Banca Nationala a Romaniei lanseaza mai multe monede noi. BNR aniverseaza 10 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana

Ultimul update: Luni 19 Iunie 2017 05:05
Data publicarii: Vineri 16 Iunie 2017 15:46
Categorie: Financiar
Banca Nationala a Romaniei

Incepand cu data de 19 iunie 2017, Banca Nationala a Romaniei va lansa in circuitul numismatic un set de trei monede (din aur, argint si tombac cuprat) si o moneda din alama pentru colectionare.

Totodata, BNR va pune in circulatie o moneda din alama, cu caracter comemorativ, avand ca tema 10 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Aversul monedei din aur reda o compozitie care contine detalii arhitecturale ale stilului brancovenesc, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominala "100 LEI", stema Romaniei si anul de emisiune "2017".

Aversul monedei din argint reda o compozitie care contine detalii arhitecturale ale stilului brancovenesc, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominala "10 LEI", stema Romaniei si anul de emisiune "2017".

Aversul monedei din tombac cuprat reda o compozitie care contine detalii arhitecturale ale stilului brancovenesc, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominala "1 LEU", stema Romaniei si anul de emisiune "2017".

Cand vom avea euro in portofele. Ce a cerut Iohannis Guvernului si BNR pentru ca Romania sa poata adopta moneda unica

Aversul monedei din alama pentru colectionare reda o compozitie care contine detalii arhitecturale ale stilului brancovenesc, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominala "50 BANI", stema Romaniei si anul de emisiune "2017". In interiorul bazei primei coloane din stanga este inscriptionata litera "N", ca semn distinctiv al piesei pentru colectionare.

Aversul monedei din alama, de circulatie cu caracter comemorativ reda o compozitie care contine detalii arhitecturale ale stilului brancovenesc, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominala "50 BANI", stema Romaniei si anul de emisiune "2017".

Reversul comun tuturor monedelor (din aur, argint, tombac cuprat si alama) prezinta statele Uniunii Europene evidentiate in mod distinct si inscriptia circulara "10 ANI DE LA ADERAREA LA UNIUNEA EUROPEANa".

Monedele din aur, argint, tombac cuprat si moneda din alama pentru colectionare vor fi ambalate, separat, in capsule de metacrilat transparent. Seturile de trei monede vor fi insotite de brosuri de prezentare redactate in limbile romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului BNR si casierului central.

Monedele de circulatie cu caracter comemorativ, cu valoare nominala de 50 bani vor avea aceleasi caracteristici tehnice cu monedele aflate in prezent in circulatie la cupiura de 50 bani si vor circula in paralel cu acestea.

Tirajul este de:

- 150 seturi de trei monede (din aur, argint si tombac cuprat);
- 5.000 monede din alama, de 50 bani, pentru colectionare;
- 1.000.000 monede din alama, de 50 bani, de circulatie cu caracter comemorativ.

Preturile de vanzare pentru setul de trei monede si pentru moneda din alama, pentru colectionare sunt:

2.100,00 lei, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, argint si tombac cuprat), inclusiv brosura de prezentare;
10,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alama, de 50 bani, pentru colectionare.

Monedele din aur, argint si tombac cuprat, monedele din alama pentru colectionare si monedele de circulatie cu caracter comemorativ, avand ca tema 10 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, vor avea putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.

Lansarea in circuitul numismatic a seturilor de trei monede si a monedelor din alama pentru colectionare, cu tema 10 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, se va realiza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

Punerea in circulatie a monedelor de circulatie cu caracter comemorativ, cu tema 10 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, se va face prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei, cu ocazia efectuarii platilor in numerar catre institutiile de credit/Trezoreria Statului.

Banca Nationala a Romaniei Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

BNR a lansat o noua moneda din argint, cu valoarea nominala de 10 lei. FOTO

BNR a lansat o noua moneda din argint, cu valoarea nominala de 10 lei. FOTO

Cand vom avea euro in portofele. Ce a cerut Iohannis Guvernului si BNR pentru ca Romania sa poata adopta moneda unica

Cand vom avea euro in portofele. Ce a cerut Iohannis Guvernului si BNR pentru ca Romania sa poata adopta moneda unica

BNR lanseaza 4 monede din aur, argint, tombac cuprat si alama, la 150 de ani de la infiintarea sistemului monetar romanesc

BNR lanseaza 4 monede din aur, argint, tombac cuprat si alama, la 150 de ani de la infiintarea sistemului monetar romanesc

De ce sunt banii alunecosi? Toate bancnotele romanesti aflate acum in circulatie contin si... grasime de vita

De ce sunt banii alunecosi? Toate bancnotele romanesti aflate acum in circulatie contin si... grasime de vita

cumparaturi

Românii îşi îngrijesc mai bine casele decât pe ei înşişi. Cât de puţin săpun cumpără anual

Guvernul va împrumuta 8 miliarde € în următorii 2 ani. Limita datoriei externe crește

Efectele “revoluției fiscale”. Toți angajații din România vor fi afectați de această măsură

Guvernul vrea să introducă o nouă taxă auto. Când va intra în vigoare

Prețul energiei pentru populație va crește de la 1 ianuarie

Europa rămâne fără gaze, după explozia din Austria. Italia declară starea de urgență. Decizia Gazprom

romania saracie

Eurostat: Jumătate din populația României suferă din cauza sărăciei

INS: Rata anuală a inflaţiei, 3,2%. Ouăle, combustibilul și fructele s-au scumpit cel mai mult în noiembrie

Statul se împrumută de la populație. Finanțele vor câte 1 leu de la românii peste 18 ani

Ministrul Turismului le promite vouchere de vacanţă tuturor românilor

Anunțul făcut de Turcia care a uimit întreaga lume. Avertismentul analiștilor

Consiliul Concurenţei investighează 25 de bănci și IFN-uri. De ce le suspectează