Banca Nationala a Romaniei lanseaza mai multe monede noi. BNR aniverseaza 10 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana

Ultimul update: Luni 19 Iunie 2017 05:05
Data publicarii: Vineri 16 Iunie 2017 15:46
Categorie: Financiar
Banca Nationala a Romaniei

Incepand cu data de 19 iunie 2017, Banca Nationala a Romaniei va lansa in circuitul numismatic un set de trei monede (din aur, argint si tombac cuprat) si o moneda din alama pentru colectionare.

Totodata, BNR va pune in circulatie o moneda din alama, cu caracter comemorativ, avand ca tema 10 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Aversul monedei din aur reda o compozitie care contine detalii arhitecturale ale stilului brancovenesc, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominala "100 LEI", stema Romaniei si anul de emisiune "2017".

Aversul monedei din argint reda o compozitie care contine detalii arhitecturale ale stilului brancovenesc, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominala "10 LEI", stema Romaniei si anul de emisiune "2017".

Aversul monedei din tombac cuprat reda o compozitie care contine detalii arhitecturale ale stilului brancovenesc, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominala "1 LEU", stema Romaniei si anul de emisiune "2017".

Aversul monedei din alama pentru colectionare reda o compozitie care contine detalii arhitecturale ale stilului brancovenesc, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominala "50 BANI", stema Romaniei si anul de emisiune "2017". In interiorul bazei primei coloane din stanga este inscriptionata litera "N", ca semn distinctiv al piesei pentru colectionare.

Aversul monedei din alama, de circulatie cu caracter comemorativ reda o compozitie care contine detalii arhitecturale ale stilului brancovenesc, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominala "50 BANI", stema Romaniei si anul de emisiune "2017".

Reversul comun tuturor monedelor (din aur, argint, tombac cuprat si alama) prezinta statele Uniunii Europene evidentiate in mod distinct si inscriptia circulara "10 ANI DE LA ADERAREA LA UNIUNEA EUROPEANa".

Monedele din aur, argint, tombac cuprat si moneda din alama pentru colectionare vor fi ambalate, separat, in capsule de metacrilat transparent. Seturile de trei monede vor fi insotite de brosuri de prezentare redactate in limbile romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului BNR si casierului central.

Monedele de circulatie cu caracter comemorativ, cu valoare nominala de 50 bani vor avea aceleasi caracteristici tehnice cu monedele aflate in prezent in circulatie la cupiura de 50 bani si vor circula in paralel cu acestea.

Tirajul este de:

- 150 seturi de trei monede (din aur, argint si tombac cuprat);
- 5.000 monede din alama, de 50 bani, pentru colectionare;
- 1.000.000 monede din alama, de 50 bani, de circulatie cu caracter comemorativ.

Preturile de vanzare pentru setul de trei monede si pentru moneda din alama, pentru colectionare sunt:

2.100,00 lei, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, argint si tombac cuprat), inclusiv brosura de prezentare;
10,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alama, de 50 bani, pentru colectionare.

Monedele din aur, argint si tombac cuprat, monedele din alama pentru colectionare si monedele de circulatie cu caracter comemorativ, avand ca tema 10 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, vor avea putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.

Lansarea in circuitul numismatic a seturilor de trei monede si a monedelor din alama pentru colectionare, cu tema 10 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, se va realiza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

Punerea in circulatie a monedelor de circulatie cu caracter comemorativ, cu tema 10 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, se va face prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei, cu ocazia efectuarii platilor in numerar catre institutiile de credit/Trezoreria Statului.

Banca Nationala a Romaniei Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

BNR a lansat o noua moneda din argint, cu valoarea nominala de 10 lei. FOTO

BNR a lansat o noua moneda din argint, cu valoarea nominala de 10 lei. FOTO

ANAF

ANAF a început un control la două bănci, ”pe pierdere”. Tudose: ”Nu riscă să intre în faliment?”

Loteria bonurilor fiscale. Suma câștigătoare în luna iulie

”Business” cu dulcețuri tradiționale. Cât costă investiția într-o afacere ”dulce”

afaceri

Au avut idei, iar acum sunt milionari. Afaceri vândute în România pe bani mulți

Prețurile cu care românii cu panouri solare își vor putea vinde energia produsă

Aliatul fidel al Coreii de Nord îi dă lovitura de grație. Anunțul făcut de China