De la 1 septembrie, orice roman invins de datorii poate sa-si declare falimentul personal. Cum va puteti declara insolventa

Ultimul update: Luni 12 Iunie 2017 06:54
Data publicarii: Vineri 09 Iunie 2017 18:45
Categorie: Financiar

Guvernul a aprobat astazi normele pentru aplicarea legii insolventei persoanelor fizice, adoptata inca din 2015 si amanata de doua ori pana acum.

Instrumentul este util mai ales pentru cei cu datorii, fara bunuri si fara venituri. Odata intrati in procedura de insolventa, oamenii trebuie sa justifice banii cheltuiti si nu mai au voie sa-i dea pe vacante, tutun sau alcool timp de 5 ani.

Va puteti declara insolventa daca aveti datorii la banci, la utilitati, la intretinere sau la alte societati si in acelasi timp nu aveti venituri, ori banii sunt foarte putini. Atunci trimiteti o cerere la Comisia de Insolventa teritoriala.

In primul rand va trebui sa depuneti o cerere, un tipizat, in care sa includeti toate motivele pentru care nu mai puteti face fata datoriilor. Trebuie de asemenea sa scrieti numele creditorilor, dar si ce ati facut in ultimii 3 ani cu veniturile pe care le-ati avuts i ce veti face in viitorii 3 ani, daca veti avea veniturile asemanatoare. Daca cererea va este aprobata atunci veti fi ascultat, audiat, in 5 zile de o comisie speciala, dupa care veti fi indrumat catre un administrator.

In functie de cat de sarac si inglodat in datorii este titularul, administratorul poate decide 3 solutii.

Grindeanu: A venit timpul ca pe langa biserici, primarii si scoli sa existe macar un bancomat in fiecare sat sau comuna

Daca are venituri si datoriile sunt de peste 21 de mii de lei, incepe restructurarea datoriei. Persoana trebuie sa isi asume un plan drastic de cheltuieli, dramuite pana la ultimul leu si monitorizat din trei in trei luni sau semestrial.

In situatia in care datornicul nu mai are niciun venit, dar are bunuri pe numele sau, acestea sunt scoase la vanzare, ca sa acopere gaurile. Masina, televizorul, tablourile, electrocasnicele - orice e valorificabil va fi licitat. Administratorul e obligat de lege sa le vanda la pret cat mai mare, astfel incat dupa plata datoriei sa ii ramana ceva bani si omului napastuit.

A treia varianta e pentru cele mai grave situatii: fara venituri si fara bunuri, sau pensionari, ori persoane care nu pot munci si care au datorii de cel mult 15 mii de lei. In acest caz se sterg toate datoriile neachitate.

Alina Petrescu, purtatorul de cuvant al Guvernului: "De exemplu se poate opune problema valorificarii locuintei, domiciliului respectivei persoane. Va exista posibilitatea pentru acea persoana sa solicite sa pastreze acea locuinta dar sub forma de inchiriere"

Nu isi pot declara falimentul persoanele condamnate definitiv pentru evaziune fiscala sau fals, cele concediate in ultimii doi ani din vina lor sau care nu au incercat sa-si gaseasca de munca, ori au refuzat un post oferit.

 

Mamele din Capitala vor primi un stimulent financiar pentru nou-nascuti. Care sunt conditiile

Mamele din Capitala vor primi un stimulent financiar pentru nou-nascuti. Care sunt conditiile

cumparaturi

Românii îşi îngrijesc mai bine casele decât pe ei înşişi. Cât de puţin săpun cumpără anual

Guvernul va împrumuta 8 miliarde € în următorii 2 ani. Limita datoriei externe crește

Efectele “revoluției fiscale”. Toți angajații din România vor fi afectați de această măsură

Guvernul vrea să introducă o nouă taxă auto. Când va intra în vigoare

Prețul energiei pentru populație va crește de la 1 ianuarie

Europa rămâne fără gaze, după explozia din Austria. Italia declară starea de urgență. Decizia Gazprom

romania saracie

Eurostat: Jumătate din populația României suferă din cauza sărăciei

INS: Rata anuală a inflaţiei, 3,2%. Ouăle, combustibilul și fructele s-au scumpit cel mai mult în noiembrie

Statul se împrumută de la populație. Finanțele vor câte 1 leu de la românii peste 18 ani

Ministrul Turismului le promite vouchere de vacanţă tuturor românilor

Anunțul făcut de Turcia care a uimit întreaga lume. Avertismentul analiștilor

Consiliul Concurenţei investighează 25 de bănci și IFN-uri. De ce le suspectează