Anuntul facut de ministrul Turismului, Mircea Dobre. Cand se dau tichetele de vacanta, "in cuantumul sumei de 1450 de lei"

Mircea Dobre
Inquam

Ministrul Turismului, Mircea Dobre, a facut precizari despre tichetele de vacanta si modalitatea de acordare a acestor, in 2017.

El a declarat pentru Agerpres ca tichetele de vacanta se vor acorda, in acest an, pe suport tiparit sau in format electronic, dupa rectificarea bugetara care va avea loc la sfarsitul lunii iulie - inceputul lunii august.

Astfel, institutiile publice centrale, locale si companiile de stat sunt obligate sa cuprinda la acel moment in buget aceste cheltuieli.

In acelasi context, ministrul a precizat ca, de la 1 decembrie 2018, modalitatea de acordare a voucherelor de vacanta se va schimba.

"Anul acesta, voucherele de vacanta se acorda dupa momentul rectificarii bugetare, care va avea loc la sfarsitul lunii iulie, inceputul lunii august. Dupa aceasta rectificare bugetara toate institutiile publice centrale si companiile de stat vor acorda aceste vouchere de vacanta, in functie de cum vor cadea de comun acord cu sindicatele, daca au asa ceva sau reprezentantii salariatilor. Ulterior, incepand cu data de 1 decembrie 2018, modalitatea de acordare a voucherelor de vacanta va fi stabilita printr-o Hotarare de Guvern.

Citește și
salarii marite bugetari
Bugetarii nu vor primi in 2016 tichete de masa, de vacanta sau indemnizatii la pensie, din cauza "riscurilor de deviere"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Toata lumea sa stea linistita ca aceste vouchere de vacanta se dau exact cum s-a promis in Programul de guvernare. La momentul actual, nicio institutie nu si-a bugetat acest vouchere. In momentul in care se va face rectificarea bugetara, toata lumea — institutiile publice centrale, locale si companiile de stat — va trebui sa prevada in bugetul propriu si abia atunci se pot da aceste vouchere de vacanta", a afirmat Dobre.

Ministrul Turismului a subliniat, totodata, ca valoarea voucherului de vacanta va fi de 1.450 de lei, iar acesta va fi impartit in valori nominale in multiplu de 10 lei pana la 100 lei.

"Proiectul de Ordonanta de Urgenta prevede ca toate institutiile publice centrale, locale sau companiile de stat sunt obligate sa prevada aceste cheltuieli la rectificare. O data pe an, orice institutie publica centrala, locala sau companie de stat va acorda tichete de vacanta in valoarea salariului minim pe economie (1.450 de lei, n.r.). Inainte ca sa putem acorda aceste vouchere, noi reglementam intai printr-un act normativ. Noi, momentan, facem reglementarea si ulterior dupa rectificarea bugetara, voucherele de vacanta se pot acorda.

Aceste vouchere de vacanta vor avea acelasi regim cu tichetele de masa, in privinta impozitarii, deci cu retinere la sursa. In cuantumul sumei de 1.450 de lei, valorile nominale permise pentru voucherele de vacanta pe suport hartie pot fi multiplu de 10 lei pana la 100 lei. Nu va fi vorba despre un singur tichet in valoare de 1.450 de lei, pentru ca salariatul poate nu doreste sa cheltuiasca toata suma o singura data", a explicat oficialul.

Dobre a precizat ca este devreme sa se pronunte in legatura cu modalitatea de acordare a voucherelor de vacanta pentru 2018, acest lucru urmand sa fie stipulat printr-o Hotarare de Guvern.

"In acest an, voucherele de vacanta se vor da sub forma de tichete valorice tiparite sau in format electronic, in functie de cum se doreste de catre ordonatorul principal de credite. Pentru 2018 se schimba modalitatea de acordare, dar deocamdata nu ne putem antepronunta. Am vazut foarte multa lume ca se antepronunta ca va fi intr-un fel sau altul. Eu spun ca asteptam actul normativ, Hotararea de Guvern, care va schimba modalitatea de acordare a acestor vouchere de vacanta, de la 1 decembrie 2018. Nu inteleg de ce toata lumea se antepronunta fara sa aiba in fata actul normativ. Repet, anul acesta se vor acorda voucherele in sistem clasic, fie tiparite, fie electronic, iar de la 1 decembrie 2018 vom avea alte modalitati de acordare a acestora", a sustinut ministrul Turismului.

