Cum se schimba creditele in franci elvetieni dupa ce Banca Transilvania a preluat Volksbank. Comisioanele dispar definitiv

×
Codul embed a fost copiat

Peste 18.000 de familii, care au credite in franci elvetieni, au primit marti o oferta de conversie a imprumuturilor, in lei sau euro, cu o reducere de 22,5 la suta.

Mai mult, clientii nu vor mai avea nici comisioane, iar banii dati pana acum pentru asa ceva le vor fi returnati. Propunerea vine de la Banca Transilvania, noul proprietar al Volksbank. Analistii spun ca oferta pune presiune pe celelalte institutii bancare, care au in portofoliu credite in franci. Clientii lor asteapta acum propuneri similare de ajutor.

Oferta pentru creditele in franci elvetieni de la Volksbank, facuta de Banca Transilvania, este valabila din 4 mai. Conversia urmeaza sa se faca la data semnarii noului contract. Iata un exemplu de calcul:

Dintr-un un imprumut de 100.000 de franci, din care scadem reducerea oferita de 22,5% si 5% comisionul de risc platit deja, raman 72.500 de euro, suma care se va converti in lei sau euro, dupa dorinta clientului. Acest plan echivaleaza cu o conversie la un curs de aproximativ 3 lei pentru un franc, fata de 4,2 lei, cat este moneda elvetiana la cotatia BNR din prezent.

Citește și
romani la ghiseu banca
Bancile au inceput sa caute solutii pentru romanii cu credite in franci elvetieni. Unde a fost INGHETAT cursul la 3,8 lei
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

In plus, noile conditii presupun ca NU se mai calculeaza comisionul de risc sau de administrare pentru niciun client Volksbank fie ca are credit in CHF, lei, euro sau dolari. Primii care vor putea semna noile conditii sunt clientii bun-platnici si cazurile sociale.

Omer Tetik, CEO Banca Transilvania: "Nu vrem sa chinuim clientii. Nu vom cere acte suplimentare si nu vom reevalua garantii. Pentru clientii bun-platnici o sa fie o oferta aplicabila direct si foarte usor, foarte putin birocratizata."

Ce se intampla daca si clientii altor banci vor sa beneficieze de aceasta oferta?

Omer Tetik, CEO Banca Transilvania: "Nu putem sa facem un discount pentru clientii altor banci, asta nu e valabil nici operational, nici administrativ. Doar daca clientii au un acord cu bancile actuale pentru o reducere, noi, cu mare placere, putem refinanta."

Primele reactii au venit pe Facebook, unde unul din membrii Grupului Clientilor cu Credite in CHF a scris ca: "Am facut un calcul impreuna cu un prieten, care are credit la Volksbank: din reducerea de 22.5% la curs si restituirea comisionului sau de risc rezulta o reducere a soldului actual de 40.5%."

Cum vor reactiona celelalte banci care au in portofoliu credite in franci? Directorul de supraveghere al BNR a facut o predictie inca din ianuarie.

Alin Iacob, presedintele Asociatiei Utilizatorilor de Servicii Financiare: "Speram ca si celelalte banci comerciale sa vina cu oferte cel putin la fel ca cea a Bancii Transilvania pentru clientii lor."

Bogdan Avramescu, analist financiar KeysFin: "Este o oferta punctuala, care nu va influenta negocierile dsintre banci si clientii lor."

In acest moment, bilantul BNR arata ca in Romania sunt 75.000 de familii cu credite in franci elvetieni.

Banca Transilvania a incheiat tranzactia de preluare a Volksbank

Banca Transilvania a platit 360 milioane de lei (81 milioane euro) pentru a prelua integral actiunile Volksbank Romania de la grupul austriac Volksbank, bancile germane DZ Bank si WGZ Bank si BPCE din Franta, potrivit informatiilor prezentate marti de Banca Transilvania.

"In contextul achizitionarii Volksbank Romania, Banca Transilvania, in calitate de actionar majoritar al Volksbank Romania, face publica oferta destinata clientilor VBRO cu imprumuturi in franci elvetieni. Aproximativ 18.300 de clienti ai Volksbank Romania pot beneficia, la cererea acestora, de solutiile oferite de BT", a anuntat institutia de credit intr-un comunicat.

Banca Transilvania va aplica o reducere de 22,5% pentru clientii care doresc conversia creditelor din franci elvetieni in lei sau euro, la care se adauga comisionul de risc platit efectiv de clienti pe tot parcursul derularii creditului, prin reducerea soldului creditului cu valoarea totala a acestuia.

Totodata, va fi stopata calcularea comisionului de risc sau de administrare pentru toti clientii care au la Volksbank imprumuturi in franci elvetieni, dar si pentru creditele in lei, euro si dolari.

Returnarea comisionului, prin diminuarea soldului creditelor in lei, euro si dolari, se va aplica la o data ulterioara finalizarii programului de conversie pentru clientii cu imprumuturi in franci elvetieni.

BT prelungeste cu o luna, pana la 17 mai, decizia de inghetare a cursului de schimb pentru moneda elvetiana la nivelul de la 31 decembrie 2014.

"Valoarea efectiva a reducerii totale difera astfel in functie de situatia fiecarui client in parte, tinandu-se cont de soldul creditului, de eventuale restante si penalitati sau de situatiile particulare in care comisionul de risc/administrare a fost deja recuperat de la Volksbank Romania de catre clienti", se precizeaza in comunicat.

