Interes scazut al antreprenorilor pentru finantarea de 44.000 euro din Start-Up Nation: "Mai trebuie bani si de acasa"

Ultimul update: Luni 10 Iulie 2017 07:49
Data publicarii: Sambata 08 Iulie 2017 07:06
Categorie: Financiar

In trei saptamani de la deschiderea programului ''Startup Nation'', nici jumatate dintre cele 10.000 de proiecte, pentru care statul a pus la bataie cate 44.000 de euro, nu au fost depuse.

In timp ce oficialii sustin ca tinerii antreprenori nu trebuie sa vina cu bani de acasa, consultantii spun ca cine nu are rezerve financiare, nu o sa reuseasca. Cele mai mari sanse le au afacerile din productie si cele creative din industria IT.

Doar 4.700 de planuri de afaceri au fost depuse in trei saptamani, de cand s-a lansat Startup Nation.

Marius este unul dintre tinerii visatori care ar vrea sa inceapa o afacere cu banii statului. Cu 44.000 de euro, el se gandeste sa faca un laborator pentru reconditionarea ieftina a ecranelor sparte de telefoane scumpe.

Marius Musat, antreprenor: "ideea e de un an de zile, am totul scris si costuri si tot, doar ca ajungeam in punctul ala in care nu aveam bani si nimeni nu garanta pentru mine. Acesti 44.000 de euro reprezinta o parte, mare parte din ce avem nevoie."

Orasul din Romania unde primarul vrea sa desfiinteze SMURD-ul. Salvatorii au ajuns sa intervina cu masina personala

Aparent, totul e simplu.

Ilan Laufer, ministrul pentru IMM-uri: "Garantul maxim e de 200.000 de lei, iar conditiile sunt simple: sa creati o companie dupa 30 ianuarie 2017, sa infiintati minimum un loc de munca, sa-l mentineti dupa perioada de implementare pe o perioada de 2 ani de zile, iar echipamentele - 3 ani de zile. Suma este 100% nerambursabila, iar contributia proprie este zero."

Insa nu e chiar asa, spun consultantii.

Silviu Draganescu, consultant: "Desi programul este prezentat ca fiind unul fara contributie proprie, in realitate exista cheltuieli neeligibile, exista cheltuieli neprevazute, cheltuieli cu creditul, trebuie sa platesti un comision de garantare, trebuie sa vii cu un cash colateral pentru 20% din el. Cred ca toata lumea a inceput sa se prinda de acest lucru si de-asta probabil programul nu are asa de multi solicitanti, ca si-au dat seama ca trebuie sa ai bani."

Atentie in ce va bagati, spun consultantii. Avertismentul lor vine pentru ca dupa 3 ani de la intrarea in proiect, daca dati faliment, trebuie sa dati banii inapoi statului.

Cel mai mare punctaj il pot lua afacerile din productie sau IT, dar si cele creative. Comertul sau serviciile sunt mai slab punctate. Mai multi angajati inseamna mai multe sanse, iar cheltuielile care pot fi decontate sunt de la chirii, pana la utilaje, programe de calculator, site de promovare si chiar salariile, in limita a 3.000 de lei.

Programul a fost anuntat cu mare tam-tam inca din ianuarie, dar s-a blocat de mai multe ori. A fost lansat luna trecuta, dupa 3 luni de amanari. Proiectele pot fi depuse pana pe 14 iulie, iar castigatorii vor fi anuntati peste inca o luna.

100 mil. euro de la BERD ca sa-ti transformi locuinta in Casa Verde. Cum se pot accesa banii si pentru ce pot fi folositi

100 mil. euro de la BERD ca sa-ti transformi locuinta in Casa Verde. Cum se pot accesa banii si pentru ce pot fi folositi

santier naval

Statul răscumpără un colos al industriei românești, vândut în 1997 sud-coreenilor

Unul dintre cele mai puternice branduri din Europa ajunge la chinezi. Retailerul, prezent și în România

Românii care își țin banii la bancă pierd din sumele depuse din cauza comisioanelor

Cozi interminabile la plata impozitelor, în Timișoara și Arad: ”După aceea primim penalizări”

Banii viitorului vin din Asia. Tot mai multe bănci centrale își țin rezervele în această monedă

Leul se apreciază semnificativ față de principalele valute. Euro scade sub 4,63 lei

Crestere economica

Bloomberg, despre România: ”Atunci când cea mai rapidă creștere din UE nu te face mai bogat”

”Orarul” românilor care fac cumpărături online. Dimineața iau lenjerie, la prânz electronice, iar seara rochii

Rata anuală a inflaţiei a crescut. Cel mai mare nivel față de august 2013

INS anunță o creștere economică de 8,8%, în trimestrul al treilea, și de 7%, la nouă luni

Țara care are cei mai mulți bani din istorie. Motorul economic al UE mai spulberă un record

Coreea de Sud vrea să interzică Bitcoin. Moneda virtuală s-ar putea prăbuşi