Cum puteți avea o factură de doar 70 de lei în lunile de iarnă. Sfaturi de la specialiști

×
Codul embed a fost copiat

Facturile mari din sezonul rece pot deveni o amintire pentru cei care au bani să îşi izoleze casa inteligent şi folosesc sisteme de încălzire moderne.

Au apărut tehnologii şi materiale care protejează locuinţa de frig şi umezeală şi în plus, sunt prietenoase cu mediul.

Iernile sunt de obicei lungi în Braşov, aşa că un bărbat a investit aproape 15.000 de euro ca să îşi izoleze locuinţa pe care a îmbrăcat-o în vată bazaltică.

„Lasă peretele să respire, evităm umezeala din casă, nu ia foc şi nu întreţine arderea. E atât de bine izolată, încât dacă sunt patru sau cinci persoane în încăpere, după două sau trei ore va trebui să deschidem geamul”, spune Cătălin Șoca.

În acest fel, factura la căldură nu va depăşi 70 de lei în lunile de iarnă, iar investiţia va fi recuperată în cel mult 10 ani. Totuşi, multă căldură se poate pierde pe la ferestre, astfel că este foarte important modul în care sunt montate acestea.

Citește și
faliment radet
Ce urmează după ce RADET a intrat în faliment. „Nu mai avem ce să salvăm”
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

„El se montează în exterior pentru a reduce pierderile de căldură, geamul fiind pe exterior, vata va petrece aproximativ doi centimetri peste ramă şi ne va da o izolaţie de chiar 100% pentru casă”, spune Ovidiu Gârboan, administratorul unei firme de construcții.

Tot ca să nu se piardă căldură, aerisirea ar trebui făcută fără deschiderea ferestrelor, spun specialiştii. Acest lucru se poate face cu ajutorul unui sistem de ventilaţie care costă aproximativ 5.000 de euro pentru o locuinţă cu trei camere.

„Sunt nişte plămâni artificiali ai casei care au efectiv grijă de sănătate, de împrospătarea aerului. Toate vor fi mufate la două distribuitoare: care aduce aer proaspăt în livinguri şi dormitoare, şi încă un distribuitor care extrage aerul viciat din băi şi bucătărie”, explică Vlad Ciobanu, proiectant soluţii de eficiență energetică.

O altă soluţie pentru a limita pierderea căldurii este vopseaua termoizolantă. Costă 50 de lei pe metru pătrat şi protejează ca un scut.

„Trebuie aplicată în trei straturi pe peretele interior, iar casa va fi protejată de frig la fel ca izolarea cu polistiren. Fără muncitori şi schele.”

Dar o casă eficientă energetic are nevoie şi de un sistem de încălzire pe măsură. O soluţie sunt panourile cu infraroşu. Căldura pe care o emană este de trei ori mai mare decât cea a unui calorifer. În funcţie de mărime, un panou consumă între 400 şi 800 de waţi.

Laurențiu Primo, director companie sisteme de încălzire: „Cu un astfel de panou poţi să încălzeşti o cameră de 15 metri pătraţi, fără să mai ai nevoie de nimic altceva la două camere, neizolate termic, la preţurile de astăzi ale curentului electric ajunge la 2-300 de lei într-o lună de iarnă.”

Totuşi, cele mai populare rămân centralele pe gaz. De acum sunt obligatorii cele în condensaţie, mai scumpe.

Mihai Moga, specialist centrale termice: „Randamentul centralei se apropie de 98-99% comparativ cu cele clasice unde randametul era era doar de 90%. Cum se traduce asta în factura din iarnă? Cel şi cel mai concret se simte într-o reducere la factura de gaz, aproximativ cu 30%.”

Uniunea Europeană ne cere ca după 2020 toate clădirile noi să fie eficiente energetic, adică să aibă un consum aproape de zero. Asta implică să fie foarte bine izolate şi să folosească în mare parte energie din surse regenerabile. Guvernul va fi obligat să elaboreze şi un plan naţional de renovare.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Mbappe, nici Haaland! Cine este noul favorit să câștige Balonul de Aur
Nici Mbappe, nici Haaland! Cine este noul favorit să câștige Balonul de Aur
Citește și...
Ministrul Economiei despre RADET:
Ministrul Economiei despre RADET: "S-a găsit o soluţie; trebuie responsabilitate din partea PMB"

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că s-a găsit o soluţie pentru ca bucureştenii să nu aibă probleme cu căldura şi apa caldă.

Ce urmează după ce RADET a intrat în faliment. „Nu mai avem ce să salvăm”
Ce urmează după ce RADET a intrat în faliment. „Nu mai avem ce să salvăm”

RADET a intrat în faliment, printr-o decizie a Curţii de Apel. Primăria Capitalei dă însă asigurări că oamenii vor avea apă caldă şi căldură, pentru că activitatea regiei va fi preluată integral de noua companie municipală ''Termo-energetica''.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.