Oferta este valabila din 4 mai, in unitatile Volksbank, iar conversia se va realiza la cursul BNR din data semnarii documentatiei la notariat.

Dupa aceasta data, clientii vor fi contactati telefonic si invitati la o intalnire, la unul dintre sediile Volksbank, infrastructura institutiei de credit fiind in curs de pregatire "asa incat totul sa decurga conform asteptarilor".

Banca Transilvania va acorda prioritate cazurilor sociale si clientilor care au ramas buni platnici, in ciuda greutatilor generate de cresterea cursului CHF din ultimii ani.

Clientii vor avea la dispozitie un numar dedicat, 0800.800.881, apelabil gratuit, din orice retea nationala, fixa sau mobila, precum si adresa de email [email protected]">[email protected] pentru informatii suplimentare.

Banca Transilvania, a treia mare banca din Romania in functie de active, a semnat in luna decembrie un angajament ferm pentru achizitionarea a 100% din actiunileVolksbank Romania. Detaliile financiare ale tranzactiei nu au fost facute publice, iar cele doua institutii de credit au functionat ca entitati separate pana la incheierea tranzactiei, in continuare urmand sa lucreze impreuna si sa devina treptat o singura echipa.

BT a primit la jumatatea lunii martie autorizatiile necesare din partea Consiliului Concurentei si a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru preluarea Volksbank.

"Sunt trei motive principale pentru care Banca Transilvania a achizitionat Volksbank Romania: este o oportunitate care ne ajuta in strategia noastra de crestere si consolidare, are aproximativ 180.000 de clienti si un portofoliu mare de credite retail. in plus, avem un model de business asemanator si aceeasi piata", au declarat marti, in comunicat, pretedintele Consiliului de Administratie al BT, Horia Ciorcila, si directorul general al bancii, Omer Tetik.

Ei au aratat ca banca isi va pastra modelul de business si cultura organizationala, mizand in continuare pe punctele forte.

"Avem stabilita strategia de crestere si consolidare, suntem pregatiti pentru noua dimensiune a Bancii Transilvania. Urmeaza integrarea treptata, timp de cateva luni, a Volksbank Romania in structura bancii noastre. (...) Vom continua sa sustinem economia romaneasca si vom avea, si de acum incolo, o abordare rationala si responsabila fata de clienti, angajati, actionari si fata de piata, vizand o crestere sanatoasa a Grupului Financiar Banca Transilvania", se mai spune in comunicat.

Banca Transilvania a obtinut anul trecut un profit net de 448,1 milioane lei (101 mil. euro), in crestere cu 19,5%, pe fondul unui control al costurilor mai bun, desi provizioanele au urcat cu 57%, la 638 milioane lei, iar activele s-au apreciat cu 11,2%, la 35,64 miliarde lei.

BT, care se situeaza pe pozitia a treia in sistemul bancar, dupa BCR si BRD, si-a majorat cota de piata, in intervalul ianuarie 2012 - septembrie 2014, de la 7,2% la 9,7%, inregistrand cea mai mare crestere organica din piata de profil.

La randul sau, Volksbank Romania detinea in septembrie 3,62% din activele bancare, in scadere de la 5,25% in ianuarie 2012.

Astfel, BT vrea sa ajunga pe pozitia a doua in sistem, luand locul BRD, care la finele lunii septembrie avea o cota de piata de 12,39%, iar cota insumata in urma fuziunii BT cu Volksbank ar ajunge la 13,32%

Actiunile Bancii Transilvania sunt cotate la Bursa de Valori Bucuresti, ultimul pret fiind de 2,1580/titlu, in urcare cu 0,37%. La aceasta cotatie, banca are o capitalizare de 5,6 miliarde lei (1,27 miliarde de euro).

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
In ce conditii ar putea scadea ratele la creditele in franci cu pana la 25%. Prima banca din Romania care anunta discounturi
In ce conditii ar putea scadea ratele la creditele in franci cu pana la 25%. Prima banca din Romania care anunta discounturi

Seful Bancii Transilvania spune ca institutia sa ar putea renunta, in cazul unor clienti cu datorii in franci pe care ii va prelua de la Volksbank, la peste un sfert din banii pe care banca ii are de recuperat.

Bancile au inceput sa caute solutii pentru romanii cu credite in franci elvetieni. Unde a fost INGHETAT cursul la 3,8 lei
Bancile au inceput sa caute solutii pentru romanii cu credite in franci elvetieni. Unde a fost INGHETAT cursul la 3,8 lei

La 5 zile de la "explozia" francului elvetian, mai multe banci vincu o oferta speciala pentru clientii ale caror credite au fost luate in aceasta valuta.

Ce se va intampla cu ratingul Bancii Transilvania dupa ce a preluat Volksbank Romania. Anuntul facut de Fitch luni
Ce se va intampla cu ratingul Bancii Transilvania dupa ce a preluat Volksbank Romania. Anuntul facut de Fitch luni

Fitch Ratings a plasat luni sub supraveghere calificativele pe termen lung si de viabilitate ale Bancii Transilvania (BT), in urma anuntului privind preluarea Volksbank Romania.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”
România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.