Opt suspecti in cazul atentatului din Bruxelles, vanati in toata Europa. Incidente violente si gesturi naziste in Belgia

Incidente la comemorarea din Belgia

Spiritele nu s-au calmat inca in capitala Belgiei dupa atentatele sangeroase de la inceputul saptamanii. Mai multe evenimente publice au fost anulate, iar turistii par sa evite Bruxellesul.

Pe de alta parte, potrivit presei belgiene, unul dintre cei arestati in ultimele zile ar fi barbatul cu palarie si haina alba, surprins marti pe aeroportul Zaventem, alaturi de cei doi kamikaze.

Cititi in articol:
Saluturi naziste la locul de comemorare a atentatelor
► 8 suspecti in cazul atentatelor de la Paris si Bruxelles, cautati in toata Europa
Suspect-cheie, arestat in Italia
Proces complicat de identificare a victimelor
Al treilea suspect in cazul atentatelor mai avusese probleme cu politia

Incidente si saluturi naziste la locul de comemorare a atentatelor

Fortele de ordine belgiene au fost nevoite sa foloseasca tunuri cu apa in incercarea de a dispersa aproximativ 200 de manifestanti nationalisti care au patruns duminica in piata din Bruxelles transformata in memorial dupa atentatele teroriste de marti, relateaza AFP. De asemenea, CNN relateaza ca acestia au ars steaguri si au facut saluturi naziste.

Citește și
Cover terorist Belgia
Suspectul nr. 3 in cazul atacului din Belgia, arestat si pus sub acuzare. De ce fapte e suspectat jurnalistul Faysal Cheffou
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

"Suntem huligani" sau "Suntem la noi acasa" au strigat manifestantii imbracati in negru, adunati in Piata Bursei, acolo unde 'marsul impotriva fricii' prevazut duminica a fost anulat la cererea autoritatilor, care au invocat nivelul de alerta antiterorista inca ridicat.

Potrivit agentiei belgiene de presa Belga, numarul suporterilor de fotbal veniti duminica in Piata Bursei ar fi fost de 450. Ei ar proveni din localitatea Vilvoorde, de la nord de Bruxelles. Unii dintre ei purtau cagule si pareau sub influenta bauturilor alcoolice.

Potrivit postului de televiziune RTBF, citat de DPA, martori de la fata locului au spus ca unele dintre persoanele prezente in piata ar fi activisti de extrema-dreapta. Politia a facut 10 arestari.

8 suspecti in cazul atentatelor de la Paris si Bruxelles, cautati in toata Europa

Autoritatile europene de securitate sunt in cautarea altor cel putin opt suspecti in legatura cu atacurile teroriste de la Paris si Bruxelles, relateaza in editia sa de duminica ziarul german Die Welt, preluat de DPA.

Islamistii, majoritatea francezi si belgieni, sunt suspectati a se ascunde in Siria sau in Europa, scrie Die Welt, care citeaza surse de securitate.

Atacurile teroriste de la Paris din noiembrie s-au soldat cu moartea a 130 de persoane, in timp ce atentatele de la 22 martie de la Bruxelles s-au soldat cu decesul a 31 de persoane, intre care si trei kamikaze.

Persoanele cautate sunt suspectate a fi oameni de legatura ai celui care a pus la cale atentatele de la Paris, Abdelhamid Abaaoud, si ai complicelui acestuia, Salah Abdeslam, care a fost arestat recent in Belgia.

Din Germania, Biroul Federal de Investigatii Penale (BKA) este implicat in aceasta operatiune anti-terorista.

Rezultatele investigatiilor din Franta si Belgia au aratat ca presupusul lider al celulei europene a Statului Islamic era algerianul Mohamed Belkaid, ucis intr-un raid al politiei belgiene la 15 martie.

Impreuna cu Najim Laachroui, atacatorul sinucigas de pe aeroportul din Bruxelles, Belkaid este suspectat ca i-a coordonat prin telefon pe teroristii care au comis atrocitatile de la Paris.

Faptele pentru care al treilea suspect in cazul atentatelor din Bruxelles mai fusese arestat

Faisal Cheffou, "jurnalist freelancer", dupa cum singur se recomanda", ar fi cel de-al treilea terorist din aeroport, barbatul cu palarie. El a intrat in atentia autoritatilor belgiene dupa ce a postat pe internet "reportaje" video realizate in fata unor centre pentru refugiati. Este singurul dintre cei trei atacatori care, din motive necunoscute, nu a detonat marti bomba avuta asupra sa.

