Averea lui DINU PATRICIU. Cand a facut primul milion si cum a ajuns intre primii 500 de bogati ai lumii

×
Codul embed a fost copiat

DINU PATRICIU a murit cu mult mai putini bani in cont decat avea in 2008, cand era cotat drept cel mai bogat roman. Averea lui era estimata atunci la 2,5 miliarde de dolari a intrat atunci in primii 500 cei mai bogati oameni de pe planeta.

 

DINU PATRICIU, primul miliardar al Romaniei a infiintat in 1990 prima companie privata din Romania.

Dinu Patriciu, in anul 2009, la emisiunea "Dupa 20 de ani": "Satisfactia pe care o ai construind ceva, e o incercare pe care viata ti-o pune in fata - sa incerci sa construiesti ceva..."

Asta a fost filosifia de viata a lui Dinu Patriciu. Afacerile au reprezentat o provocare, iar banii nu au fost niciodata o prioritate, spunea omul de afaceri. A fost primul roman care a infiintat o frima privata.

Citește și
Dinu Patriciu - cover
Dinu Patriciu a murit intr-un spital din Londra. Boala care l-a ucis a avut o evolutie exploziva in ultimele 6 luni
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"In februarie' 90 am creat prima companie privata din Romania, cu un numar de inregistrare de vreo 7 de zero si un 1 la coada. Alpha se chema, din acelasi motiv. Era un birou de arhitectura, evident, si asa am inceput sa castig primii bani", declara acum cativa ani Dinu Patriciu.

A fost doar primul pas care avea sa-l aduca in 2008 in fruntea topului Forbes drept cel mai bogat om din Romania, cu afaceri in petrol, imobiliare si comert. Al doilea pas si poate cel mai important din cariera lui a fost cumpararea companiei Rompetrol si apoi a rafinariei Petromidia de la statul roman, la sfarsitul anilor '90.

"Am cumparat de la stat, dar n-am vrut sa fac afaceri cu statul", a spus Dinu Patriciu.

Asa a descris Dinu Patriciu achizitia. A platit 50 de milioane de dolari si a convins statul sa amane plata unor datorii pe care Petromidia le avea, de peste 500 de milioane de dolari, pana in 2010. Numai ca in august 2007, Patriciu incheie cea mai mare tranzactie din Romania. Vinde actiunile la Rompetrol grupului cazac KazMunayGaz contra sumei de 2,16 miliarde de dolari.

Reporter: Ati vandut Rompetrol dupa 11 ani...
Dinu Patriciu: N-am vandut acelasi lucru. Acelasi nume, dar cu totul altceva.
Reporter: Dar pentru o suma de 1.000 de ori mai mare...
Dinu Patriciu: Cu o suma nu chiar de 1.000 de ori mai mare, dar de cateva sute de ori mai mare, in orice caz.

Nu era insa singurul domeniu in care a investit. Afacerile imobiliare i-ar fi adus alte milioane de euro in conturi.

Dinu Patriciu, pentru emidiunea "Dupa 20 de ani": "Detin proprietati din Suedia, Franta, Germania, pana in Polonia, tarile de jos. Stiu ca voi vinde mult mai scump, deocamdata incasez venturi din propietati".

DINU PATRICIU devine astfel cel mai bogat roman si unul dintre cei 500 cei mai bogati oameni de pe planeta, cu o avere estimata la 2,5 miliarde de dolari. Anul urmator pierde, insa, 700 de milioane de dolari si nu pare sa isi mai revina. In 2013 averea celui mai bogat roman aproape ca s-a evaporat. De la 2,5 miliarde de dolari, Dinu Patriciu ajunge la 190 de milioane de euro.

Viorel Catarama: "Rompetrolul reprezinta marirea, nu decaderea. El a facut o tranzactie unica in Romania, care a fost apreciata unanim de toata lumea de afaceri. Ce s-a intamplat dupa e o alta chestiune, cred ca nici nu mai are relevanta".

Dupa vanzarea Rompetrol, Dinu Patriciu incearca sa se lanseze in comert cu lanturile Minimax si mic.ro. Cam tot atunci incepe si decaderea celui mai bogat roman. Incearca sa isi extinda agresiv lantul de magazine, insa nu are suficienti clienti, iar furnizorii incep sa ii ceara insolventa.

A cumparat Trustul Adevarul pe care l-a extins incercand sa il faca unul dintre cele mai puternice trusturi de presa din Romania. L-a vandut cativa ani mai tarziu pentru ca afacerea nu mergea asa cum isi dorea.

