Comunitățile locale, ”sărăcite” de bugetul pe 2018. Florentin Pandele cheamă la proteste: ”Nu-mi rămâne altceva de făcut”

×
Codul embed a fost copiat

Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea, el însuși primar al orașului Voluntari, cheamă la proteste, în Piața Victoriei.

Nu vrea însă un miting de susținere pentru PSD - ALDE, ci unul împotrivă, din cauza bugetului pe anul viitor, care, spune Pandele, va sărăci comunitățile locale.

De altfel, și Gabriela Firea și primarii de sectoare din București au mers ieri la Parlament, la Liviu Dragnea, pentru că nu cred în promisiunile Guvernului, cum că bugetele locale vor primi bani în plus.

Orașul Voluntari, de lângă București, ar urma să piardă 8 milioane de euro anul viitor, adică 20% din fonduri, reclamă primarul său, Florentin Pandele dacă bugetul rămâne așa cum l-a avizat guvernul.

Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari: ''În situația în care, în Parlament, parlamentarii nu se vor apleca asupra acestei legi, nu-mi rămâne decât să protestez. Nu a spus premierul Tudose că în spațiul din fața Guvernului, acel spațiu al protestelor, se poate protesta? Voi avea grijă cum traversez strada, să nu fiu lovit de mașini, pentru că dansul spunea că există acest risc, voi avea grijă să nu fiu confundat cu manifestanții de la #rezist.''

Citește și
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Primariile pierd bani, anul viitor, din cauza reducerii impozitului pe venit, de la 16% la 10%, taxa din care edilii își primeau o parte.

În prezent, din banii strânși din impozitul pe venit, o cota de 41,75% se duce la bugetele locale dar, odată cu reducerea impozitului, scad și sumele colectate. Pentru că bugetele primăriilor să NU piardă, Guvernul ar trebui să majoreze cota la 60%, spun primarii.

Guvernul le-a promis în schimb ca ''impozitul pe venit va fi direcționat integral către autoritățile publice locale'' și că, în același timp, va fi asigurat un buget minim de funcționare pentru primării de 750 lei pe cap de locuitor, respectiv de 250 de lei în cazul consiliilor județene.

Aceeași problemă a avut-o și soția lui Pandele, primărița Gabriela Firea, care s-a întâlnit cu Liviu Drangea. Și ea, și cei șase primari de sectoare se tem că Guvernul nu se va ține de promisiune. Nu le va mari bugetele și astfel ar putea fi obligați să renunțe la proiectele de investiții, precum construcția și reabilitarea de drumuri și de cladiri.

Gabriela Firea, primarul Capitalei: ''Am vrut să ne asigurăm că proiectele noastre nu sunt compromise și am primit aceste asigurări din partea Guvernului.''

Liviu Dragnea, președintele PSD: ”Cred că după ce vor vedea anexele la buget, vor fi multumiți.''

Unii primari sunt sceptici, mai ales că, odată cu bugetul, Guvernul a luat și primele măsuri de austeritate pentru 2018. Toate instituțiile de stat trebuie să taie cheltuielile ''de întreținere'' cu 10% și nu vor putea să cumpere mobilier și mașini. Executivul oprește și acordarea de tichete-cadou ori premii, iar angajările vor fi limitate.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Proiectul bugetului pentru 2018, adoptat în şedinţa de Guvern
Proiectul bugetului pentru 2018, adoptat în şedinţa de Guvern

Guvernul a adoptat, miercuri, proiectul de buget, pentru anul viitor. Vom avea şi în 2018 creştere economică, dar guvernanţii au decis să sacrifice investiţiile şi se bazează prea mult pe consum, pentru avântul economiei.

Recomandări
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E