Autoritatile nu sufla o vorba despre cele 80 de arme disparute la Bolintin

×
Codul embed a fost copiat

Este vorba despre cel mai grav caz de disparitie a unor arme militare care ar putea pune in pericol siguranta nationala. 80 de arme, inclusiv mitraliere de asalt, au disparut dintr-un depozit al armatei. Si totusi, autoritatile pastreaza tacerea.

In acest moment nicio ipoteza de lucru nu este exclusa. Anchetatorii au audiat si amprentat tot personalul unitatii militare si asta pentru ca este posibil ca oameni din interiorul unitatii militare sa fi furat armele. In ultimii zece ani, mai multe furturi de acest gen au fost comise chiar de soldati.

O alta varianta este ca hotii sa fi actionat intamplator, in orb, nestiind ce vor gasi dincolo de sigiliul pe care l-au rupt.

Este insa posibil ca hotii sa fi actionat la comanda, avand totusi informatii precise despre locul in care se afla depozitat armamentul si mai ales despre masurile de securitate ale unitatii. In acest caz vorbim despre crima organizata sau chiar terorism.

Anchetatorii iau in calcul atat ipoteza ca armele sa fi fost deja scoase din tara, cat si pe cea ca arsenalul sa fi incaput pe mana unor clanuri interlope din Romania.

Citește și
Mitraliere
Sedinta la MAI pe tema armelor disparute!
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Acum militarii tin la distanta presa de depozitul armatei, cu toate ca pe hoti nu au reusit sa-i opreasca. Cei care au dat lovitura au intrat cel mai probabil pe timp de noapte. Pe unde?

Depozitul cu o suprafata de 300 de metri patrati este inconjurat de padure, insa e aproape de localitatea Bolintin Deal. De acolo pana la frontiera cu Bulgaria sunt 60 de kilometri. Cei care au actionat s-au putut apropia, se pare, destul de usor in conditiile in care paza la depozit era redusa, iar in curte erau multe masini lasate acolo pentru a fi casate.

Anchetatorii pastreaza tacerea. Nu vor sa comunice nici macar numarul de arme disparute.

Practic, la mai bine de 24 de ore de la descoperirea furtului, armata nu stie ce i-a disparut din depozit.

Surse neoficiale spun ca ar fi vorba de aproape 60 de pistoale mitraliera, de cateva mitraliere cu afet si mai multe pistoale Carpati. Un adevarat arsenal care o data ajuns in manile unor infractori sau teroristi poate face macel in randul populatiei civile.

Puterea de foc a acestor arme este cunoscuta.

Cu AK-47, arma de baza a armatei romane, se pot trage 600 de focuri pe minut. Distanta maxima la care poate ajunge un glont este de 1500 de metri. O astfel de arma se vinde oficial cu 1200 de euro. Este considerata cea mai simpla, eficienta si rezistenta arma aflata in dotarea multora dintre armatele lumii.

Mitraliera cu afet din dotarea Armatei Romane poate trage 650 de focuri pe minut, la o distanta de 3800 de metri. O astfel de arma costa in jur de 2400 de euro.

Nici cei de la Parchetul Militar, care fac cercetari, nu dau detalii, nu precizeaza ce a disparut din depozit. Comunicatul oficial anunta ca: "procurorii militari au dispus inceperea urmaririi penale „in rem" , sub aspectul savarsirii unui numar de trei infractiuni, respectiv furt calificat, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si calcare de consemn".

In acest caz deosebit de grav s-a implicat si SRI-ul.

In tot acest timp, politistii verifica de mai bine de 48 de ore masinile care trec pe drumurile dinspre Giurgiu spre Bucuresti, Targoviste, Pitesti, Ploiesti.

Sunt putine sanse ca astfel de actiuni sa duca la un rezultat.

In ultimii zece ani din unitatile militare din Romania au disparut in jur de 2500 de cartuse, 35 de grenade defensive si ofensive, 100 de incarcaturi explozive si 430 de proiectile. In timp, o parte au fost gasite, insa numai in situatiile in care hotii le-au abandonat.

Unul dintre cele mai grave furturi este considerat cel din 2004 dintr-un depozit de munitie de razboi al fabricii de armament Plopeni - hotii au furat atunci peste 400 de proiectile. Munitie care putea sterge de pe fata pamintului un oras de marime medie.

La fel de grav a fost considerat si incidentul de la un depozit din Brasov in 2005 cand au fost furate peste 100 de incarcaturi explozive.


Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Pistoale ascunse in zidaria unei biserici!
Pistoale ascunse in zidaria unei biserici!

O echipa de muncitori care lucra la renovarea unui lacas de cult din Braila a gasit intr-unul dintre ziduri doua pistoale vechi, de calibrul 9 milimetri, incarcate.

Sedinta la MAI pe tema armelor disparute!
Sedinta la MAI pe tema armelor disparute!

UPDATE: Conducerea Ministerul Administratiei si Internelor i-a convocat, joi, pe toti sefii de arma la o sedinta pe tema armelor care ar fi disparut din depozitul de la Bolintin Deal.

Romania tine piept marilor producatori de armament.Poftiti la targ!
Romania tine piept marilor producatori de armament.Poftiti la targ!

La targul de tehnica militara deschis la Bucuresti venim si noi cu mici inventii cum ar fi: materialul care face ca orice obiect sa dispara de pe radar sau avionul de supraveghere ideal pentru cei care vor sa-si protejeze casa.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.