Avertisment FMI: Reducerile de taxe si maririle salariale ameninta rezultatele economice. Concluziile misiunii in Romania

×
Codul embed a fost copiat

Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca deficitul bugetar al Romaniei va ajunge in acest an la 3,7% din produsul intern brut (PIB), urmand ca dezechilibrul bugetar sa atinga 3,9% din PIB in 2018.

Afirmatia ii apartine sefului delegatiei FMI in Romania, Reza Baqir, in cadrul conferintei de presa de la finalul misiunii.

Guvernul a anuntat ca deficitul bugetar nu va depasi in acest an pragul de 3% din PIB impus de tratatele europene.

"Pentru anul acesta estimam, daca nu mai intervin alte masuri, ca deficitul va fi de 3,7% din PIB. Vedem unele probleme pentru anul viitor, cand ar putea ajunge la 3,9% din PIB", a afirmat Baqir.

Reprezentantul FMI a subliniat ca reducerile de taxe si majorarile puternice ale salariilor si pensiilor din ultima perioada au facut ca structura bugetului Romaniei sa fie mult mai rigida.

Citește și
politie la sediul FMI
Explozie la sediul FMI din Paris: o persoana a fost ranita dupa ce a deschis o scrisoare-capcana. Hollande: "E un atentat"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Prin masurile succesive de marire a pensiilor si salariilor, pe cheltuielile publice a dus la o structura mai putin flexibila, care poate face fata mai greu socurilor. Este mult mai usor sa scazi taxe, dar mult mai greu sa le majorezi", a spus seful delegatiei FMI.

Oficialul FMI a avertizat ca Romania a obtinut rezultate economice bune in ultimii ani, dar care ar putea fi amenintate de masurile luate de Guvern.

"Romania si-a consolidat economia dupa criza globala si indicatorii economici sunt comparabili cu ai altor tari din regiune. Cu toate acestea, reducerile succesive de taxe si impozite, majorarile salariale ce depasesc cresterile de productivitate si investitiille publice de calitate redusa incep sa ameninte aceste realizari", a completat Baqir.

FMI estimeaza ca aplicarea tuturor masurilor promise de PSD costa bugetul 5,5% din PIB pana in 2020

Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca impactul asupra bugetului al tuturor masurilor promise de PSD inainte de alegeri ar fi echivalent cu 5,5% din produsul intern brut (PIB) al Romaniei, a declarat vineri seful delegatiei FMI in Romania, Reza Baqir, in cadrul conferintei de presa de la finalul misiunii.

"Vrem sa va aratam niste calcule, care sunt niste calcule ilustrative care arata impactul asupra deficitului bugetar daca vor fi adoptate toate masurile anuntate inainte de alegeri. Daca toate masurile din programul de guvernare vor fi adoptate, pe langa legea salarizarii unitare, si aici ma refer la masurile care se refera la reducerea contrbutiilor sociale, reducerea cotei TVA, dividendele de la intreprinderile de stat si TVA zero la imobiliare, impactul in perioada 2017-2020 ar fi un cost suplimentar de 5,5 % din PIB", a spus Baqir.

In 27 ianuarie, Guvernul a aprobat un Memorandum prin care companiile controlate de stat si regiile autonome sunt obligate sa aloce pentru dividende cel putin 90% din profitul net realizat anul trecut. Banii ar trebui, insa, sa ajunga la Fondul Suveran de Investitii pe care Guvernul intentioneaza sa il infiinteze in urmatoarele luni. Masura are ca efect, pe de o parte, reducerea incasarilor la bugetul de stat, prin transferul dividendelor, care pana acum alimentau bugetul, catre noul fond, si pe de alta parte scoaterea unor cheltuieli din buget.

Totusi, reprezentantul FMI a precizat ca eventualele efecte pozitive ale masurilor asupra economiei nu au fost luate in calcul, deoarece estimarea exacta a efectelor este imposibila.

"As vrea sa precizez ca aceste estimari nu iau in calcul efectele de runda a doua, prin care inteleg ca, intr-o oarecare masura, relaxarea fiscala si stimularea acitvitatii economice vor creste dimensiunea econimiei, deci vor creste si veniturile la buget. Motivul pentru care nu am introdus efectele de runda a doua este ca nu putem face o estimare corecta a acestora decat atunci cand vom cunoaste intregul pachet", a explicat Baqir.

Seful delegatiei FMI a avertizat ca Romania nu mai are spatiu bugetar pentru alte reduceri de impozite si taxe.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Klaus Iohannis s-a intalnit cu delegatia FMI. Reprezentantii Fondului: Romania are nevoie de sustinerea luptei anticoruptie
Klaus Iohannis s-a intalnit cu delegatia FMI. Reprezentantii Fondului: Romania are nevoie de sustinerea luptei anticoruptie

 Presedintele Klaus Iohannis a primit joi, la Palatul Cotroceni, vizita delegatiei FMI, seful misiunii Fondului in Romania, Reza Baqir, aratand necesitatea continuarii luptei anticoruptie, precum si a unor politici economice sanatoase.

Explozie la sediul FMI din Paris: o persoana a fost ranita dupa ce a deschis o scrisoare-capcana. Hollande:
Explozie la sediul FMI din Paris: o persoana a fost ranita dupa ce a deschis o scrisoare-capcana. Hollande: "E un atentat"

O scrisoare-capcana a explodat joi la sediul FMI din centrul Parisului, iar o persoana a fost ranita, relateaza Reuters. Potrivit AFP, explozia a avut loc in momentul deschiderii scrisorii de mici dimensiuni.

Premierul Alexis Tsipras, mesaj puternic catre FMI si Angela Merkel:
Premierul Alexis Tsipras, mesaj puternic catre FMI si Angela Merkel: "Sa inceteze cu agresivitatea fata de Grecia"

Premierul grec Alexis Tsipras a cerut sambata FMI-ului si ministrului de Finante al Germaniei, Wolfgang Schauble, "sa nu se mai joace cu focul", imputandu-le abordarile asupra blocajului actual in negocierile dintre Grecia si creditorii sai, conform AFP.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.