Comunitățile locale, ”sărăcite” de bugetul pe 2018. Florentin Pandele cheamă la proteste: ”Nu-mi rămâne altceva de făcut”

Ultimul update: Joi 07 Decembrie 2017 20:09
Data publicarii: Joi 07 Decembrie 2017 18:23
Categorie: Financiar

Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea, el însuși primar al orașului Voluntari, cheamă la proteste, în Piața Victoriei.

Nu vrea însă un miting de susținere pentru PSD - ALDE, ci unul împotrivă, din cauza bugetului pe anul viitor, care, spune Pandele, va sărăci comunitățile locale.

De altfel, și Gabriela Firea și primarii de sectoare din București au mers ieri la Parlament, la Liviu Dragnea, pentru că nu cred în promisiunile Guvernului, cum că bugetele locale vor primi bani în plus.

Orașul Voluntari, de lângă București, ar urma să piardă 8 milioane de euro anul viitor, adică 20% din fonduri, reclamă primarul său, Florentin Pandele dacă bugetul rămâne așa cum l-a avizat guvernul.

Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari: ''În situația în care, în Parlament, parlamentarii nu se vor apleca asupra acestei legi, nu-mi rămâne decât să protestez. Nu a spus premierul Tudose că în spațiul din fața Guvernului, acel spațiu al protestelor, se poate protesta? Voi avea grijă cum traversez strada, să nu fiu lovit de mașini, pentru că dansul spunea că există acest risc, voi avea grijă să nu fiu confundat cu manifestanții de la #rezist.''

Primariile pierd bani, anul viitor, din cauza reducerii impozitului pe venit, de la 16% la 10%, taxa din care edilii își primeau o parte.

În prezent, din banii strânși din impozitul pe venit, o cota de 41,75% se duce la bugetele locale dar, odată cu reducerea impozitului, scad și sumele colectate. Pentru că bugetele primăriilor să NU piardă, Guvernul ar trebui să majoreze cota la 60%, spun primarii.

Guvernul le-a promis în schimb ca ''impozitul pe venit va fi direcționat integral către autoritățile publice locale'' și că, în același timp, va fi asigurat un buget minim de funcționare pentru primării de 750 lei pe cap de locuitor, respectiv de 250 de lei în cazul consiliilor județene.

Aceeași problemă a avut-o și soția lui Pandele, primărița Gabriela Firea, care s-a întâlnit cu Liviu Drangea. Și ea, și cei șase primari de sectoare se tem că Guvernul nu se va ține de promisiune. Nu le va mari bugetele și astfel ar putea fi obligați să renunțe la proiectele de investiții, precum construcția și reabilitarea de drumuri și de cladiri.

Gabriela Firea, primarul Capitalei: ''Am vrut să ne asigurăm că proiectele noastre nu sunt compromise și am primit aceste asigurări din partea Guvernului.''

Liviu Dragnea, președintele PSD: ”Cred că după ce vor vedea anexele la buget, vor fi multumiți.''

Unii primari sunt sceptici, mai ales că, odată cu bugetul, Guvernul a luat și primele măsuri de austeritate pentru 2018. Toate instituțiile de stat trebuie să taie cheltuielile ''de întreținere'' cu 10% și nu vor putea să cumpere mobilier și mașini. Executivul oprește și acordarea de tichete-cadou ori premii, iar angajările vor fi limitate.

Proiectul bugetului pentru 2018, adoptat în şedinţa de Guvern

Proiectul bugetului pentru 2018, adoptat în şedinţa de Guvern

energie, scumpiri, Consiliului Concurenţei

Prețul energiei pentru populație va crește de la 1 ianuarie

Eurostat: Jumătate din populația României suferă din cauza sărăciei

INS: Rata anuală a inflaţiei, 3,2%. Ouăle, combustibilul și fructele s-au scumpit cel mai mult în noiembrie

Statul se împrumută de la populație. Finanțele vor câte 1 leu de la românii peste 18 ani

Ministrul Turismului le promite vouchere de vacanţă tuturor românilor

Anunțul făcut de Turcia care a uimit întreaga lume. Avertismentul analiștilor

Bogdan Chiritoiu

Consiliul Concurenţei investighează 25 de bănci și IFN-uri. De ce le suspectează

Care este cea mai bănoasă meserie din România. Salariile cresc încontinuu

Business Insider: O fuziune între Tesla şi SpaceX ar fi tranzacţia deceniului

Un tânăr a pierdut 100 de milioane de dolari, în Bitcoin, din cauza unei greșeli banale

Fina lui Victor Ponta va conduce una din direcțiile importante la ASF. Salariul lunar, 30.000 de lei

Noi criterii de evaluare a finanţatorilor în Programul ”Prima Casă”, din 1 ianuarie 2018