Concluziile ingrijoratoare ale FMI dupa vizita in Romania. Cum le "traduce" premierul Ponta "pe intelesul tuturor romanilor"

×
Codul embed a fost copiat

Reducerile de taxe si majorarile salariale au devenit subiect de disputa intre FMI si Guvern.

Specialistii Fondului Monetar International atrag atentia asupra faptului ca statul va trebui fie sa se imprumute, fie sa taie, din nou, de la investitii ca sa isi indeplineasca promisiunile.

Premierul le raspunde pe Facebook: FMI nu este de acord cu reducerea TVA si cu majorarile salariale, desi ambele masuri sunt sustenabile.

Potrivit FMI anul acesta guvernul se va incadra in deficitul bugetar din doua motive: a cheltuit mai putin decat a promis pe investitii, iar fiscul a avut incasari peste asteptari.

In urmatorii doi ani insa, cei de la FMI spun ca reducerile de taxe cuplate cu majorarile salariale vor duce deficitul peste 3%, limita maxima acceptata de Comisia Europeana. Asta daca guvernul nu va taia din nou de la investitii.'

Citește și
intalnire guvern
Noua misiune a FMI in Romania. Bugetul pe anul viitor, principalul subiect al discutiilor cu Guvernul Romaniei
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Concluziile FMI dupa vizita in Romania
Misiunea Fondului Monetar International care a vizitat Romania luna aceasta a tras o serie de concluzii ingrijoratoare privind economia noastra.

Misiunea FMI a fost in vizita la Bucuresti in perioada 13-21 octombrie, pentru a discuta evolutiile economice recente si planurile bugetare pentru anul 2016. La finalul vizitei, sefa misiunii, Andrea Schaechter, a transmis un comunicat incare apreciaza imbunatatirea indicatorilor macroeconomici ai tarii noastre, dar trage mai multe semnale de alarma. Premierul Ponta a dat o replica la acest comunicat, pe Facebook.

„Economia creste intr-un ritm sanatos, pentru anul 2015 anticipandu-se o crestere PIB-ului real de 3,4%”, sustine sefa misiunii FMI, dar „volatilitatea reinnoita de pe pietele financiare globale, inclusiv riscurile de evolutii sub asteptari in zona comertului si a fluxurilor de capital, ar putea genera tensiuni in economia romaneasca.”

De asemenea, deficitul ar putea creste „pe fondul reducerilor consistente de impozite si taxe si al majorarilor salariale.” Deficitul ar putea creste pana aproape de 3% din PIB in 2016 si peste 3% in 2017, afirma expertii Fondului, care spun ca actuala politica fiscala „va induce un stimul la nivelul economiei intr-un moment in care acesta nu era necesar, avand in vedere cresterea economica, si va aseza datoria publica pe o traiectorie ascendenta”.

Misiunea FMI a constat ca taxele se colecteaza mai bine, dar ca „decalajul de colectare se mentine semnificativ”. Bancile, in schimb, sunt laudate pentru ca au „facut fata cu bine incertitudinilor legate de Grecia din vara acestui an si continua sa mentina rezerve suficiente de capital si de lichiditati.”

„Lipsa progreselor in zona reformelor structurale constituie un obstacol principal pentru perspectivele de crestere pe termen lung”, avertizeaza sefa misiunii FMI. „Cel mai puternic pilon al reformelor structurale din Romania a fost imbunatatirea continua a cadrului de formare a preturilor in energie, acompaniata de eforturi permanente de intarire a sistemului de sprijin pentru consumatorii vulnerabili. Cu toate acestea, actiunile de imbunatatire durabila a performantelor obtinute de multe intreprinderi de stat (IS) ineficiente din sectoarele transporturi si energie au fost stopate, acest lucru datorandu-se partial neimbratisarii pe deplin a conceptului de mai buna guvernare corporativa a IS. Noul proiect de act normativ privind guvernarea corporativa, daca va fi implementat in maniera acoperitoare, va constitui o oportunitate de recladire a credibilitatii in acest domeniu. In acelasi timp, autoritatile ar trebui sa dea un nou impuls implicarii sectorului privat in IS, prin oferte publice initiale sau prin privatizari strategice."

