Avertisment fara precedent din partea ambasadorului american Hans Klemm. Ar putea fi afectat parteneriatul strategic cu SUA

Ultimul update: Duminica 09 Iulie 2017 06:57
Data publicarii: Joi 06 Iulie 2017 19:08
Categorie: Financiar

Noile taxe impuse de PSD in programul de guvernare, cea de solidaritate si cea pe veniturile firmelor, ar putea afecta parteneriatul strategic dintre Romania si Statele Unite.

Avertismentul fara precedent vine din partea ambasadorului american Hans Klemm dupa o intalnire avuta cu Liviu Dragnea la Parlament.

Expertii in fiscalitate sustin si ei ca au fost "uluiti" de propunerile noului guvern si ca taxa de solidaritate care ar impozita cu un sfert sumele care depasesc salariile mai mari de 14.500 de lei ne, i-ar face sa plece din tara pe foarte multi romani din nou-formata clasa de mijloc.

Dupa ce a stat o ora in biroul sefului PSD de la Parlament, ambasadorul american a declarat ca taxa de solidaritate si impozitul pe cifra de afacei pot afecta parteneriatul strategic dintre cele doua tari.

Reporter: Relatiile economice si parteneriatul cu Statele Unite pot fi afectate de aceste masuri?
Hans Klemm: Depinde care sunt masurile, dar potential da.

Modificari cu impact puternic pentru economie. Impozitul pe profit dispare si va fi inlocuit cu impozit pe cifra de afaceri

Daca ar continua sa promoveze masuri precum cele aparute peste noapte in programul de guvernare, noul executiv ar putea indeparta investitorii, a mai spus ambasadorul Klemm.

Reporter: Romania este inca un mediu atractiv pentru afaceri?
Hans Klemm: La acest moment da, dar noul guvern trebuie sa faca totul sa mentina aceasta atractivitatea. Si, asa cum am spus, stabilitatea, predictibilitatea si transparenta sunt importante si consultarea cu oamenii de afaceri straini, cu investitorii sunt importante pentru a mentine aceasta atractivitate.

Este cel mai dur avertisment de pana acum, dupa cel dat de companiile straine si cele romanesti imediat dupa anuntul noilor masuri. Ca si cum altcineva ar fi scris programul de guvernare, Liviu Dragnea a declarat ca Ministerul de Finante va analiza atent o eventuala aplicare.

Liviu Dragnea: “Am deschis subiectul eu referitor la discutiile care au aparut referitor la noile prevederi din programul de guvernare. Daca se vor identifica solutii care pot face bine tuturor partilor, se vor adopta. Daca se vor identifica solutii care pot avea efecte secundare asupra mediului de afaceri, nu se vor adopta."

Pe langa impozitarea veniturilor companiilor, taxa de solidaritate de 25% din sumele care depasesc salariile mai mari de 14.500 de lei net, prevazuta in programul de guvernare, ar urma sa se aplice de la 1 ianuarie 2018.

Gabriel Sincu, consultant fiscal Ernst&Young: "Sunt oameni cu pregatire calificata, oameni care lucreaza in domenii cheie si care aduc valoare adaugata in economie cum ar fi zona de IT, sunt oameni care lucreaza in zona serviciilor financiar bancare, sunt medici. Ei bine, noi in astia vrem sa lovim. Si pentru ce? Pentru a aduce la bugetul de stat - am vazut niste calcule ale colegilor, mai putin de un miliard de lei pe an, care miliard s-ar pierde oricum prin eliminarea impozitului pe dividende."

Doina Georgescu, consultant fiscal RSM Romania: "Vorbim in esenta de introducerea impozitarii progresive. Deci este o lovitura pe care ar suferi-o patura de mijloc, o astfel de decizie poate duce la schimbarea opticii, cei care sunt competenti si care au salarii decente se pot gandi sa plece din tara. Si noi suntem uluiti si nu stim in ce directie vrea sa se duca Guvernul"

In plus, ar fi afectati aceeasi angajati care la inceputul anului s-au trezit peste noapte ca trebuie sa plateasca mai multe contributii la stat, dupa ce plafonul de calcul pentru CAS a fost eliminat.

Un alt motiv de "uluire" pentru consultantii fiscali ar fi introducerea neimpozitarii veniturilor sub 2000 de lei in acelasi timp cu majorarea salariului minim la 2.000 de lei de la 1 ianuartie 2018. Pana la urma cine mai beneficiaza se aceasta facilitate, se intreaba analistii?

Un studiu recent arata ca majorarea salariului minim cu 500 de lei, programata pentru anul viitor, ar duce la cresterea somajului si inchiderea mai multor afaceri locale si internationale de la noi.

 

Ambasadorul SUA, dupa intalnirea cu Dragnea:

Ambasadorul SUA, dupa intalnirea cu Dragnea: "Noi ne mentinem increderea in munca lui Kovesi". Ce a spus despre noile taxe

auto

Fraudă uriașă cu asigurările auto. Metodele prin care inspectorii obțineau sume importante

Taxa introdusă peste noapte de Guvern. Măririle de salarii cu 30% promise în campanie vor fi de fapt creșteri cu câțiva lei

MedLife cumpără divizia de servicii medicale Polisano

Ionuț Mișa: Probabil că toate solicitările medicilor nu vor fi acoperite niciodată

Taxă de solidaritate de 2%, anunţată de ministrul Finanţelor. De vină ar fi UE

Românii şi alţi imigranţi din Italia produc mai mult decât toată economia Ungariei

franci elvetieni

Protecţia Consumatorului controlează băncile care au dat credite în CHF

Premierul Tudose: Parteneriat economic între o firmă românească și una dintre cele mai mari companii din lume

Ikea a obţinut autorizaţia de construire pentru cel de-al doilea magazin. Când va fi deschis

Femeie de serviciu de la Primăria Târgu Jiu, mai bine plătită ca un profesor

Cehia riscă să intre într-o criză imobiliară: ”S-a acordat un număr fără precedent de împrumuturi”

Raiffeisen, amendată de ANPC cu 50.000 lei pentru practici incorecte