Alerta! Carnea infectata cu dioxina a ajuns in jumatate din Romania

×
Codul embed a fost copiat

Situatie putin spus revoltatoare. Autoritatile sanitar-veterinare au remarcat dupa trei zile de controale si verificari ca le este aproape imposibil sa afle traseul exact al carnii cu dioxina.


Autoritatile au retras pana acum de pe piata un sfert dintre preparatele cu probleme. Restul, adica aproape 100 de tone, au ajuns in magazinele din 27 de judete, plus Bucuresti si, cel mai probabil, au fost deja consumate. Specialistii veterinari ii linistesc totusi pe oameni si spun ca nu exista pericolul sa ne intoxicam.

Circuitul porcului cu dioxina capata amploare. Inspectorii sanitari au aflat deja ca cele peste 130 de tone de carne au ajuns in cel putin 27 de judete si in Capitala. Catre cele mai multe dintre orase, transportul s-a facut de la Cluj. Un depozit din acest oras a primit 40 de tone de cap de porc.

Capul de porc a fost tranformat apoi in preparate pe care romanul le consuma cu spor. Aproape 100 de tone de carne tocata, mici, carnati, kaizer, salam sau toba. Cele mai multe produse de acest fel au fost cumparate deja, asa ca inspectorii au reusit sa retraga de pe piata numai ce nu s-a vandut, adica 34 de tone.

Primele ipoteze ale anchetei arata ca porcii din Irlanda au fost hraniti cu furaje preparate cu un ulei cu dioxina, interzis de Comisia Europeana. Odata ajunsa in organismul animalelor, dioxina a fost transmisa si dupa sacrificarea lor. S-a localizat in tesuturile adipoase.

Citește și
Carne
Carnea de porc contaminata cu dioxina a ajuns si in Romania!
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Asa se face ca oamenii care consuma porc cu dioxina se pot trezi cu probleme de sanatate: afectiuni ale pielii, leziuni la nivelul fetei, acnee severa, depigmentare. Reactiile adverse merg pana la boli ale ficatului si chiar cancer.

Desi inspectorii sanitari din Romania spun ca nu exista motive de ingrijorare, cercetatorii europeni sunt ceva mai atenti. Ei spun ca ar trebui sa mancam mai bine de trei luni o portie zilnica de 300 de grame de friptura de porc infestata ca sa ne imbolnavim.

In carnea importata din Irlanda, inspectorii au descoperit o cantitate de dioxina care este de 20 sau chiar de 100 de ori peste limita maxima admisa in alimente.

In acest moment, in niciun magazin autorizat din Romania nu mai exista produse de carne de porc contaminata cu dioxina. Asta ne garanteaza reprezentantii Autoritatii Romane a Carnii. Ancheta continua, insa. Reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare verifica daca fiecare firma in parte a retras de la vanzare marfa cu probleme.

Comerciantii spun ca vanzarile au scazut deja semnificativ, iar unii comercianti au pus deja afise in magazine prin care ii anunta pe clienti ca marfa lor nu provine din Irlanda. Mai mult decat atat, spun ca, in prag de sarbatori, cererea va fi mai mare decat oferta si vorbesc de o posibila dublare a pretului carnii de porc.

Carnea contaminata a ajuns in cel putin 27 de judete si in Capitala

Peste 1.900 de kilograme de produse continand carne de porc provenind din Irlanda au fost procesate si comercializate la magazine din Prahova, in perioada 17-22 noiembrie, iar din aceasta cantitate au mai fost gasite de catre inspectorii sanitar-veterinari doar 3,7 kilograme.

Conform directorului Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Prahova, Viorel Bogdan, in urma verificarilor facute de inspectorii sanitar-veterinari s-a stabilit ca in perioada 17-22 noiembrie in Prahova a fost procesata si scoasa la comercializare in magazinele din judet o cantitate de 1.977 de kilograme de produse care contineau si carne de porc provenind din Irlanda.

Peste 35 de tone de carne de porc provenind din Irlanda si care ar putea fi contaminata cu dioxina a ajuns in judetul Valcea in perioada 24 septembrie - 22 noiembrie, fiind procesata, iar produsele au fost distribuite in magazine din alte opt judeţe, a anuntat prefectul de Valcea Radu Renga.

