300.000 de romani NU au asigurare de sanatate din cauza unei erori de programare. Solutia propusa de ANAF: fals in declaratii

Ultimul update: Miercuri 02 Martie 2016 07:09
Data publicarii: Luni 29 Februarie 2016 07:35
Categorie: Financiar

Mii de patroni romani, care traiesc, doar din dividende nu pot achita contributiile la sanatate din ultimii 3 ani. Cum este posibil asa ceva? Un program informatic al ANAF nu functioneaza.

Din aceasta cauza statul, pierde milioane de lei lunar, iar oamenii, care nu au Card de Sanatate, nu se pot inscrie la medicul de familie si, nici nu pot beneficia de asistenta medicala gratuita. Consultantii fiscali estimeaza ca sunt peste 300 de mii de patroni si de asociati pe care Fiscul ii priveaza de drepturile lor.

Iulian e asociat intr-o mica firma de IT. Din 2012 nu mai are contract de munca, ci incaseaza doar dividende - adica o cota-parte din profitul facut de firma sa. Potrivit legii, anual e obligat sa depuna un formular la ANAF, pe baza caruia statul sa-i calculeze contributia la Sanatate, de 5,5%.

"Mi s-a spus ca sistemul informatic nu poate prelucra aceste date pentru a prelucra acest formular, 630, prin care eu sa imi pot achita taxele catre statul roman. Mi s-a parut aberant lucrul asta si am aflat ulterior ca pe langa faptul ca se va face retroactiv aceasta impunere, eu, de-alungul timpului serviciile medicale platindu-mi-le din buzunar. "

Nu are Card de Sanatate pentru ca, fara contributie, nu e asigurat la CNAS. Nu poate avea medic de familie si daca merge la spital plateste toate tratamentele din banii lui. Ce a fost sfatuit sa faca?

"M-au sfatuit prieteneste cei de la administratia financiara sa platesc taxele ca orice alta persoana fara venituri. De ce as face lucrul asta, nu stiu. Eu fac parte dintr-o categorie care are clar venituri!"

Daca ar declara ca nu are venit, ar putea fi acuzat de fals in declaratii. Omul se teme ca atunci cand sistemul celor de la ANAF va fi pus la punct, ii va veni din urma o suma enorma de plata pe cei 3 ani in care a tot incercat sa fie corect. Pana acum ANAF nu a raspuns solicitarii ProTV in acest caz.

Adrian Benta, consultant fiscal: "In primul rand statul pierde niste bani pentru ca ar fi incasat o suma in toata aceasta perioada, iar persoana fizica neplatind contributia nu are calitate de asigurat. Noi stim ca sunt in jur de 200 de mii de societati active Daca ar fi sa ne raportam numai la anii 2013-2014, 2015 nu e finalizat, ne asteptam la circa un milion de decizii de impunere. "

Aceste decizii vor putea fi atacate in instanta, sustin avocatii. Asta pentru ca asigurarea la Fondul de Sanatate odata facuta nu i-ar despagubi pe cei ce ani de zile si-au platit tratamentele din propriile buzunare.

 

iLikeIT. Ridesharing, varianta 2.0 a clasicului autostop. Unde ajung de fapt banii atunci cand platiti o cursa cu Uber

iLikeIT. Ridesharing, varianta 2.0 a clasicului autostop. Unde ajung de fapt banii atunci cand platiti o cursa cu Uber

Radisson Blu

Gigant hotelier de 5 stele din București, scos la vânzare. Cât cer proprietarii pe el

ANAF a început un control la două bănci, ”pe pierdere”. Tudose: ”Nu riscă să intre în faliment?”

Loteria bonurilor fiscale. Suma câștigătoare în luna iulie

dulceata

”Business” cu dulcețuri tradiționale. Cât costă investiția într-o afacere ”dulce”

Prețurile cu care românii cu panouri solare își vor putea vinde energia produsă

Aliatul fidel al Coreii de Nord îi dă lovitura de grație. Anunțul făcut de China