Aproape toate propunerile bancilor pentru "Darea in plata", respinse. Legea i-ar putea ajuta si pe cei deja executati silit

Ultimul update: Sambata 20 Februarie 2016 07:08
Data publicarii: Miercuri 17 Februarie 2016 19:19
Categorie: Financiar

Romanii aflati in executare silita sau carora banca le-a luat deja casa ar putea obtine stergerea datoriilor ramase. Asta prevede amendamentul la legea darii in plata, votat astazi de Senatorii juristi.

Acestia au respins aproape toate propunerile aduse de banci si de reprezentantii BNR, care cereau ca legea sa nu se aplice contractelor in derulare si persoanelor cu imprumuturi peste 150 de mii de euro. Actul normativ ar putea ajunge in plenul Senatului saptamana viitoare.

Dupa ce si-a cumparat prin credit un apartament cu 2 camere in Sfanu Gheorghe, Oliver Neagoe spune ca viata i s-a schimbat total.

"Am ramas si fara casa, trebuie sa dau si mai mult, sunt cu un copil, stau si in chirie."

Omul a luat un credit de 37 de mii de franci, in 2008. L-a platit 4 ani, dar in 2011 nu a mai putut sa achite ratele, iar in 2014 banca l-a executat silit si i-a scos casa la licitatie. S-a vandut cu 9.000 de franci. Banca l-a scos apoi dator cu 40 de mii de franci, cu 3 mii mai mult decat luase - bani pe care ar urma sa-i plateasca inca 20 de ani.

Articolul votat astazi de senatorii Comisiilor juridica si economica i-ar sterge omului orice alta datorie, daca banca i-a executat deja casa. S-ar aplica si celor care sunt in procedura de executare silita, dar inca nu au fost evacuati. Singura conditie e sa predea bancii cheile.

BNR estimeaza la peste 8 mii numarul celor in procedura de executare silita acum. 5.200 dintre ei care au luat credite garantate cu o casa sau aprtament si 3.100, garantate cu un teren. Reprezentantii bancilor au avertizat cu scumpirea creditelor ipotecare. Unele banci deja au marit avansul pentru creditele ipotecare.

Senatorii juristi au refuzat de asemenea introducerea unor plafoane maxime pentru suma creditelor contractate ori pentru gradul de indatorare.

Potrivit reprezentantilor Bancii Nationale, aproape o jumatate de milion de familii ar putea fi vizate de legea darii in plata - numarul creditelor cu ipoteca fiind de 474.000, din care 30 de mii au restante.

Senatorii din comisiile economica si juridica au decis ca Programul Prima casa sa ramana in Legea darii in plata

Senatorii din comisiile economica si juridica au decis ca Programul Prima casa sa ramana in Legea darii in plata

supermarket, retail

Un alt fel de retail. Compania care intră pe piață cu prețuri de doar 3 dolari la orice produs

Topul celor mai scumpe orașe din lume. Pe ce loc se află Bucureștiul

Riscăm să intrăm într-o nouă ”bulă imobiliară”. Ce se întâmplă cu prețul caselor

Euro

Euro crește accelerat, în ciuda avansului economic solid. De ce se depreciază leul

Cea mai bine plătită actriţă din lume: 26 milioane de dolari pe an

Aproape 1.000 de joburi în Europa, pentru români. În ce țări se fac cele mai multe angajări