Interes scazut al antreprenorilor pentru finantarea de 44.000 euro din Start-Up Nation: "Mai trebuie bani si de acasa"

Ultimul update: Luni 10 Iulie 2017 07:49
Data publicarii: Sambata 08 Iulie 2017 07:06
Categorie: Financiar

In trei saptamani de la deschiderea programului ''Startup Nation'', nici jumatate dintre cele 10.000 de proiecte, pentru care statul a pus la bataie cate 44.000 de euro, nu au fost depuse.

In timp ce oficialii sustin ca tinerii antreprenori nu trebuie sa vina cu bani de acasa, consultantii spun ca cine nu are rezerve financiare, nu o sa reuseasca. Cele mai mari sanse le au afacerile din productie si cele creative din industria IT.

Doar 4.700 de planuri de afaceri au fost depuse in trei saptamani, de cand s-a lansat Startup Nation.

Marius este unul dintre tinerii visatori care ar vrea sa inceapa o afacere cu banii statului. Cu 44.000 de euro, el se gandeste sa faca un laborator pentru reconditionarea ieftina a ecranelor sparte de telefoane scumpe.

Marius Musat, antreprenor: "ideea e de un an de zile, am totul scris si costuri si tot, doar ca ajungeam in punctul ala in care nu aveam bani si nimeni nu garanta pentru mine. Acesti 44.000 de euro reprezinta o parte, mare parte din ce avem nevoie."

Aparent, totul e simplu.

Ilan Laufer, ministrul pentru IMM-uri: "Garantul maxim e de 200.000 de lei, iar conditiile sunt simple: sa creati o companie dupa 30 ianuarie 2017, sa infiintati minimum un loc de munca, sa-l mentineti dupa perioada de implementare pe o perioada de 2 ani de zile, iar echipamentele - 3 ani de zile. Suma este 100% nerambursabila, iar contributia proprie este zero."

Insa nu e chiar asa, spun consultantii.

Silviu Draganescu, consultant: "Desi programul este prezentat ca fiind unul fara contributie proprie, in realitate exista cheltuieli neeligibile, exista cheltuieli neprevazute, cheltuieli cu creditul, trebuie sa platesti un comision de garantare, trebuie sa vii cu un cash colateral pentru 20% din el. Cred ca toata lumea a inceput sa se prinda de acest lucru si de-asta probabil programul nu are asa de multi solicitanti, ca si-au dat seama ca trebuie sa ai bani."

Atentie in ce va bagati, spun consultantii. Avertismentul lor vine pentru ca dupa 3 ani de la intrarea in proiect, daca dati faliment, trebuie sa dati banii inapoi statului.

Cel mai mare punctaj il pot lua afacerile din productie sau IT, dar si cele creative. Comertul sau serviciile sunt mai slab punctate. Mai multi angajati inseamna mai multe sanse, iar cheltuielile care pot fi decontate sunt de la chirii, pana la utilaje, programe de calculator, site de promovare si chiar salariile, in limita a 3.000 de lei.

Programul a fost anuntat cu mare tam-tam inca din ianuarie, dar s-a blocat de mai multe ori. A fost lansat luna trecuta, dupa 3 luni de amanari. Proiectele pot fi depuse pana pe 14 iulie, iar castigatorii vor fi anuntati peste inca o luna.

100 mil. euro de la BERD ca sa-ti transformi locuinta in Casa Verde. Cum se pot accesa banii si pentru ce pot fi folositi

100 mil. euro de la BERD ca sa-ti transformi locuinta in Casa Verde. Cum se pot accesa banii si pentru ce pot fi folositi

pompe carburanti

Ministrul Finanțelor, după ce a introdus supraacciza: ”Nu am urmărit care e prețul la pompă”

Guvernul vrea să îi oblige prin lege pe angajatorii din mediul privat să nu scadă salariile brute

Lidl face o mișcare surpriză în România: deschide primul magazin de haine

Pariul câștigător al fermierilor care au dorit să-și mărească rapid recoltele

Anul în care programul ”Prima Casă” ar urma să dispară

România, ţara din UE unde costul forţei de muncă creşte cel mai rapid

afine

Profituri mari din culturi exotice. Cât se câștigă din 2 hectare de afine americane

UE vrea să obțină bani de la giganții IT americani. Planul susținut și de România

Sectorul de mobilă, cel mai performant după IT. Ce profit fac atelierele cu tehnici tradiționale

Supraacciza a scumpit cu 13 bani/ l carburanții. Avertismentul transportatorilor: ”Cresc toate prețurile”

BNR vrea să limiteze creditele pentru populaţie. Ce măsuri ar putea introduce

Londra anunță un posibil acord cu UE. Cum vor circula și cum vor munci europenii în Regat, după Brexit