Ancheta la CMU in cazul copilului mort in urma unor analize!

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Lacrimi de parinti, acuze grave, o autopsie irelevanta, plus scuzele unor medici care insista ca ei nu au gresit. La o zi de la moartea unui copilas in Centrul Medical Unirea, o ancheta de amploare ia in calcul toate variantele partilor implicate.

Puse in oglinda, declaratiile tatalui si cele ale doctorilor se bat cap in cap. Omul tipa ca baiatul lui a murit fie din cauza anestezicului, fie pentru ca a facut stop cardiac, iar defibrilatoarele erau defecte. Nici vorba de asa ceva, spun cei acuzati. Oricum, reprezentantii Ministerului Sanatatii au ridicat aparatele pentru a vedea daca functionau intr-adevar.

Investigatia care i-a fost fatala baietelului de 3 ani a fost programata cu o luna inainte. De atunci, anunta reprezentantii Centrului Medical Unirea, parintii au fost pusi in legatura cu anestezistul ca sa-l pregateasca pe David pentru RMN. Inainte de examinare mama si tatal si-au dat consimtamantul si au semnat un formular prin care erau intrebati daca cel mic a avut in trecut reactii alergice la anestezie sau medicamente.

Procedura medicala a inceput la 10:40 de minute. Dupa o ora copilul nu mai avea puls.

Ar trebui modificata legislatia care lasa la latitudinea parintilor si nu a medicului sa se pronunte asupra unor eventuale alergii sau reactii adverse. Daca vom renunta la astfel de practici ar putea fi salvate vietile unor prunci in numele carora nimeni nu poate decide prin vorbe, fara teste, daca sunt sau nu vulnerabili la vreo substanta chimica ori anestezica.

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Moartea lui David a intrat in atentia autoritatilor judiciare. Daca membrii Colegiului Medicilor fac investigatii disciplinare, separat si independent, politistii sunt cei care trebuie sa afle cum s-a stins baietelul si din vina cui.

Cea mai importanta proba ramane expertiza medico-legala care stabileste cauzele mortii. Dupa ce au facut autopsia, legistii au anuntat ca inca nu se pot pronunta. Este clar doar ca David a suferit un stop cardio-respirator, dar nu se stie deocamdata ce anume a declansat tragicul sfarsit.

Medicii de la IML au prelevat probe din toate organele pe care le vor analiza histopatologic si toxicologic.

Specialistii iau in calcul doua ipoteze: fie i s-a administrat o doza necoresponzatoare din anestezic - ipoteza contrazisa deocamdata de documentele centrului medical; fie substanta folosita a avut o reactie fatala in contact cu un alt medicament administrat pentru tratarea afectiunilor neurologice existente.

Vom afla raspunsul in cel mult 6 saptamani. Pana atunci, urmeaza interogatorii, confruntari si evaluari ale documentelor medicale. Toate datele sunt puse cap la cap de procurori, care pot sau nu sa tina cont de concluziile Colegiului Medicilor.

In cel mai rau caz Colegiul poate dispune suspendarea dreptului de libera practica a medicilor vinovati sau penalizarea lor, iar procurorii pot cere trimiterea in judecata a doctorilor vinovati pe care nu ii paste doar o condamnare penala - de cele mai multe ori cu suspendare - ci si obligatia de a plati in bani pentru greseala lor.

Pana astazi, cel mai cunoscut caz de malpraxis este cel al chirurgului Naum Ciomu, condamnat la un an de inchisoare cu suspendare si la plata impreuna cu spitalul la care lucra, a unor despagubiri de 500.000 de euro. Ciomu a mutilat un pacient caruia i-a sectionat organul genital.

Ministrul Sanatatii a anuntat ca pana in toamna Romania va avea o noua lege a malpraxis-ului.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Eroare umana? Un copil de 3 ani a murit din cauza unui RMN
Eroare umana? Un copil de 3 ani a murit din cauza unui RMN

UPDATE: Intamplare peste limita putintei la Bucuresti. Doi parinti si-au dus luni dimineata copilul viu si nevatamat la o clinica privata, pentru o investigatie de rutina, si au iesit cu el pe brate, mort.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.