„Fara o modernizare a infrastructurii de transport public a Romaniei, avantajele activitatii economice puternice din prezent nu vor avea decat o viata scurta, iar progresele catre convergenta economica vor fi lente” , conchid expertii Fondului

Reactia lui Victor Ponta dupa comunicatul FMI

 "Comunicatul FMI tradus pe intelesul tuturor romanilor - in ce consta dezacordul intre ‪#‎Guvern si FMI

Dupa vizita tehnica a delegatiei FMI exista un punct clar de dezacord intre Guvernul Romaniei si acestia - deficitul bugetar pentru anul 2016 si 2017. FMI sustine ca va fi de cca. 2,9% din PIB, MFP spune 2,5% - oricum sub plafonul de 3% peste care Comisia Europeana poate interveni conform tratatelor in vigoare (in conditiile in care multe tari europene, cel mai recent Spania, si-au aprobat deja bugetul pe 2016 cu deficite mult peste limita de 3%).

Aceasta discutie tehnica trebuie inteleasa de cetatenii tarii , singurii care in final pot decide. Sunt de fapt doua puncte mari in litigiu (restul sunt secundare si usor de rezolvat):
1. FMI nu agreeaza reducerea TVA prevazuta de Codul ‪#‎Fiscal (nici cota de 9% pentru alimente - deja in vigoare din 1 iunie);
2. Nu sunt de acord cu cresterea salariilor cu 25% la Sanatate si Educatie.

Din punctul de vedere al guvernului actual ambele masuri sunt necesare si sustenabile - asa vom reusi sa pastram ritmul de crestere si dezvoltare economica (cel mai rapid din UE), crearea de noi locuri de munca, exporturi record, revenirea investitiilor straine directe, dar si un semnal clar de sprijin pentru cele doua domenii strategice - Sanatatea si Educatia.

Exista doua optiuni pentru cetatenii Romaniei , optiuni exprimate constitutional prin intermediul Parlamentului:
1. Mentinerea politicilor actualului guvern referitoare la ‪#‎TVA si salarii in ‪#‎Sanatate si ‪#‎Educatie;
2. Instalarea unui nou guvern al PNL (sustinut bineinteles de Presedintele Iohannis) care sa ia decizia pastrarii cotei de TVA la 24% (inclusiv pentru alimente) si revenirea salariilor in Sanatate si Educatie la nivelul dinainte de cresterea de 25%! (deci taierea practic a salariilor ca in 2010 sau amanarea, fiind vorba de legi deja in vigoare)

In acest fel deficitul bugetar pe 2016-17 va scadea spre 1%, ceea ce evident va fi agreat de FMI, dar cu consecinte pe care eu personal le consider ca fiind de natura sa aduca ‪#‎Romania inapoi la anul 2010!

Eu si guvernul pe care il conduc ne-am exprimat foarte clar asupra viziunii necesare Romaniei pentru a se dezvolta in continuare asa cum a reusit in ultimii 4 ani!

Pana la alegerile parlamentare din noiembrie 2016 (este evident ca anticipate nu mai pot avea loc acum) este dreptul liderilor partidelor parlamentare sa decida asupra acestor subiecte fundamentale pentru tara noastra!", scrie Victor Ponta pe pagina sa de Facebook.

Raspunsul PNL a venit tot pe Facebook prin intermediul lui Catalin Predoiu potrivit caruia. ''Capusarea companiilor de stat si oprirea investitiilor sunt doua bombe puse deliberat in desaga viitorului guvern.''

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Iohannis critica Guvernul, dupa discutia cu FMI. Ponta:
Iohannis critica Guvernul, dupa discutia cu FMI. Ponta: "Sa ne ceara datele, altfel se duce nepregatit la intalniri"

Fondul Monetar International nu crede ca Romania se mai califica pentru un nou acord. Anuntul a fost facut de administratia prezidentiala, dupa intalnirea dintre Klaus Iohannis si sefa delegatiei FMI.

Noua misiune a FMI in Romania. Bugetul pe anul viitor, principalul subiect al discutiilor cu Guvernul Romaniei
Noua misiune a FMI in Romania. Bugetul pe anul viitor, principalul subiect al discutiilor cu Guvernul Romaniei

Delegatia Fondului Monetar International a inceput o noua misiune in Romania si s-a intalnit pentru inceput cu ministrul Finantelor.  

Mugur Isarescu: Un acord cu FMI ar adauga un plus de credibilitate politicilor economice si ar stimula procesele de reforma
Mugur Isarescu: Un acord cu FMI ar adauga un plus de credibilitate politicilor economice si ar stimula procesele de reforma

Un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI) va da un plus de credibilitate politicilor economice ale Romaniei, dar va trebui axat pe reforme structurale, nu pe problemele balantei de plati.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.