Afacerile i-au schimbat stilul de viata. Dinu Patriciu avea miliarde, iar luxul s-a regasit in propietatile in care locuia, masinile pe care le conducea si iahtul sau avionul pe care si le-a cumparat.

Resedinta de la Silistea Snagovului este o propritetate impresionanta, ce se intinde pe mii de metri patrati. Cladirea ar fi fost proiectata de el si de sotia lui, ambii arhitecti. Doar din curtea pro­pri­etatii, de pe lac sau din aer, poti distinge ce se afla pe terenul urias: o piscina, terenuri de tenis si baschet.

Patriciu si-a cumparat si un iaht de 44 de milioane de euro: Darlings Danama. Numele ei s-ar traduce dragele mele Dana, Ana, Maria, dupa sotia si fetele omului de afaceri.

Darlings Danama a fost lansat la apa in 2011, in prezenta lui Dinu Patriciu. Vasul are 60 de metri lungime, lift interior, sase apartamente si zece cabine ale echipajului. In interior, doi arhitecti romani au reprodus apartamentul din Bucuresti al omului de afaceri. Decorul este minimalist cu influente art deco. Nu lipsesc lacul, oglinzile si lumina indirecta. Paradisul plutitor este inzestrat cu electronice de ultima ora, jet skiuri si are un echipaj de 16 marinari. In prezent, insa, iahtul a fost scos la vanzare.

Omul de afaceri a detinut si o flota de 4 avioane, care au costat 12 milioane de dolari, pe care insa incerca sa o vanda.

Patriciu a fost si un colectionar de arta. Avea tablouri semnate de pictor celebri precum Tonitza, Grigorescu, Luchian sau Tuculescu.

Anul 2014 l-a gasit pe Dinu Patriciu in cadere, cu companii aflate in pragul falimentului, cu executori judecatoresti care il vanau, cu fosti parteneri de afaceri transformati in dusmani. Din cele peste 2 miliarde de euro pe care le-ar fi detinut, acum averea lui ar fi coborat undeva sub 200 de milioane.

"M-am distrat mult in anii astia si mi-a placut. Da...", spunea Dinu Patriciu.

FOTO: Dinu Patriciu in 1995

DINU PATRICIU - cum a facut primul milion

In documentarul "Kapitalism - reteta noastra secreta", Dinu Patriciu a povestit cum s-a lansat in afaceri in Romania post-revolutionara. De altfel, el a fost primul roman care a deschis o companie privata dupa evenimentele din decembrie 1989, dupa caderea regimului comunist.

Citeste si: Dinu Patriciu, intre succes si decadere. Cum si-a construit un imperiu financiar pe care l-a pierdut in doar cativa ani. Afacerea Rompetrol

"In februarie '90 am creat prima companie privata din Romania, cu un numar de inregistrare cu vreo 7 de zero si un 1 la coada. Alfa se chema, din acelasi motiv. Era un birou de arhitectura, evident. Si asa am inceput sa castig primii bani. Imi aduc aminte, lucram cu cativa colegi, unul dintre ei si-a luat o masina, o pusca de vanatoare, celalalt un apartament ... Eu am investit in terenuri, pana la ultimul ban. Si asa a inceput aventura. Primul milion l-am facut foarte greu, dar l-am facut in primul an dupa '90, din cateva proiecte pe care le-am facut pe terenuri proprii, vanzandu-le apoi unor pionieri ai antreprenoriatului care au visat prea repede. " - spunea Dinu Patriciu in documentarul "Kapitalism - retea noastra secreta", realizat in  2010.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
DINU PATRICIU a murit la Londra, dupa ce in 2012 s-a operat la Milano. Ce spuneau medicii despre transplantul de ficat
DINU PATRICIU a murit la Londra, dupa ce in 2012 s-a operat la Milano. Ce spuneau medicii despre transplantul de ficat

DINU PATRICIU a fost operat in urma cu aproape 2 ani intr-un centru de transplant din Milano. Omul de afaceri a primit atunci un ficat noi intr-o operatie ce a decurs fara complicatii.

Dinu Patriciu a murit intr-un spital din Londra. Boala care l-a ucis a avut o evolutie exploziva in ultimele 6 luni
Dinu Patriciu a murit intr-un spital din Londra. Boala care l-a ucis a avut o evolutie exploziva in ultimele 6 luni

DINU PATRICIU, arhitect, politician si om de afaceri de succes, care ani de-a randul a fost cel mai bogat roman a murit intr-un spital din Londra.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.