Bugetul pe 2016, avizat pe banda rulanta in comisiile parlamentare. Amendament special pentru "Cumintenia Pamantului"

×
Codul embed a fost copiat

Dezbaterile in comisiile permanente reunite asupra proiectelor legii bugetului de stat si legii bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2016 au inceput vineri.

Pana acum au fost avizate favorabil bugetele Ministerului Comunicatiilor, al Sanatatii, al Afacerilor Externe, al Economiei, al Fondurilor Europene, al Energiei, al Agriculturii, al Mediului dar si al nou infiintatului Minister pentru Consultare Publica si Dialog Civic. Dupa pranz, comisiile au avizat si bugetul Ministerului justitiei si al MinisteruluI Apararii Nationale. Comisiile parlamentare reunite pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala au aprobat bugetul MAI pe 2016, cu doua amendamente care vizeaza modernizarea spatiilor de detentie si posturile de Politie.

De asemenea, au fost aprobate si bugetele SRI, SPP, STS, CNA, al radioului si televiziunii publice, al Secretariatului General al Guvernului si al Consiliului Concurentei, dar si al ANSVSA si al Academiei Romane.

La bugetul Ministerului Culturii, membrii comisiilor au adoptat si un amendament potrivit caruia bugetul se suplimenteaza cu 5 milioane de lei pentru achizitionarea operei lui Constantin Brancusi "Cumintenia pamantului".

Bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pentru anul 2016 ar putea fi majorat cu peste 500 de milioane de lei, daca amendamentul depus de catre deputatul ALDE, Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii, pentru implementarea Strategiei sectorului de irigatii, in conformitate cu Legea 269/2015, va trece si de Plenul Parlamentului.

Citește și
Guvernul Ciolos
Guvernul a adoptat miercuri Bugetul pentru 2016. Intalnire a ministrilor cu ONG-uri si cetatenii de rand
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Daniel Constantin le-a transmis parlamentarilor ca nu ar trebui sa se bazeze ca vor obtine la rectificare aceste sume pentru irigatii pentru ca "vor fi asteptari care nu vor fi indeplinite". "Strategia Guvernului la rectificare este sa avem Legea salarizarii unice care necesita un efort bugetar substantial si, in al doilea rand, salariul minim, care ca fi introdus de la 1 iulie. Va fi foarte greu de crezut ca vom avea bani la jumatatea anului", a explicat Constantin.

In replica, actualul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, a afirmat ca exista credite de angajament suficiente, in asa fel incat nu vor fi probleme pentru rectificarea bugetului, "insa trebuie sa stabilim linii clare in acest sens, dar pana la vara nu vor fi probleme".

Chiar daca s-a recurs de doua ori la numararea voturilor, amendamentul a fost avizat favorabil de deputatii si senatorii Comisiilor de specialitate reunite din Parlament.

Celelalte doua amendamente depuse si avizate favorabil de parlamentari au fost sustinute favorabil de actualul ministru al Agriculturii, primul vizand eliminarea articolul 29 din Legea Bugetului de stat pentru ca bloca finantarea cercetarii din agricultura. Aceasta era conditionata de acele HG de reorganizare a statiunilor de cercetare, care nu s-au mai facut.

Prin cel de-al treilea amendament depus la bugetul MADR pe 2016 s-a propus alocarea unui credit angajament in suma de 8,1 milioane de lei, din care credit bugetar de 4 milioane de lei, pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigatii la SPA Liesti, judetul Galati, sumele incadrandu-se in bugetul MADR cu aceasta destinatie.

De asemenea, comisiile de administratie publica si amenajarea teritoriului din Camera Deputatilor si Senat au avizat favorabil cu amendamente bugetul pe 2016 ae Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Presedintele de sedinta, Paul Victor Dobre, a anuntat ca la bugetul MDRAP au fost depuse 55 de amendamente si alte peste 20 la diverse anexe al legii proiectului de buget, toate urmand a fi transmise Comisiilor reunite de buget-finante. Bugetul pe 2016 al MDRAP este de 5.629.281 lei, in scadere cu 21,36% fata de cel din 2015, potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Si la bugetul MinisteruluI Transporturilor s-au depus nu mai putin de 66 de amendamente.

Birourile permanente reunite se vor intruni luni, 14 decembrie, pentru a programa dezbaterile de fond in plen si sustinerea amendamentelor. "Cel mai probabil, dezbaterea in plen o sa inceapa in cursul zilei de luni, daca vor finaliza comisiile reunite de buget-finante raportul asupra celor doua proiecte de lege. Votul final o sa fie, cel mai probabil, in cursul zilei de miercuri, daca se va finaliza dezbaterea in plen, pentru ca s-a stabilit sa lucram cu program prelungit", a anuntat, miercuri seara, liderul grupului parlamentar liberal, Ludovic Orban.

Proiectele de lege privind bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2016, adoptate de Guvern, au fost transmise miercuri Parlamentului, cu solicitarea sa fie dezbatute si adoptate in procedura de urgenta.
 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Premierul Ciolos, pe Facebook: Nu dam bani pentru biserici noi, enoriasii sa se implice. Ce spune despre cotele de refugiati
Premierul Ciolos, pe Facebook: Nu dam bani pentru biserici noi, enoriasii sa se implice. Ce spune despre cotele de refugiati

Seful Guvernului a facut, pe contul sau de Facebook, cateva clarificari legate de buget, dar si de cotele de refugiati pe care ar urma sa le primeasca tara noastra.

Guvernul a adoptat miercuri Bugetul pentru 2016. Intalnire a ministrilor cu ONG-uri si cetatenii de rand
Guvernul a adoptat miercuri Bugetul pentru 2016. Intalnire a ministrilor cu ONG-uri si cetatenii de rand

Guvernul a adoptat miercuri bugetul pentru anul 2016. Documentul prevede bani in plus la salarii si pensii, in schimb la Ministerul Transporturilor care se ocupa cu constructia de autostrazi fondurile au fost diminuate

Ministrul Finantelor promite scoli renovate si un nou spital de arsi, nu si bani de Catedrala. „Biserica sa ia fonduri UE
Ministrul Finantelor promite scoli renovate si un nou spital de arsi, nu si bani de Catedrala. „Biserica sa ia fonduri UE"

Ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, a fost invitata lui Cristian Leonte la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata de ProTV, duminica, de la 10, si online pe PROTV NEWS.

Recomandări
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen

Comisia Europeană a publicat, marţi, un raport cu privire la starea Spaţiului Schengen în anul care a trecut. Cu această ocazie, au fost anunțate priorităţile pentru anul următor.

 

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei
Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei

Răsturnare de situație în dosarul în care Vlad Pascu, tânărul care a provocat, vara trecută, accidentul de pe litoral, este judecat pentru omor din culpă.