BNR: "Nu este vorba de nicio gaura in buget". Masurile "mai putin placute" pe care le-ar putea lua Guvernul

Banca Nationala a Romaniei

Bugetul nu-si transfera resurse de la un an la altul, deci nu este vorba de nicio gaura de 10 miliarde de lei, a declarat, duminica, consilierul guvernatorului Bancii Nationale, Lucian Croitoru.

„Nu este vorba de nicio gaura, de la un an la altul bugetul nu-si transfera resurse. Orice an nou fiscal incepe de la zero. Incepe cu veniturile pe care le planifica sa le corecteze si cu cheltuielile pe care le planifica a le face. Deci nu exista legatura intre ele”, a spus consilierul guvernatorului Bancii Nationale, Lucian Croitoru, la Digi 24, citat de News.ro.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a prezentat cifre care ar demonstra ca exista o "gaura" la buget de 10 miliarde lei. Dragnea a mai spus ca potrivit programarii initiale la adoptarea bugetului pentru 2016, veniturile erau estimate pe final de an la 231,1 miliarde lei. La sfarsitul anului, veniturile au fost de 221,1 miliarde lei, mai putin cu 10 miliarde”, a afirmat Dragnea.

In ceea ce priveste mentinerea deficitului la 3%, Croitoru spune ca de mai bine de 10 ani toate guvernele reusesc sa mentina deficitul bugetar, sau chiar sa mentina un surplus in timpul anului pana prin lunile octombrie-noiembrie, si dupa aceea cand sunt aproape de un surplus se fac cheltuielie masive pentru a face deficitul programat. In opinia consilierului, aceasta practica nu este buna.

Intrebat daca trebuie sa ne incadram in tinta de deficit de 3%, Croitoru a spus ca “trebuie sa ne incadram” are doua sensuri.

Citește și
Liviu Dragnea
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, pe Facebook: "Ce s-ar fi putut face cu 10 miliarde lei, pierduti pe drum de tehnocrati?"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

“Cel care se refera majoritatea specialistilor este sa nu cumva sa-l depasesti pentru ca el se adauga la cererea agregata. Cand ai un deficit mai mare decat pe cel care il prognozezi, deja ai probleme suplimentare. Trebuie sa-l finantezi, iti cresc costurile de finantare, deja esti privit cu o anumita neincredere in ceea ce priveste consistenta dintre ceea ce declari si ceea ce poti sa faci in realitate. si de obicei ingrijorarea se refera la mentinerea stabilitatii macroeconomice. Un deficit mai mare decat cel care este consistent cu stabilizarea datoriei publice la un anumit nivel considerat corect ingrijoreaza”, a completat consilierul guvernatorului BNR.

El a mai explicat ca daca este planificat un deficit de 3%, trebuie sa nu te abati de la el. “Daca ai planificat un deficit de 3% si vii cu un deficit zero inseamna ca ai promis ca faci anumite cheltuieli, de investitii sau alte servicii pentru care publicul a platit impozite cu scopul de ale obtine. Inseamna ca nu ti-ai facut treaba. De aceea cand anunti un deficit trebuie sa fii mai mult sau mai putin langa el”, a mai spus Croitoru.

Acesta a mai spus ca i se pare dificil de atins un deficit de 3%, concomitent cu o crestere economica de 5,5%. in ceea ce priveste masurile propuse de noul Guvern, consilierul guvernatorului BNR a mentionat ca acestea pun presiune pe buget.

“Ele nu au cum sa nu adauge probleme. Au fost crescut salariile profesorilor in decembrie, ale medicilor, cu cate 15%. Eu nu comentez, dupa parerea mea chiar sunt necesare. Numai de aici este un deficit de 0,35% din PIB (...) Au crescut salariile din administratiile locale cu 20%, si ele adauga. Sunt masuri de crestere a pensiilor. (...) Aceasta faimoasa taxa pe stalp va fi eliminata din 2017. Acciza la benzina va fi eliminata. TVA-ul redus de la 20 la 19%", a completat Croitoru, care sustine ca toate aceste masuri pun presiune pe buget.

In acest context, consilierul BNR sustine ca vor fi adoptate alte masuri mai putin placute, iar unele dintre ele este eliminarea plafonului CAS si CASS pentru cei care au salarii de cinci ori mai mari decat salariul mediu.

“Daca va uitati la programul de guvernare printre randuri puteti intelege ca faptul ca au fost prezentate niste masuri placute, nu inseamna neaparat ca nu pot fii si masuri care sunt mai putin placute compensatorii”, a mai zis Croitoru.

Presedinte Klaus Iohannis a declarat, miercuri, dupa intalnirea cu premierul Sorin Grindeanu, ca "nu va fi deloc usor" ca Guvernul sa vina cu un buget sustenabil, cu deficit de sub 3% din PIB si cu respectarea tuturor angajamentelor, avand in vedere masurile deja luate.

Presedintele a avertizat ca este problema Guvernului sa aiba solutii pentru ca deficitul sa ramana in limitele stabilite.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Iohannis, dupa intalnirea cu Grindeanu:
Iohannis, dupa intalnirea cu Grindeanu: "Nu a plecat nimeni cu 10 miliarde acasa". Legea neimpozitarii pensiilor, promulgata

Klaus Iohannis cere noului Guvern sa adopte un buget pe 2017 care sa nu incalce angajamentele internationale ale Romaniei. Presedintele s-a intalnit dupa-amiaza cu premierul Sorin Grindeanu, si cu ministrul de Finante.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, pe Facebook:
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, pe Facebook: "Ce s-ar fi putut face cu 10 miliarde lei, pierduti pe drum de tehnocrati?"

 Liviu Dragnea a precizat miercuri ca impactul total al masurilor pe care Guvernul Grindeanu intentioneaza sa le ia in perioada imediat urmatoare este de 2,65 miliardei lei.

Liviu Dragnea anunta anchetarea parlamentara a Guvernul Ciolos, pentru o
Liviu Dragnea anunta anchetarea parlamentara a Guvernul Ciolos, pentru o "gaura" bugetara de 10 miliarde de lei

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat infiintarea unei comisii de ancheta parlamentara, "care sa se pronunte asupra veridicitatii datelor care au stat la baza celor doua rectificari pozitive" ale Guvernului Ciolos, in 2016.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.