Noi modificări ale Codului Fiscal, privind sporurile din Sănătate, ONG-uri și microîntreprinderi

Liviu Dragnea și Viorica Dancila
Inquam Photos / George Calin

Guvernul a luat mai multe hotărâri, joi, cu privire la sporurile din Sănătate, impozitul microîntreprinderilor și sponsorizarea ONG-urilor.

Guvernul a adoptat regulamentul sporurilor din sistemul medical

"În şedinţa de Guvern de astăzi a fost adoptată Hotărârea de Guvern privind regulamentul-cadru care stabileşte locurile muncă, categoriile de personal şi mărimea concretă a sporurilor pentru condiţiile de muncă din familia ocupaţională sănătate şi asistenţă socială", a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

El a amintit că Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar şi de asistenţă socială de 30% din suma salariilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite.

Barbu a precizat că anexele la HG stabilesc procente diferenţiate pe locuri de muncă şi categorii de personal în funcţie de condiţii specifice.

Citește și
bani, lei, ron
Câștigul salarial orar din România, printre cele mai mici din UE. Doar bulgarii primesc mai puțin
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

El a menţionat că în ceea ce priveşte locurile de muncă cu condiţii periculoase sporurile sunt de 15% până la 25% din salariul brut, la locurile de muncă cu condiţii deosebit de periculoase - de la 35% până la 85%, la locurile de muncă cu condiţii periculoase sau vătămătoare - de la 5% până la 15%, la locurile cu condiţii grele - de la 10% până la 15%.

Totodată, personalul care îşi desfăşoară activitatea cu surse de radiaţii sau generatoare de radiaţii în condiţii periculoase beneficiază de sporuri până la 30%, personalul care îşi desfăşoară activitatea în unităţi sanitare cu specific deosebit - de la 10% până la 15%, personalul care lucrează în unităţi sanitare aflate în localităţi izolate - până la 20%, personalul care îşi desfăşoară activitatea în unităţi de asistenţă socială pentru care există sau nu cazare - de la 7,5% până la 75%.

Nelu Barbu a explicat că se aplică un spor mai mare pentru cei care lucrează în condiţii foarte periculoase, dând ca exemplu angajaţii din laboratoare în care sunt testate afecţiuni precum SIDA sau pe cei lucrează cu pacienţi care suferă de TBC.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a indicat că locurile de muncă, mărimea concretă a sporurilor şi categoriile de personal care primesc sporurile se stabilesc la nivelul fiecărui ordonator principal de credite, cu consultarea sindicatelor sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţiilor, având la bază buletinele de determinare prin expertizare a locurilor de muncă.

Guvernul a adoptat OUG prin care microîntreprinderile şi persoanele fizice vor putea sponsoriza ONG-urile sociale

"Au fost luate două măsuri menite să încurajeze microîntreprinderile şi persoanele fizice să facă sponsorizări şi/sau acte de mecenat sau acordarea de burse private pentru asigurarea finanţării organizaţiilor nonprofit care sunt furnizori de servicii sociale, cu cel puţin un serviciu social licenţiat. În ceea ce priveşte microîntreprinderile, acestea vor putea beneficia de deducerea sumelor aferente din impozitul pe venituri până la nivelul a 20% din impozitul datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective", a declarat Nelu Barbu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a adăugat că există şi o obligaţie pentru respectivii contribuabili, "cei care fac sponsorizări, mecenat sau acordă burse private şi scad respectivele sume din impozitul pe profit sau pe venit".

"Trebuie să declare beneficiarii sumelor respective pentru o monitorizare şi un control al banilor alocaţi, astfel încât să se asigure cheltuirea fondurilor primite de beneficiari numai în scopul pentru care banii respectivi au fost daţi şi numai în scopul în care beneficiarii respectivi s-au înfiinţat şi funcţionează", a precizat Barbu.

El a adăugat că în cazul persoanelor fizice "se majorează de la 2% la 3,5% cota din impozitul pe venit care poate fi donată pentru susţinerea acelor entităţi nonprofit şi a unităţilor de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditaţi şi care au cel puţin serviciu social licenţiat".

"Cu alte cuvinte, de la momentul intrării în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă, impozitul pe venit sau, mă rog, cota din impozitul pe venit al persoanelor fizice poate fi acordată astfel: 2% pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii sau a unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, tot în condiţiile legii, aşa cum era şi până acum, respectiv 3,5% pentru susţinerea entităţilor nonprofit şi a unităţilor de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditaţi cu cel puţin un serviciu licenţiat", a menţionat Barbu.

O altă modificare prevăzută în ordonanţă vine în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi.

"Pentru această categorie, ordonanţa de urgenţă introduce scutirea de la plata impozitului pe venit a asistenţilor personali şi profesionişti în calitate de însoţitori ai persoanelor cu handicap grav şi accentuat", a mai spus Barbu.

Guvern: Microîntreprinderile vor putea opta pentru plata impozitului pe profit

"O nouă regulă fiscală prin care microîntreprinderile pot să opteze pentru plata impozitului pe profit cu îndeplinirea a două condiţii: au un nivel de capital social minim de 45.000 de lei, adică aproximativ 10.000 de euro şi au cel puţin doi salariaţi", a explicat Nelu Barbu, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a precizat că, potrivit OUG aprobată de Executiv, microîntreprinderile care optează pentru plata impozitului pe profit vor beneficia de facilităţi, respectiv "scutirea de la plata impozitului pentru profitul reinvestit, scutirea de la plata impozitului pe profit în cazul în care desfăşoară exclusiv activitate inovare, cercetare, dezvoltare".

"Măsura a fost luată pentru a încuraja investiţiile în aceste domenii strategice - inovarea, cercetarea şi dezvoltarea", a completat Barbu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a adăugat că se introduce şi o măsură pentru transportatorii de mărfuri şi persoane prin reducerea accizei la motorină.

"Mai exact se diminuează cu 183,62 de lei pe 1.000 de litri, respectiv cu 217,31 lei pe tonă nivelul accizei pentru motorina utilizată drept carburant pentru motor în sectorul transporturilor de mărfuri, respectiv transportul de persoane. Condiţiile, procedura şi termenele de restituire se vor stabili ulterior prin hotărârea Guvernului", a mai declarat Barbu.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
România are cel mai adânc gol bugetar de la criza economică încoace. Soluții căutate peste program
România are cel mai adânc gol bugetar de la criza economică încoace. Soluții căutate peste program

Bugetul României dă semne de avarie. Statul cheltuie mult mai mult decât încasează, arată datele din februarie.

Câștigul salarial orar din România, printre cele mai mici din UE. Doar bulgarii primesc mai puțin
Câștigul salarial orar din România, printre cele mai mici din UE. Doar bulgarii primesc mai puțin

Angajații români sunt plătiți cu mai puțin de 6 euro pe oră, al doilea cel mai mic câștig orar din Uniunea Europeană, după bulgari, și mult sub media la nivelul blocului comunitar, potrivit datelor Eurostat.

Ministrul de Finanţe exclude o criză economică:
Ministrul de Finanţe exclude o criză economică: "Mai bine îmi tai eu mâna"

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, dă asigurări că România nu ar putea fi afectată de o nouă criză economico-financiară, cum s-a întâmplat după 2009.

Teodorovici: ”Formularele online se depun la etajul 2” nu era o glumă, ci realitate. Nu mi-a venit să cred
Teodorovici: ”Formularele online se depun la etajul 2” nu era o glumă, ci realitate. Nu mi-a venit să cred

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Târgovişte, că acea expresie ''formularele online se depun la etajul 2'' nu era o glumă, ci era chiar o realitate.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.