Eugen Teodorovici anunţă o analiză pe Pilonul II în vara acestui an

eugen teodorovici
Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că va purta discuţii cu administratorii de pensii, care vor fi parte a concluziilor unei analize finale ce va avea loc în vara acestui an pe marginea Pilonului II de pensii.

El a adăugat că va exista o analiză şi nu un proiect de lege în privinţa Pilonului II de pensii.

Întrebat dacă se va naţionaliza Pilonul II, Teodorovici a spus: "Discuţia aceasta nu-şi are rostul atât timp cât nu există acea analiză de care eu am spus la Ministerul Finanţelor că se face - o analiză, nu un proiect de lege ca să modifice ceva din ceea ce este. Dar, după 10 ani de zile de funcţionare a acestui mecanism, e normal - ca în orice program, orice finanţare - se face o analiză să vezi dacă sunt lucruri bune de adus, soluţii, (...) iar într-un final discuţia să fie publică cu toţi cei care sunt implicaţi, cu cei care sunt administratori de pensii astăzi, pentru ca lucrurile să fie foarte clare. Nu plecăm de la ideea de a desfiinţa ceva, de a suspenda transferul pe Pilonul II. Am spus că este o posibilă variantă, ca atunci când lucrurile sunt foarte clare şi oamenii pot să... De ce să nu optezi, dacă ai pentru ce să optezi? Prima opţiune este să facem o analiză foarte clară. În luna iunie, cu siguranţă, vom discuta cu cele şapte fonduri de pensii, timp în care speranţa mea este să se oprească din declaraţiile pe care le fac nejustificat. (...) Trebuie să administreze, nu să facă aprecieri (...) sau să anunţe nu ştiu ce firmă de avocatură. Sunt declaraţii tipice. Am spus că iunie - iulie (va avea loc analiza - n.r.), nu s-a schimbat".

Ministrul Finanţelor a menţionat că, din datele pe care le are, nu există încă o concluzie.

"Analiza este încă în curs şi se fac analizele pe tot ce înseamnă şi costuri şi situaţii, scenarii, dar scenariile - sunt destul de posibile randamente mai bune decât au fost până astăzi la Pilonul II de pensii. Nu cred că cineva poate să se împotrivească unei posibile situaţii mai bune decât este astăzi la Pilonul II, adică randamente mai bune (...). Nu spunem nimic de a restrânge sau de a constrânge", a afirmat Teodorovici.

Citește și
bani pensii
Ministrul Finanţelor anunţă o evaluare a Pilonului II: "Întâi analizăm apoi discutăm"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

El a vorbit despre costurile administrării fondurilor de pensii, despre comisioane, explicând că în această privinţă se va stabili cea mai bună abordare.
Ministrul Finanţelor a arătat că există, pe de o parte, suma de 1,5 - 1,6 miliarde de lei costul pe care românii îl plătesc pentru Pilonul II şi alte fonduri de pensii private, la care se adaugă şi costul de dobândă.

"La nivelul Guvernului, cu Ministerul Muncii şi nu numai, se va purta o discuţie cu ceilalţi actori de care am spus şi mai devreme - administratorii de fonduri private. Stăm, discutăm şi fără niciun fel de alte elemente vom stabili care e cea mai bună abordare pe viitor", a spus el.

Întrebat dacă vor fi modificate şi comisioanele, Teodorovici a răspuns: "Da, e un subiect - comisioanele de astăzi de un miliard şi jumătate de lei la 10 ani de zile, o sumă destul de importantă, o sumă la care se adaugă şi costurile de finanţare, de împrumut, costurile cu dobânda la titlurile de stat pe care fondurile de pensii le plasează la stat".

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Deputații dezbat moţiunea simplă a PNL ”Harababura fiscală PSD-ALDE te lasă fără banii tăi de pensie!”
Deputații dezbat moţiunea simplă a PNL ”Harababura fiscală PSD-ALDE te lasă fără banii tăi de pensie!”

Moţiunea simplă împotriva ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, intitulată "Harababura fiscală PSD-ALDE te lasă fără banii tăi de pensie!", va fi dezbătută astăzi în plenul Camerei Deputaţilor.

Ministrul Finanţelor anunţă o evaluare a Pilonului II:
Ministrul Finanţelor anunţă o evaluare a Pilonului II: "Întâi analizăm apoi discutăm"

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, a făcut vineri precizări privind situaţia Pilonului 

Teodorovici, atac la adresa președintelui: ”Până nu primesc un răspuns de la el nu discutăm nimic”
Teodorovici, atac la adresa președintelui: ”Până nu primesc un răspuns de la el nu discutăm nimic”

Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe, a lansat, miercuri seară, un atac la adresa președintelui Klaus Iohannis. L-a somat pe șeful statului să respecte Constituția și să explice ce se întâmplă în Justiție.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.