Fortele speciale belgiene au organizat un raid asupra locuintei lui Cheffou, insa in apartamentul acestuia nu a fost descoperit niciun dispozitiv explozibil, a declarat parchetul federal.

Cetatean belgian, Faycal Cheffou nu era strain politistilor si autoritatilor politice din Bruxelles, scrie 7sur7.be. Barbatul fusese retinut de cateva ori pentru ca ar fi incercat sa recruteze tineri pentru o grupare radicala. Acestia erau de regula selectati dintre imigrantii fara acte si cei care depuneau cereri de azil.

Munca de identificare a victimelor, un proces foarte dificil

Atacurile sangeroase din capitala Belgiei au lasat in urma 31 de morti si peste 200 de raniti - de 40 de nationalitati diferite. Din cauza bombelor concepute ca sa provoace rani cat mai grave, chiar si chirurgii specializati in traume sunt coplesiti.

Stefaan Nijs, medic: "Toti au arsuri si rani de srapnel. Obiecte metalice proiectate de bomba au intrat in diverse parti ale trupurilor. Le-au provocat multor pacienti fracturi, dar le-au afectat si vase de sange si nervi. Multora le-au intrat in ochi bucati de metal. Am extras cuie, piulite, suruburi, alte obiecte neidentificate. Unele fac pielea si tesuturile sa explodeze si provoaca rani infioratoare. Sunt rani pe care nu le vezi niciodata in imprejurari civile."

Pe de alta parte, pe strazile din Bruxelles rar mai apar turisti, iar comerciantii se plang ca terorismul le afecteaza si afacerile.

Sebastien, anagajat patiserie: "Pentru moment au scazut vanzarile, desi se apropie Pastele. Aceasta perioada aduce intr-adevar pierderi pentru noi. Comparand cu o sambata normala este mult mai liniste si mai gol in magazin. Speram sa ne revenim rapid. "

Evenimentele publice nu au supravietuit in aceste zile in capitala belgiana, dupa ce ministrul de interne le-a cerut oamenilor sa evite multimile. Astfel, marsul impotriva fricii a fost anulat de teama unor atacuri.

Politia italiana l-a arestat pe furnizorul de acte false al teroristilor

Politia italiana a arestat un algerian dat in urmarire generala in legatura cu atentatele de la Bruxelles. Barbatul este suspectat ca ar fi facut rost de acte false pentru trei teroristi care au planuit atat atacurile din Belgia, cat si pe cele de la Paris.

Djamal Eddine Ouali, in varsta de 40 de ani, a fost prins de carabinieri dupa un raid antiterorist in Bellizzi, un orasel din provincia Salerne, in sudul Italiei, relateaza agentia de presa ANSA.

Ouali ar fi obtinut acte false pentru Najim Laachroui, unul dintre teroristii-kamikaze de la Zaventem, precum si pentru Salah Abdeslam, arestat in urma cu o saptamana de politia belgiana, dar si pentru Mohamed Belkaïd, un alt barbat suspectat ca a facut parte din comando-ul terorist de la Paris si ucis intr-un raid al fortelor speciale franceze.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
"Jandarmul Anului" in Romania. Gestul extraordinar al unui tanar de 33 de ani, pentru victimele atentatului din Bruxelles

Ca sa-si arate solidaritatea fata de victimele atentatelor din Belgia si ca sa condamne aceste masacre, un jandarm si-a propus sa alerge de la Galati pana la Bucuresti.

Suspectul nr. 3 in cazul atacului din Belgia, arestat si pus sub acuzare. De ce fapte e suspectat jurnalistul Faysal Cheffou
Suspectul nr. 3 in cazul atacului din Belgia, arestat si pus sub acuzare. De ce fapte e suspectat jurnalistul Faysal Cheffou

Bruxelles-ul continua sa traiasca in ritmul actiunilor politiei: patrulari, perchezitii, detonari controlate si anulari ale unor evenimente publice.

David Dixon, confirmat mort in atentatul de la metroul din Bruxelles. Ce ar fi facut cu cateva minute inaite de explozie
David Dixon, confirmat mort in atentatul de la metroul din Bruxelles. Ce ar fi facut cu cateva minute inaite de explozie

Ministerul de Externe britanic a confirmat oficial vineri moartea lui David Dixon in explozia de marti dimineata de la statia de metrou Maelbeek din Bruxelles. Familia il stia disparut si inca spera sa fie gasit in viata.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.