Creșteri de prețuri generalizate pentru următorii 4 ani. Scumpirile resimțite puternic de români

×
Codul embed a fost copiat

Cea mai mare scumpire din ultimii cinci ani a avut loc luna trecută. Datele Institutului Național de Statistica arată că prețurile au crescut în octombrie cel mai mult din 2013 încoace.

Practic, din cele peste 100 de produse și servicii din coșul de consum luat în calcul, doar 9 nu s-au majorat. Cele mai mari scumpiri sunt la curent, legume, fructe, ouă și carburanți.

Banca Națională a anunțat și ea vineri un curs valutar
care bate recordul ultimilor 5 an: avem cel mai scump euro de la suspendarea președintelui Traian Băsescu din 2012. Iar veștile proaste nu se opresc aici: tot BNR prevede creșteri de prețuri de-acum înainte, pentru cel puțin patru ani.

Românii resimt deja puternic scumpirile. Și e doar începutul. Cei care au avut anul acesta creșteri de venituri, susțin că banii în plus s-au evaporat, odată cu cheltuielile mai mari.

Reporter: V-a crescut pensia în ultimul an?
Pensionară: Da, în ianuarie aia 5% care era să zic acu o prostie...
Reporter: Și ce faceți cu ei? Ați reusti să puneți de-o parte ceva?
Pensionară: Glumiți cred. Să pui de-o parte? Nici nu ajung. Oricum acoperim prețurile astea așa de mari, nu, e bătaie de joc. Dar asta e sunt ai noștri, noi i-am ales.

Reporter: Spuneți-ne dacă în ultimul an v-au crescut veniturile.
Șofer: Nu, au scăzut
Reporter: Pe ce cheltuiți banii pe care-i câștigați?
Șofer: Păi pe impozite, mâncare, combustibil, întreținere, utilități, tot ce există.

În ultimii 5 ani creșterile de prețuri au fost modeste, ba chiar în grafic vedem cum în perioada ultimilor doi trei ani au fost scăderi ale acestora. Numai că în ultimele luni a repornit inflația, adică avem din nou scumpiri. În octombrie am avut o rată anuală de 2,3%, pe românește asta înseamnă cea mai mare creștere de prețuri de la o lună la alta din ultimii 5 ani. Cu 10 lei nu mai cumpărăm 10 pâini, ca anul trecut, ci doar 7, asta înseamnă devalorizarea produsă de această inflație.

Ce s-a scumpit? Exact ce spuneau și oamenii pe care i-ați văzut mai devreme: cel mai mult Legumele-7,6%, apoi Curentul cu aproape 7 procente. Ouăle 6,6% Frunctele, Cartofii cu peste 5 procente, Untul și Combustibilii - 3,4% în plus. Motorina plus curentul vor crea de-acum încolo scumpiri în lanț pentru că oricine produce ceva folosește electricitate și are nevoie de transport. Din ce cauză au apărut aceste scumpiri, au fost decise politic prin acciza la carburanți, majorările de salarii și creșterile de tarife reglementate la gaze și curent.

Citește și
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

Cele mai mari scumpiri abia de-acum se vor resimți, potrivit Băncii Naționale. Guvernatorul a tras adânc aer în piept înainte să ne anunțe.

Mugur Isărescu:" Noua prognoză e vorba de rată inflației pe bază indicelui prețurilor de consum arată o creștere mai accentuată comparativ cu proiecția anterioară, char o depășire a țintei, a intervalului de 4% undeva în primăvara anului viitor"

Pentru că avem consum bazat pe foarte multe importuri, se anunța scumpiri majore și din cauza cursului de schimb. Acesta a doborât un nou record al ultimilor 5 ani și un euro costă 4,63 de lei. Nu a mai fost atât de sus, din august 2012, de la criză declanșată de suspendarea președintelui Băsescu.

Atât BNR cât și Comisia Națională de Prognoză estimează creșteri de prețuri generalizate pentru următorii 4 ani.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Euro creşte la aproape 4,64 lei. Moneda naţională, aproape de cel mai slab curs din istorie
Euro creşte la aproape 4,64 lei. Moneda naţională, aproape de cel mai slab curs din istorie

Leul nu a mai fost atât de slab din 3 august 2012, când Banca Naţională anunţa un curs de referinţă de 4,6481 lei/euro, maximul istoric atins de moneda europeană.

Recomandări
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții

O persoană a murit și trei au fost rănite în explozia care a distrus un bloc din Craiova. Deflagrația a rupt pereții, iar o parte din primul etaj s-a prăbușit.  

Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu
Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu

Navele de război ale Marinei SUA au folosit un interceptor de rachete pentru prima dată în luptă în weekend, în timp ce apărau Israelul de un atac iranian fără precedent, scrie Business Insider.

Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”
Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”

Sute de români blocaţi de marţi în Dubai după inundațiile istorice care au lovit Emiratele Unite Arabe au început să sosească în țară.