Grindeanu vrea reforma ANAF, la 4 zile dupa ce Fiscul a decis poprirea conturilor vicepremierului. "Sa faca si ce doresc eu"

Ultimul update: Luni 06 Martie 2017 07:10
Data publicarii: Vineri 03 Martie 2017 14:10
Categorie: Financiar
premierul Sorin Grindeanu

Premierul este suparat pe Fisc si se plange ca veniturile la buget au scazut in ultima perioada.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, vineri, dupa ce a avut o intalnire cu ministrul Finantelor si cu seful ANAF, ca exista domenii "sensibile" in care veniturile la buget au scazut la finalul anului 2016, situatia resimtindu-se si in 2017, si a cerut ANAF masuri pentru o "reforma pe fond" pana saptamana viitoare, pentru cresterea gradului de colectare.

"Pe mine m-a interesat in primul rand care sunt masurile pe care Ministerul Finantelor si ANAF le au pentru reforma structurala pe care mi-o doresc in cadrul ANAF, astfel incat gradul de colectare sa fie acela pe care noi ni l-am propus pentru anul 2017. N-am de ce sa fiu pesimist. Sunt anumite lucruri care au venit de anul trecut si care s-au rasfrant intr-o anumita masura pe ianuarie. Dupa, lucrurile au inceput sa vina normal, ceea ce inseamna incasari mai mari decat anul trecut, dar problema de fond e legata de reforma de fond, prioritati ale ANAF in perioada urmatoare", a spus Grindeanu, la Parlament, dupa ce, vineri dimineata, a avut o intalnire la Palatul Victoria pe aceasta tema cu ministrul Finantelor si seful ANAF.

Reactia ANAF: scaderea e sub 1%

El a afirmat ca asteapta pana marti ca ANAF sa ii transmita modul in care vede rezolvarea acestor probleme, pentru ca institutia sa se inscrie in directiile cerute de Guvern. Grindeanu a dat ca exemplu problemele de colectare din "doua domenii sensibile", tutunul si prelucrarea lemnului, unde veniturile pe final de 2016 au fost sub asteptari.

Efectul neasteptat al publicarii "Listei rusinii" de catre ANAF. Ce s-a intamplat cu marile datorii si cat a recuperat Fiscul

"Am vorbit foarte mult si de resursa umana de la ANAF, modul in care sunt directionati spre ceea ce trebuie sa faca si pe ceea ce imi doresc si eu", a mai spus premierul, precizand ca discutiile au fost purtate si pe actualul cadru legislativ, fara a spune daca urmeaza modificari in acest sens. Intrebat daca veniturile sub prognoza afecteaza masurile pe care le are pregatite Guvernul, premierul a negat. "In niciun caz nu ne abatem de la ce ne-am propus si nici nu ne afecteaza", a spus el.

Premierul Sorin Grindeanu s-a intalnit, vineri dimineata, cu ministrul Finantelor, Viorel Stefan, si cu presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Bogdan Nicolae-Stan, la Palatul Victoria. Surse guvernamentale au declarat pentru News.ro ca discutia vizeaza scrisoarea de la Comisia Europeana trimisa Guvernului in care se cer masuri pentru reducerea deficitului, estimat la 3,6%, dar si despre incasarile la buget.

Pe 27 februarie, ANAF a dechis o actiune la Judecatoria Ilfov in care vicepremierul Daniel Constantin care calitatea de tert poprit. Constantin imprumutase acum zece ani aproape 300.000 de euro de la Dan Voiculescu, condamnat intre timp in dosarul ICA - asa ca suma datorata ar urma sa ajunga la bugetul de stat in contul prejudiciului imputat lui Voiculescu. Instanta nu a judecat inca cererea, dar vicepremierul ar putea fi executat silit.

Reactia ANAF

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a colectat 32 miliarde lei la buget in primele doua luni din acest an, cu 0,9% mai putin fata de aceeasi perioada din 2016, iar presedintele institutiei a covocat o sedinta pentru luni cu sefii de directii din ANAF, pentru un plan urgent de actiune in scopul cresterii incasarilor, a anuntat vineri institutia fiscala. Datele prezentate de ANAF sugereaza ca, dupa imncasari foarte slabe in ianuarie, situatia a dat semne de imbunatatire in a doua luna a anului. In februarie, ANAF a colectat venituri bugetare de 13,87 miliarde lei, cu 6,7%, sau 874 milioane lei, mai mult fatã de februarie 2016, "in conditiile in care cota de TVA in luna februarie 2016 era de 20%, iar in luna februarie 2017 - de 19%".

Desi sustine ca incasarile la buget au scazut "cu doar 0,9%" in primele doua luni din 2017, seful ANAF anunta masuri urgente pentru cresterea incasarilor la buget. "Ca urmare a acestei analize, Presedintele ANAF, domnul Bogdan - Nicolae Stan a convocat, in cursul zilei de luni, 6 martie, o intalnire de lucru cu conducerea Directiilor Generale Regionale ale Finantelor Publice, Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili si a Directiei Generale Antifraudã Fiscalã, in vederea structurãrii unui plan urgent de actiune, care urmeazã a fi adus la cunostinta prim-ministrului, la inceputul sãptãmanii viitoare", mai arata comunicatul ANAF.
 

 

premierul Sorin Grindeanu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
anaf Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News of the World

Comisia Europeana anticipeaza ca Romania va inregistra in 2017 un deficit bugetar peste limita de 3% admisa de UE

Comisia Europeana anticipeaza ca Romania va inregistra in 2017 un deficit bugetar peste limita de 3% admisa de UE

Carton salarii

Taxa introdusă peste noapte de Guvern. Măririle de salarii cu 30% promise în campanie vor fi de fapt creșteri cu câțiva lei

MedLife cumpără divizia de servicii medicale Polisano

Ionuț Mișa: Probabil că toate solicitările medicilor nu vor fi acoperite niciodată

Taxă de solidaritate de 2%, anunţată de ministrul Finanţelor. De vină ar fi UE

Românii şi alţi imigranţi din Italia produc mai mult decât toată economia Ungariei

Protecţia Consumatorului controlează băncile care au dat credite în CHF

sistem de aparare Patriot

Premierul Tudose: Parteneriat economic între o firmă românească și una dintre cele mai mari companii din lume

Ikea a obţinut autorizaţia de construire pentru cel de-al doilea magazin. Când va fi deschis

Femeie de serviciu de la Primăria Târgu Jiu, mai bine plătită ca un profesor

Cehia riscă să intre într-o criză imobiliară: ”S-a acordat un număr fără precedent de împrumuturi”

Raiffeisen, amendată de ANPC cu 50.000 lei pentru practici incorecte

Programul Start-Up Nation a început cu 2 luni întârziere. Ministru: "Merge impecabil"