodarie. Acesta se foloseste si in alte tari, dar in tari cu impozitare progresiva, care poate ajunge si la 40%.

Gabriel Biris: "Impozit pe gospodarie, adica pe familie, exista in Germania, in Olanda, in Franta, acolo unde sunt cote progresive foarte mari. De ce ne apucam sa introducem concepte doar pentru ca am auzti de ele si suna bine? Nu stiu!"

Teoretic, impozitul pe gospodarie ar permite deducerea de la impozit a anumitor cheltuieli, cum ar fi taxele scolare ale copiilor sau cheltuielile medicale. Iar in familiile in care unul dintre soti are salariu mai mare si implicit un impozit mai mare, se face media intre venitul sau si al celuilalt sot si se plateste impozit pe suma rezultata. Consultantii spun insa ca in conditiile in care impozitul maxim ar fi anul viitor de 10% , sistemul va fi doar o birocratie suplimentara.

Gabriel Biris: "Ministerul Finantelor, am vazut un comunicat, ca au avut discutii cu consultantii si s-a discutat aceasta solutie cu impozitul pe gospodarii. Au uitat sa spuna si ca opinia consultantilor a fost ca nu e o directie buna."

Discutiile intre Ministerul Finantelor si consultanti vor continua.

 

Guvernul promite ca timbrul de mediu va fi restituit integral si pe cale administrativa. Suma totala depaseste 6 miliarde lei

Guvernul promite ca timbrul de mediu va fi restituit integral si pe cale administrativa. Suma totala depaseste 6 miliarde lei

Mircea-Titus Dobre, ministrul Turismului

Ministrul Turismului le promite vouchere de vacanţă tuturor românilor

Anunțul făcut de Turcia care a uimit întreaga lume. Avertismentul analiștilor

Consiliul Concurenţei investighează 25 de bănci și IFN-uri. De ce le suspectează

Business Insider: O fuziune între Tesla şi SpaceX ar fi tranzacţia deceniului

Un tânăr a pierdut 100 de milioane de dolari, în Bitcoin, din cauza unei greșeli banale

Fina lui Victor Ponta va conduce una din direcțiile importante la ASF. Salariul lunar, 30.000 de lei

prima casa

Noi criterii de evaluare a finanţatorilor în Programul ”Prima Casă”, din 1 ianuarie 2018

Bitcoin a sărit de 16.000 dolari. Moneda virtuală ar putea declanșa o nouă criză mondială

Comunitățile locale, ”sărăcite” de bugetul pe 2018. Florentin Pandele cheamă la proteste: ”Nu-mi rămâne altceva de făcut”

La 16 ani a început să investească în Bitcoin și a devenit milionar

Bitcoin crește fără oprire. Moneda virtuală a câștigat 50% într-o singură săptămână

Apartamentele se scumpesc încontinuu. Al 6-lea oraș în care prețurile au depășit 1.000 euro/mp