Formularul 600. Cine trebuie să-l depună și ce confuzii generează

×
Codul embed a fost copiat

Taxe şi impozite date în avans la stat şi multe confuzii. Un formular pune pe jar peste 200.000 de români care obţin venituri în afară salariilor, pe cont propriu.

Artişti, jurnalişti, notari, investitori, fermieri, avocaţi, care au PFA-uri sau drepturi de autor, dar şi proprietari care obţin bani din chirii trebuie să depună la ANAF un formular în care îşi estimează veniturile pentru anul acesta.

Oamenii au fost însă luaţi pe nepregătite. Dacă greşesc estimarea veniturilor şi plătesc în avans taxe prea mari pentru ele, nu vor mai putea recupera banii pe care îi dau în plus. 

Apărut parcă peste noapte, formularul 600 al Fiscului le dă de furcă românilor cu venituri extrasalariale.

Aneta Stan, solistă de muzică populară: ”Acest formular 600 îmi cere să ştiu ce contracte aş avea pe 2018. Păi, de unde să ştiu asta? Asta e imposibil! Cine a făcut această lege ar trebui să gândească de 10 ori chiar şi asupra drepturilor de autor, ale artiştilor, pentru că noi le plătim absolut toate taxele.”

Citește și
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Aşadar, lista celor care trebuie să se familiarizeze cu noul formular al Fiscului e lungă: de la artişti, avocaţi, notari, consultanţi, profesori, până la fermieri. Sunt vizaţi cei care lucrează ca Persoană Fizică Autorizată, întreprinderi individuale şi cu drepturi de autor. Vor plăti toţi cei care pe lângă salariu au obţinut anul trecut venituri de peste 1.900 de lei NET pe lună. Obligaţia le revine însă şi celor care încep acum astfel de activităţi şi estimează că în acest an vor depăşi pragul de 1900 de lei câştigaţi pe lună.

Suma pe care trebuie să o reţineţi este de 22.800 de lei pe an. Dacă o depăşiţi, depuneţi formularul.

În acest caz, datoraţi cel puţin 190 de lei pe lună, însemnând contribuţia de sănătate de 10% din salariul minim pe economie. Asta înseamnă 2.280 de lei pe an, bani pe care îi plătiţi trimestrial, în 4 tranşe, începând cu 25 martie.

Dorin Teodorescu, specialist fiscal: ”Pentru pensie, sunt obligaţi să depună cei care au făcut venituri din drepturi de autor şi venituri din activităţi independente - PFA-urile sau întreprinderile individuale sau IT-itiștii. Pentru sănătate, trebuie să depună toţi cei care au venituri nonsalariale - din dobânzi, din dividende, din agricultură, din asocieri, din câştiguri pe piaţa de capital.”

În afară de contribuţia la sănătate, o achitaţi şi pe cea de pensie, care înseamnă încă 5.700 de lei pe an cel puţin.

În total, aproape 8.000 de lei pe an! Adică statul încasează dinainte banii şi pentru contribuţii de sănătate, nu doar pentru pensie ca până acum, iar sumele care se vor strânge ar putea trece de 1 miliard de lei pe an.

Totul este însă complicat, se plâng cei care sunt nevoiţi să completeze documentul.

Formularul 600 are opt pagini - 4 pagini în care trebuie să scrieţi datele de identificare şi alte 4 pagini cu instrucţiuni de completare a acestei declaraţii. Cei de la ANAF estimează că 210.000 de români trebuie să depună această declaraţie până la finele lunii ianuarie.

Specialiştii fiscali reclamă anomalii. Dacă o persoană a avut venituri în afara salariului, în 2017, dar nu va mai avea în 2018, tot va fi obligată să depună formularul 600 şi să achite contribuţii estimate în funcţie de veniturile din anul precedent. Iar dacă persoana declară venituri mai mari decât va realiza în realitate, nu-şi va putea recupera banii, Fiscul îi va scădea abia anul viitor.

Dorin Teodorescu, specialist fiscal: ”Dacă estimezi sub plafonul şi realizezi peste în realitate, nu vei plăti anul acesta, dar vei fi afectat în 2019 şi vei plăti atunci contribuţiile.”

Şeful comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir, acuză conducerea Finanţelor că aruncă romanii cu profesii liberale într-un haos fiscal şi le cere şefei ANAF şi ministrului de resort să meargă în Parlament săptămâna viitoare să dea explicaţii.

Venituri luate în calcul din:
- activităţi independente (PFA/PFI)
- drepturi de autor
- investiţii (dividende, dobânzi)
- chirii
- agricultură
- colaboratori (convenţii civile)
peste plafonul de 22.800 lei brut pe an (cumulat).

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Formularul 600: Calculatorul care îți arată cât ai de plată
Formularul 600: Calculatorul care îți arată cât ai de plată

Formularul 600 se poate descărca gratuit de pe internet și este folositor pentru calcularea contribuțiilor sociale pe care cetățenii îl datorează statul.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.