Anuntul facut de ministrul Turismului, Mircea Dobre. Cand se dau tichetele de vacanta, "in cuantumul sumei de 1450 de lei"

Ultimul update: Luni 12 Iunie 2017 06:54
Data publicarii: Vineri 09 Iunie 2017 16:55
Categorie: Financiar
Mircea Dobre

Ministrul Turismului, Mircea Dobre, a facut precizari despre tichetele de vacanta si modalitatea de acordare a acestor, in 2017.

El a declarat pentru Agerpres ca tichetele de vacanta se vor acorda, in acest an, pe suport tiparit sau in format electronic, dupa rectificarea bugetara care va avea loc la sfarsitul lunii iulie - inceputul lunii august.

Astfel, institutiile publice centrale, locale si companiile de stat sunt obligate sa cuprinda la acel moment in buget aceste cheltuieli.

In acelasi context, ministrul a precizat ca, de la 1 decembrie 2018, modalitatea de acordare a voucherelor de vacanta se va schimba.

"Anul acesta, voucherele de vacanta se acorda dupa momentul rectificarii bugetare, care va avea loc la sfarsitul lunii iulie, inceputul lunii august. Dupa aceasta rectificare bugetara toate institutiile publice centrale si companiile de stat vor acorda aceste vouchere de vacanta, in functie de cum vor cadea de comun acord cu sindicatele, daca au asa ceva sau reprezentantii salariatilor. Ulterior, incepand cu data de 1 decembrie 2018, modalitatea de acordare a voucherelor de vacanta va fi stabilita printr-o Hotarare de Guvern.

Bugetarii nu vor primi in 2016 tichete de masa, de vacanta sau indemnizatii la pensie, din cauza "riscurilor de deviere"

Toata lumea sa stea linistita ca aceste vouchere de vacanta se dau exact cum s-a promis in Programul de guvernare. La momentul actual, nicio institutie nu si-a bugetat acest vouchere. In momentul in care se va face rectificarea bugetara, toata lumea — institutiile publice centrale, locale si companiile de stat — va trebui sa prevada in bugetul propriu si abia atunci se pot da aceste vouchere de vacanta", a afirmat Dobre.

Ministrul Turismului a subliniat, totodata, ca valoarea voucherului de vacanta va fi de 1.450 de lei, iar acesta va fi impartit in valori nominale in multiplu de 10 lei pana la 100 lei.

"Proiectul de Ordonanta de Urgenta prevede ca toate institutiile publice centrale, locale sau companiile de stat sunt obligate sa prevada aceste cheltuieli la rectificare. O data pe an, orice institutie publica centrala, locala sau companie de stat va acorda tichete de vacanta in valoarea salariului minim pe economie (1.450 de lei, n.r.). Inainte ca sa putem acorda aceste vouchere, noi reglementam intai printr-un act normativ. Noi, momentan, facem reglementarea si ulterior dupa rectificarea bugetara, voucherele de vacanta se pot acorda.

Aceste vouchere de vacanta vor avea acelasi regim cu tichetele de masa, in privinta impozitarii, deci cu retinere la sursa. In cuantumul sumei de 1.450 de lei, valorile nominale permise pentru voucherele de vacanta pe suport hartie pot fi multiplu de 10 lei pana la 100 lei. Nu va fi vorba despre un singur tichet in valoare de 1.450 de lei, pentru ca salariatul poate nu doreste sa cheltuiasca toata suma o singura data", a explicat oficialul.

Dobre a precizat ca este devreme sa se pronunte in legatura cu modalitatea de acordare a voucherelor de vacanta pentru 2018, acest lucru urmand sa fie stipulat printr-o Hotarare de Guvern.

"In acest an, voucherele de vacanta se vor da sub forma de tichete valorice tiparite sau in format electronic, in functie de cum se doreste de catre ordonatorul principal de credite. Pentru 2018 se schimba modalitatea de acordare, dar deocamdata nu ne putem antepronunta. Am vazut foarte multa lume ca se antepronunta ca va fi intr-un fel sau altul. Eu spun ca asteptam actul normativ, Hotararea de Guvern, care va schimba modalitatea de acordare a acestor vouchere de vacanta, de la 1 decembrie 2018. Nu inteleg de ce toata lumea se antepronunta fara sa aiba in fata actul normativ. Repet, anul acesta se vor acorda voucherele in sistem clasic, fie tiparite, fie electronic, iar de la 1 decembrie 2018 vom avea alte modalitati de acordare a acestora", a sustinut ministrul Turismului.

