Zeci de morti si multe semne de intrebare, dupa atacurile din Belgia. Dungaciu: "Surprinzator, Germania nu a fost atacata"

×
Codul embed a fost copiat

Atacurile din capitala Belgiei au lasat in urma zeci de morti, sute de raniti si multe semne de intrebare. Cum a fost posibil ca dupa atentatele din Paris, serviciile secrete belgiene sa fie luate prin surprindere de trei explozii?

Sau cum a putut cel mai cautat terorist sa stea ascuns mai bine de patru luni chiar in capitala Belgiei? Sunt doar cateva dintre nelamuririle care macina Europa in urma tragediei din Bruxelles.

Charles Michel, prim ministru Belgia:"Doamnelor si domnilor, de ce ne-a fost frica nu am scapat! Tara si cetatenii nostri au fost tintele unor atentate violente."

Aceasta a fost declaratia premierului Belgiei dupa atacurile care au zguduit inima institutiilor europene. Potrivit prim-ministrului, se asteptau la o astfel de tragedie. Totusi, masurile de securitate nu au fost la cel mai inalt nivel.

In urma atacurilor de marti dimineata, specialistii pun sub semnul intrebarii rigurozitatea cu care este pazita capitala Belgiei.

Citește și
Bursa din Bruxelles - 5
Explozii in Bruxelles. Raiduri pentru capturarea celui de-al 3-lea suspect. Legatura cu teroristul "MOST WANTED" al Europei
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Si in presa americana au aparut articole in care se incearca gasirea unei explicatii pentru evenimentele care au indoliat Europa.

Acum, analistii nu vorbesc despre masuri de protectie in fata unor astfel de tragedii in masa, ci despre un plan de prevenire a organizarii acestora.

Dan Dungaciu,  directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale: "Serviciile secrete britanice spun ca reusesc sa dejoace atentate pentru ca din comunitatile mici le vin informatii ca aceste atentate se pot petrece. Este un tip de angajare fata de stat, in Belgia nu exista asta. De asta Belgia a esuat, acestea sunt motivele pentru care Belgia a esuat asa de spectaculos."

Pe de alta parte: "Un lucru surprinzator este ca Germania nu e atacata. Nu a fost niciodata atacata", mai spune Dungaciu.

Analistii au comparat situatia cu cea din Israel, unde sunt poate unele dintre cele mai sigure aeroporturi din lume.

Simon Perry, director adjunct Hebrew University: "Suntem mult mai dispusi sa platim mai mult pentru securitate, despre care nimeni nu stie ca exista, insa este acolo. Cetatenii sunt dispusi sa astepte cateva minute pentru a fi luati la intrebari sau pentru a trece prin mai multe sisteme de securitate. Aparent, in Europa, nici guvernele si nici cetatenii nu au simtit ca este nevoie sa intareasca securitatea si sa investeasca bani in acest lucru."

In acelasi context, premierul Italiei a spus ca atacurile de la Bruxelles arata nevoia ca Uniunea Europeana sa dezvolte o strategie comuna de aparare si securitate. In plus, seful guvernului de la Roma a facut un apel catre tarile care isi inchid frontierele in aceste zile. Si a vorbit despre refugiatii care asteapta de saptamani bune in spatele unui gard de sarma la frontiera cu Macedonia.

In tot acest timp, teama si teroarea par sa puna stapanire pe cetatenii europeni, iar siguranta este pusa sub semnul intrebarii.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Primii romani martori ai dezastrului din Bruxelles s-au intors la Bucuresti.
Primii romani martori ai dezastrului din Bruxelles s-au intors la Bucuresti. "Oamenii carau ranitii, s-au blocat strazile"

Primii romani martori ai dezastrului din Bruxelles au ajuns marti noaptea la Bucuresti. Au sosit din Amsterdam cu un avion special trimis de statul roman, multumiti ca s-au intors sanatosi acasa.

Explozii in Bruxelles. Raiduri pentru capturarea celui de-al 3-lea suspect. Legatura cu teroristul
Explozii in Bruxelles. Raiduri pentru capturarea celui de-al 3-lea suspect. Legatura cu teroristul "MOST WANTED" al Europei

Europa a fost zguduita marti dimineata de exploziile produse in capitala belgiana Bruxelles. Atentatele teroriste au luat cel putin 31 de vieti si au lasat peste 250 de raniti. Tara este in alerta terorista maxima.

Din Bruxelles, corespondentul ProTV Rares Nastase:
Din Bruxelles, corespondentul ProTV Rares Nastase: "Se aud sirene in tot orasul, iar pe strazi patruleaza soldati si politia"

Rares Nastase a ajuns in Bruxelles, in apropiere de locul in care au avut loc marti exploziile de la metrou.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.