Controverse aprinse pe Legea amnistiei fiscale. I-ar avantaja pe ”rechinii” imobiliari

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Vineri 19 Ianuarie 2018 19:49
Categorie: Financiar

O lege de amnistie fiscală publicată în Monitorul Oficial a declanşat controverse intense, inclusiv între foştii şi actulii şefi ai Fiscului.

Legea, iniţiată de liberali, îi iartă de plata unor sume pe dezvoltatorii imobiliari care au vândut locuinţele în calitate de persoane fizice. Dacă oponenţii legii susţin că sunt favorizaţi marii rechini imobiliari, iniţiatorii ei spun că astfel sunt corectate erorile fiscului din trecut.

Legea se referă la anularea obligaţiilor fiscale de până la 31 mai 2017 şi vizează impozitele stabilite de fisc pentru vânzările imobiliare repetate ale persoanelor fizice. Unul dintre iniţiatorii legii spune că fiscul i-a îndrumat greşit pe aceştia.

Bogdna Huțucă, deputat PNL: "Pe o perioadă de 8 ani de zile, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, la toate întrebările puse de contribuabili, a rapuns că nu se datorează impozit pe venit din activităţi independente, ci se datorează impozit pe venit din transferul proprietăţii imobiliare şi se plăteşte la notariat.”

Practic, ani de zile, persoanele fizice au plătit un impozit de 2 sau 3 la sută din valoarea locuinţelor vândute, impozit reţinut de notar. Fiscul şi-a schimbat însă părerea.

Adrian Bența, consultant fiscal: "În ultimii ani însă, s-au început ample măsuri de inspecţie şi unde s-a constatat că persoanele fizice desfăşoară în mod repetitiv aceste cesiuni de bunuri de proprietate imobiliare s-a reclasificat impozitul, pur şi simplu s-a crescut imozitul de la 2-3 la sută la 16 la sută calculate însă la venitul net, adică venituri minus cheltuieli. Legea vine şi acordă amnistie acestor persoane şi spune că atâta timp cât s-a plătit acel impozit de 2 sau 3 la sută atunci autoritatea fiscală nu mai reclasifica aceste venituri, anulează deciziile de impunere, practic se acordă o nouă amnistie fiscală."

Bogdna Huțucă, deputat PNL: "În condiţiile în care i-au asistat în mod eronat şi i-au încadrat în mod eronat în prevederile legale nu poţi să vii după 8 ani de zile şi să le blochezi activitatea... Unii au de câştigat, alţii n-au de câştigat, depinde dacă marja lor de profit este mai mare sau mai mică."

Am solicitat Agenţiei Fiscale o listă cu beneficiarii acestei legi, dar deocamdată nu am primit-o.

Ultima ședință de Guvern în 2017. Măsuri fiscale amânate. Tudose, către Stroe: ”Să depășim nivelul cu cariocile pe hârtie”

Ultima ședință de Guvern în 2017. Măsuri fiscale amânate. Tudose, către Stroe: ”Să depășim nivelul cu cariocile pe hârtie”

targ de miere campina

Mierea românească, pe cale de dispariţie. De ce scade producţia în fiecare an

Loteria bonurilor fiscale. Extragerea pentru luna ianuarie, organizată duminică, 18 februarie

Amenzi mai mari pentru firmele care nu plătesc orele suplimentare ale angajaților

Situații disperate pentru românii aflați în concedii medicale: au pierdut sute de lei la salarii

”Revoluția fiscală” a tăiat salariile unor bugetari, dar le-a mărit pe ale parlamentarilor. ”Îmi cumpăr costume”

Soluţia pentru mame, bolnavii de cancer şi concedii medicale va fi prezentată săptămâna viitoare

Bani

Bloomberg: România ocupă locul 34 în topul celor mai „mizere economii mondiale”

Statul vrea 4 mld. lei de la populație. Cum investești în certificate de trezorerie de 1 leu

Zborurile întârziate vă pot aduce despăgubiri de sute de euro. Procedura, foarte simplă

10.000 de polițiști au salarii mai MICI după creșterea de 25%. Carmen Dan: ”Nu există niciun minus”

Un important politician german se opune aderării României la zona euro

România are o ”creștere economică chinezească”, însă prețurile au crescut în acelaşi ritm. Avertismentele analiștilor