Băncile au concurență serioasă. Avantajele companiilor financiare care funcționează online

×
Codul embed a fost copiat

Băncile au mai nou concurență serioasă. Pe piață au apărut companii financiare care funcționează online și oferă conturi și carduri în condiții avantajoase.

Tranzacțiile se fac instant de pe telefonul mobil, iar retragerile de la bancomat au comisioane mici sau chiar zero. Sute de mii de români au devenit clienții lor.

Unul dintre aceste servicii financiare nebancare este în România de un an. A ajuns la 350.000 de utilizatori şi în fiecare zi îşi fac cont şi comandă carduri 2000 de oameni. Serviciul este gratuit pentru cei care fac tranzacţii obişnuite, cu sume mici. Totul se întâmplă printr-o aplicaţie pe telefonul inteligent.

Probabil cea mai folosită opţiune la noi este transferul. Poţi trimite prin telefon bani instant oricui. Nu ai nici măcar nevoie de datele contului, pentru că aplicaţia se sincronizează cu agenda telefonului şi pune datele automat. Apoi, poţi retrage bani de la orice bancomat fără comision.

Recent a intrat pe piaţă şi o altă companie nebancară de acest tip, cu acces la mai mult de 30 de valute.

Citește și
facebook
Motivul pentru care băncile din Europa se tem de Facebook. "Există puţine informaţii"
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Daniel Turbatu, reprezentantul unei companii financiare nebancare: Nu avem comision de deschidere cont, nu avem comision lunar de administrare, avem cel mai bun curs de schimb valutar. Românii încasează în lei salariul, foarte mulţi au rata în euro de exemplu şi îşi doresc să aibă cel mai bun curs în acel moment.

Aşadar, avantaje au şi cei care fac cumpărături din străinătate, de exemplu. Totul este digital şi nu au nevoie decât de acces la internet. Doar o bancă din România mai oferă opţiuni similare, în timp ce altele fac eforturi să se modernizeze. Totuşi, specialiştii îi îndeamnă pe oameni la prudenţă.

Cristian Păun, profesor economie, ASE: Fie că vorbim de un card bancar, fie că vorbim de unul nebancar, exista un risc de fraudare a banilor din cont. Putem să ne luăm nişte măsuri: nu punem foarte mulţi bani acolo, diversificăm conturile, însă e mult mai rapid, mai uşor decât să te duci la o bancă să completezi un ordin de plată. De asta au succes aceste produse pe piaţă.

Totuşi, reprezentanţii acestor companii spun că au luat măsuri de securitate superioare băncilor.

Adelina Clapon, reprezentanta unei companii financiare nebancare: Un utilizator poate bloca şi debloca cardul din aplicaţie. Dacă de exemplu mi-am pierdut cardul pot să îl blochez în aplicaţie astfel încât să mă asigur că nimeni nu are acces la banii mei. Nu trebuie să sun nicăieri, nu trebuie să mă deplasez într-o sucursală, nu trebuie să fac nicio cerere. O altă opţiune de securitate este activarea geolocalizarii. Asta înseamnă că poţi plăti cu cardul doar dacă acesta se află în proximitatea telefonului.

Pentru aceste servicii nebancare plătesc comisioane cei care tranzacţionează sume mari sau au conturi premium. Chiar şi acestea sunt mai mici decât cele cerute de multe bănci.

Cum este posibil?

Vytenis Morkunas, reprezentantul unui serviciu financiar nebancar: Nu avem cheltuieli atât de mari aşa cum are o bancă. Avem un birou în Vilnius, dar nu avem mai multe sucursale, nu avem mulţi angajaţi şi nici nu plătim chirii.

Deşi avantajele sunt multe, specialiştii vă recomandă să nu renunţaţi de tot la contul de la bancă, în special dacă aveţi de tranzacţionat sume mari sau aveţi nevoie de un credit.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI peantru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
ANAF va avea un sistem electronic de poprire a conturilor pentru datorii la Fisc
ANAF va avea un sistem electronic de poprire a conturilor pentru datorii la Fisc

ANAF va dispune de un sistem electronic de poprire a conturilor în limita sumelor înscrise în actele de executare silită

Motivul pentru care băncile din Europa se tem de Facebook.
Motivul pentru care băncile din Europa se tem de Facebook. "Există puţine informaţii"

Proiectul Facebook de a introduce o nouă criptomonedă, denumită Libra, a ridicat marţi mai multe semne de întrebare în rândul organismelor de reglementare şi băncilor centrale din Europa, care au solicitat mai multe detalii.

Parlamentarii PSD ar putea vota la moţiunea de cenzură.
Parlamentarii PSD ar putea vota la moţiunea de cenzură. "Nu a fost nicio directivă"

Parlamentarii PSD nu au primit vreo directivă care să-i oblige să rămână în bănci şi să nu participe la votul asupra moţiunii de cenzură, a declarat la RFI deputatul Valeriu Steriu.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.