De la 1 septembrie, orice roman invins de datorii poate sa-si declare falimentul personal. Cum va puteti declara insolventa

Ultimul update: Luni 12 Iunie 2017 06:54
Data publicarii: Vineri 09 Iunie 2017 18:45
Categorie: Financiar

Guvernul a aprobat astazi normele pentru aplicarea legii insolventei persoanelor fizice, adoptata inca din 2015 si amanata de doua ori pana acum.

Instrumentul este util mai ales pentru cei cu datorii, fara bunuri si fara venituri. Odata intrati in procedura de insolventa, oamenii trebuie sa justifice banii cheltuiti si nu mai au voie sa-i dea pe vacante, tutun sau alcool timp de 5 ani.

Va puteti declara insolventa daca aveti datorii la banci, la utilitati, la intretinere sau la alte societati si in acelasi timp nu aveti venituri, ori banii sunt foarte putini. Atunci trimiteti o cerere la Comisia de Insolventa teritoriala.

In primul rand va trebui sa depuneti o cerere, un tipizat, in care sa includeti toate motivele pentru care nu mai puteti face fata datoriilor. Trebuie de asemenea sa scrieti numele creditorilor, dar si ce ati facut in ultimii 3 ani cu veniturile pe care le-ati avuts i ce veti face in viitorii 3 ani, daca veti avea veniturile asemanatoare. Daca cererea va este aprobata atunci veti fi ascultat, audiat, in 5 zile de o comisie speciala, dupa care veti fi indrumat catre un administrator.

In functie de cat de sarac si inglodat in datorii este titularul, administratorul poate decide 3 solutii.

Grindeanu: A venit timpul ca pe langa biserici, primarii si scoli sa existe macar un bancomat in fiecare sat sau comuna

Daca are venituri si datoriile sunt de peste 21 de mii de lei, incepe restructurarea datoriei. Persoana trebuie sa isi asume un plan drastic de cheltuieli, dramuite pana la ultimul leu si monitorizat din trei in trei luni sau semestrial.

In situatia in care datornicul nu mai are niciun venit, dar are bunuri pe numele sau, acestea sunt scoase la vanzare, ca sa acopere gaurile. Masina, televizorul, tablourile, electrocasnicele - orice e valorificabil va fi licitat. Administratorul e obligat de lege sa le vanda la pret cat mai mare, astfel incat dupa plata datoriei sa ii ramana ceva bani si omului napastuit.

A treia varianta e pentru cele mai grave situatii: fara venituri si fara bunuri, sau pensionari, ori persoane care nu pot munci si care au datorii de cel mult 15 mii de lei. In acest caz se sterg toate datoriile neachitate.

Alina Petrescu, purtatorul de cuvant al Guvernului: "De exemplu se poate opune problema valorificarii locuintei, domiciliului respectivei persoane. Va exista posibilitatea pentru acea persoana sa solicite sa pastreze acea locuinta dar sub forma de inchiriere"

Nu isi pot declara falimentul persoanele condamnate definitiv pentru evaziune fiscala sau fals, cele concediate in ultimii doi ani din vina lor sau care nu au incercat sa-si gaseasca de munca, ori au refuzat un post oferit.

 

Mamele din Capitala vor primi un stimulent financiar pentru nou-nascuti. Care sunt conditiile

Mamele din Capitala vor primi un stimulent financiar pentru nou-nascuti. Care sunt conditiile

Franci elvețieni

ANPC solicită băncii Raiffeisen să modifice contractele de credit în franci elvețieni

Câți români au optat pentru o pensie facultativă și ce beneficii au

Cursul anunțat de BNR pentru 20 octombrie 2017

Fraudă uriașă cu asigurările auto. Metodele prin care inspectorii obțineau sume importante

NYT: România, țara cu cea mai rapidă creștere economică, s-ar putea îndrepta spre dezastru

Taxa introdusă peste noapte de Guvern. Măririle de salarii cu 30% promise în campanie vor fi de fapt creșteri cu câțiva lei

medlife

MedLife cumpără divizia de servicii medicale Polisano

Ionuț Mișa: Probabil că toate solicitările medicilor nu vor fi acoperite niciodată

Taxă de solidaritate de 2%, anunţată de ministrul Finanţelor. De vină ar fi UE

Românii şi alţi imigranţi din Italia produc mai mult decât toată economia Ungariei

Protecţia Consumatorului controlează băncile care au dat credite în CHF

Premierul Tudose: Parteneriat economic între o firmă românească și una dintre cele mai mari companii din lume