Conform proiectului de Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind acordarea tichetelor de vacanta, postat in consultare publica pe site-ul Ministerului Turismului, impactul bugetar anual determinat de acordarea acestor tichete este de estimat la 1,73 miliarde lei, calculat la valoarea unui salariu minim brut pe economie, de 1.450 de lei.

In acelasi timp, modificarile si completarile aduse OUG nr.8/2009 ar urma sa aiba un impact direct si efectiv in economie de aproximativ 400 milioane de euro acordate sub forma unor vouchere celor aproximativ 1,2 milioane de persoane angajate in sistemul bugetar.

De asemenea, se estimeaza cresterea semnificativa a contributiei actuale a veniturilor din sectorul turismului la bugetul de stat, care se situeaza, la ora actuala, la aproximativ 1,5% din Produsul Intern Brut (PIB).

In ceea ce priveste contraventiile suportate de catre cei care nu respecta prevederile legale prevazute in OUG nr. 8/2009, proiectul de modificare si completare precizeaza ca acceptarea de catre unitatea afiliata de vouchere de vacanta de la alte persoane decat titularul tichetului se va sanctiona cu 4 pana la 7 puncte de amenda.

Un punct de amenda este echivalent cu contravaloarea unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata (1.450 lei) stabilit, in conditiile legii.

Pe de alta parte, constituie contraventie si se sanctioneaza cu 4-14 puncte amenda si retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licentei de turism acceptarea de catre unitatile afiliate de vouchere de vacanta pentru achizitionarea de servicii care nu indeplinesc conditiile pachetului minim de servicii, respectiv cu 7-14 puncte de amenda si retragerea licentei de turism agentiei de turism, in calitate de unitate afiliata, fapta agentiei de turism de a emite pachete de servicii turistice pentru achizitionare cu vouchere de vacanta la un pret mai mare decat pretul pachetului similar de servicii achizitionat prin alte mijloace de plata.

In plus, se va sanctiona cu 7-14 puncte de amenda urmatoarele situatii: fapta unitatii afiliate de a da rest in bani la voucherul de vacanta, comercializarea voucherelor de vacanta de catre angajati, angajatori, unitatile afiliate si structurile de primire turistice, diminuarea valorii nominale a voucherelor de vacanta utilizate de angajati, emiterea de vouchere de vacanta cu alte valori nominale si emiterea de vouchere de vacanta de catre alte entitati decat cele prevazute in textul legii.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Taierile operate de Guvernul Grindeanu. Fara vouchere de vacanta, tichete de masa sau tichete pentru crese si gradinite
Taierile operate de Guvernul Grindeanu. Fara vouchere de vacanta, tichete de masa sau tichete pentru crese si gradinite

Guvernul nu va acorda nici anul acesta tichetele pentru crese si gradinite, prevazute de lege. Un proiect publicat de Ministerul Finantelor amana si ajutorul de 500 de euro destinat tuturor copiilor nascuti dupa 9 februarie 2011.

Bugetarii nu vor primi in 2016 tichete de masa, de vacanta sau indemnizatii la pensie, din cauza
Bugetarii nu vor primi in 2016 tichete de masa, de vacanta sau indemnizatii la pensie, din cauza "riscurilor de deviere"

Bugetarii nu vor primi nici in 2016 tichete de masa, tichete sau vouchere de vacanta, premii si ore suplimentare, tichete cadou sau indemnizatii la iesirea la pensie sau trecere in rezerva, din cauza riscurilor de deviere existente pe bugetul din 2016.

Vouchere in loc de bani de concediu, pentru bugetari. Ce valoare maxima va avea tichetul si in ce conditii poate fi folosit
Vouchere in loc de bani de concediu, pentru bugetari. Ce valoare maxima va avea tichetul si in ce conditii poate fi folosit

Din vara, bugetarii si-ar putea achita concediile cu tichete primite de la serviciu. Prevederea este inclusa intr-o lege care a trecut marti de Parlament si care stabileste ca in loc de bani de concediu, angajatii de la stat primesc vouchere de vacanta.

Salariile bugetarilor raman inghetate in 2013. Vor primi doar cea de-a doua transa, de 7%
Salariile bugetarilor raman inghetate in 2013. Vor primi doar cea de-a doua transa, de 7%

Aceasta va ramane singura majorare, in urmatoarele 12 luni. Angajarile la stat raman blocate si in 2013, exceptie ar putea face educatia si sanatatea. Si nici anul viitor bugetarii nu vor avea tichete de masa, cadou si de vacanta.

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.