Conform proiectului de Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind acordarea tichetelor de vacanta, postat in consultare publica pe site-ul Ministerului Turismului, impactul bugetar anual determinat de acordarea acestor tichete este de estimat la 1,73 miliarde lei, calculat la valoarea unui salariu minim brut pe economie, de 1.450 de lei.

In acelasi timp, modificarile si completarile aduse OUG nr.8/2009 ar urma sa aiba un impact direct si efectiv in economie de aproximativ 400 milioane de euro acordate sub forma unor vouchere celor aproximativ 1,2 milioane de persoane angajate in sistemul bugetar.

De asemenea, se estimeaza cresterea semnificativa a contributiei actuale a veniturilor din sectorul turismului la bugetul de stat, care se situeaza, la ora actuala, la aproximativ 1,5% din Produsul Intern Brut (PIB).

In ceea ce priveste contraventiile suportate de catre cei care nu respecta prevederile legale prevazute in OUG nr. 8/2009, proiectul de modificare si completare precizeaza ca acceptarea de catre unitatea afiliata de vouchere de vacanta de la alte persoane decat titularul tichetului se va sanctiona cu 4 pana la 7 puncte de amenda.

Un punct de amenda este echivalent cu contravaloarea unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata (1.450 lei) stabilit, in conditiile legii.

Pe de alta parte, constituie contraventie si se sanctioneaza cu 4-14 puncte amenda si retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licentei de turism acceptarea de catre unitatile afiliate de vouchere de vacanta pentru achizitionarea de servicii care nu indeplinesc conditiile pachetului minim de servicii, respectiv cu 7-14 puncte de amenda si retragerea licentei de turism agentiei de turism, in calitate de unitate afiliata, fapta agentiei de turism de a emite pachete de servicii turistice pentru achizitionare cu vouchere de vacanta la un pret mai mare decat pretul pachetului similar de servicii achizitionat prin alte mijloace de plata.

In plus, se va sanctiona cu 7-14 puncte de amenda urmatoarele situatii: fapta unitatii afiliate de a da rest in bani la voucherul de vacanta, comercializarea voucherelor de vacanta de catre angajati, angajatori, unitatile afiliate si structurile de primire turistice, diminuarea valorii nominale a voucherelor de vacanta utilizate de angajati, emiterea de vouchere de vacanta cu alte valori nominale si emiterea de vouchere de vacanta de catre alte entitati decat cele prevazute in textul legii.

Mircea Dobre Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Taierile operate de Guvernul Grindeanu. Fara vouchere de vacanta, tichete de masa sau tichete pentru crese si gradinite

Taierile operate de Guvernul Grindeanu. Fara vouchere de vacanta, tichete de masa sau tichete pentru crese si gradinite

Bugetarii nu vor primi in 2016 tichete de masa, de vacanta sau indemnizatii la pensie, din cauza

Bugetarii nu vor primi in 2016 tichete de masa, de vacanta sau indemnizatii la pensie, din cauza "riscurilor de deviere"

Vouchere in loc de bani de concediu, pentru bugetari. Ce valoare maxima va avea tichetul si in ce conditii poate fi folosit

Vouchere in loc de bani de concediu, pentru bugetari. Ce valoare maxima va avea tichetul si in ce conditii poate fi folosit

Salariile bugetarilor raman inghetate in 2013. Vor primi doar cea de-a doua transa, de 7%

Salariile bugetarilor raman inghetate in 2013. Vor primi doar cea de-a doua transa, de 7%

cumparaturi

Românii îşi îngrijesc mai bine casele decât pe ei înşişi. Cât de puţin săpun cumpără anual

Guvernul va împrumuta 8 miliarde € în următorii 2 ani. Limita datoriei externe crește

Efectele “revoluției fiscale”. Toți angajații din România vor fi afectați de această măsură

Guvernul vrea să introducă o nouă taxă auto. Când va intra în vigoare

Prețul energiei pentru populație va crește de la 1 ianuarie

Europa rămâne fără gaze, după explozia din Austria. Italia declară starea de urgență. Decizia Gazprom

romania saracie

Eurostat: Jumătate din populația României suferă din cauza sărăciei

INS: Rata anuală a inflaţiei, 3,2%. Ouăle, combustibilul și fructele s-au scumpit cel mai mult în noiembrie

Statul se împrumută de la populație. Finanțele vor câte 1 leu de la românii peste 18 ani

Ministrul Turismului le promite vouchere de vacanţă tuturor românilor

Anunțul făcut de Turcia care a uimit întreaga lume. Avertismentul analiștilor

Consiliul Concurenţei investighează 25 de bănci și IFN-uri. De ce le suspectează