Planul Fiscului dupa incasarile sub asteptari din 2017. Seful ANAF trebuie sa-l puna in aplicare pana la 15 aprilie

Ultimul update: Luni 27 Martie 2017 22:41
Data publicarii: Marti 07 Martie 2017 22:32
Categorie: Financiar
ANAF

Se cauta solutii disperate la Ministerul Finantelor pentru a aduna cat mai multi bani la buget. Asta dupa ce sumele stranse din taxe si impozite in primele doua luni ale anului au fost sub asteptari.

Drept urmare, seful Fiscului a pus pe masa premierului un plan de actiune. Vor fi controlati cei din comertul online si cei care se folosesc de facturi false. Cine nu-si poate achita datoriile la timp ar putea primi inlesniri.

Seful Fiscului, Bogdan Stan, trebuie sa aplice pana pe 15 aprilie masurile pe care i le-a prezentat premierului Sorin Grindeanu. Potrivit planului, cei care nu pot sa isi achite darile la timp, dar ii anunta pe inspectorii Fiscului, vor putea primi pasuiri in anumite conditii. Persoanele fizice pot obtine o esalonare a datoriilor pe cel mult cinci ani. In aceasta perioada restantierii ar putea obtine si anularea penalitatilor de intarziere, daca isi platesc datoria principala.

Conducerea ANAF propune si ca popririle pe conturi sa nu mai depaseasca datoriile catre Fisc, adica sa nu mai fie blocate toate conturile unui restantier pentru o datorie mai mica decat sumele detinute de acesta.

ANAF isi propune sa adune bani dintr-o zona in care evaziunea fiscala ar fi in floare: comertul online. Si sa fie cu ochii pe patronii care se folosesc de facturi false.

Toate aceste masuri ar trebui sa aduca mai multi bani in vistieria statului, in conditiile in care incasarile la buget s-au redus in primele doua luni.

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal: "Bugetul pe anul acesta e unul nerealist as spune - in primul rand, pe partea de venituri, asumand o crestere economica atat de mare, de 5,2, fata de asteptarile pietei, care sunt undeva in jur de 4% in momentul de fata nu numai ca nu cresc veniturile, 14-15%, ci ele scad, ceea ce este foarte ingrijorator."

Radu Craciun, economist: "Scaderea TVA nu a fost in niciun fel compensata de o imbunatatire a gradului de colectare."

In plus, masurile ar trebui puse in aplicare de angajatii Finantelor, care au simtit pe propria piele cat de sarac e bugetul pe anul acesta. Inspectorilor de la Antifrauda le-au fost taiate sporurile de stres de la un sfert din salariu, la numai cinci procente, iar angajarile in Ministerul Finantelor au fost suspendate temporar, la fel si promovarile.

ANAF Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Guvern Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Inspectorii Antifrauda primesc salarii mai mici. Sporul de suprasolicitare psihica, taiat la 5%, de la 25%

Inspectorii Antifrauda primesc salarii mai mici. Sporul de suprasolicitare psihica, taiat la 5%, de la 25%

imobiliare

Riscăm să intrăm într-o nouă ”bulă imobiliară”. Ce se întâmplă cu prețul caselor

Euro crește accelerat, în ciuda avansului economic solid. De ce se depreciază leul

Cea mai bine plătită actriţă din lume: 26 milioane de dolari pe an

Joburi Europa

Aproape 1.000 de joburi în Europa, pentru români. În ce țări se fac cele mai multe angajări

Ministrul Laufer a semnat primele contracte de finanțare din programul Start-Up Nation

BNR lansează două monede din aur și argint, de 100 și de 10 lei