Autoritatile veterinare, au inceput sa puna sechestru pe marfa ramasa nevanduta. Dar cea mai mare parte din aceasta carne a fost deja procesata si comercializata apoi sub forma de carne tocata, pasta de mici, carnati, toba si mezeluri.

Peste 4,5 tone de carne de porc si preparate din carne suspectate ca ar fi contaminate cu dioxina au fost puse sub sechestru de Directia Sanitar-Veterinara Vaslui, dupa ce mai multe produse care aveau in compozitie carne de porc provenita din Irlanda au fost deja vandute catre populatie.

Autoritatile sanitar-veterinare sucevene au pus sub sechestru 75 de kilograme de carne de porc suspectata de contaminare cu dioxina, aceasta fiind singura cantitate care a mai fost gasita din cele peste trei tone ajunse in judet.

Peste 800 de kilograme de carne de porc din Irlanda au fost cumparate de un procesator de carne din Sibiu, fiind transformata in toba si caltabosi si pusa in vanzare. O cantitate de 25 de kilograme, carne existenta in stoc la data controlului, a fost pusa sub sechestru pana la comunicarea rezultatului privind gradul de contaminare cu dioxina a lotului de carne in cauza.

Timis se afla si el pe lista. O tona de carne de porc din Irlanda a fost pusa in vanzare in judet, iar inspectorii DSVSA au inceput o ancheta, pentru a stabili daca aceasta carne a fost deja achizitionata de populatie.

Intr-un depozit din Bucuresti au ajuns 3640 de kilograme de carne contaminata, dintre care 264 de kilograme de carne preparata au fost plasate in magazine.

In judetul Olt au ajuns 5254 de kilograme de carne, deja confiscata de autoritati.

La trei depozite din Ilfov au fost gasite cantitati considerabile de carne. Astfel, la o prima firma s-au identificat 1044 de kilograme, deja distribuite in magazine, la a doua firma s-au gasit 1811 kilograme, confiscate de inspectori si la a treia, 2253 de kilograme de carne infestata cu dioxina.

Transportul a fost facut in perioada septembrie-noiembrie. Controalele autoritatilor sunt inca in plina derulare. Un lucru este sigur insa - comerciantii vor fi obligati sa retraga de pe piata carnea cu dioxina.

In judetul Dambovita, inspectorii au reusit sa puna sechestru pe o tona de carne de porc, gasita la o firma din Targoviste. Carnea urma sa fie folosita la producerea de salam si carne de mici.

La Cluj, unde au ajuns 40 de tone de carne de porc de la o firma din Franta, inspectorii abia au reusit sa retraga 10% din marfa.

In multe dintre judete, insa, carnea a fost deja vanduta. Inspectorii au aflat ca la Alba, de exemplu, o tona si jumatate de preparate din carne de porc au fost vandute inca din octombrie.

Toate acestea se intampla dupa ce Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentatiei confirma ca Romania nu se afla printre cele 11 state europene care au importat carne de porc din Irlanda.

Dioxina, extrem de periculoasa

Presedintele Ucrainei, Victor Iuscenko, a ramas cu fata desfigurata si a fost la un pas de moarte dupa a fost otravit cu dioxina. Desi in cazul lui este vorba despre o otravire intentionata, chiar si ajunsa accidental in organism, dioxina poate duce la leziuni ale pielii, afectiuni ale ficatului si chiar la cancer. La primele semne ale intoxicarii, medicii ne avertizeaza sa facem un set de analize.

Cercetatorii europeni spun totusi ca pentru a ajunge la un asemenea grad de intoxicare, un om trebuie sa consume in fiecare zi, timp de mai bine de trei luni, un produs 100% contaminat. Oricum alerta ramane pentru ca doza descoperita in urma analizelor de laborator este de 20, pana la 100 de ori mai mare decat limita normala.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
O tona de carne de porc contaminata cu dioxina descoperita la Targoviste
O tona de carne de porc contaminata cu dioxina descoperita la Targoviste

O cantitate de o tona de carne de porc provenind din Irlanda a fost oprita de la comercializare, joi, la o societate din Targovsite, dupa ce s-a descoperit ca este contaminata cu dioxina.

Carnea de porc contaminata cu dioxina a ajuns si in Romania!
Carnea de porc contaminata cu dioxina a ajuns si in Romania!

Aproximativ 70 de tone de carne de porc irlandeza contaminata cu dioxina au ajuns in Ungaria, venind din Polonia, iar cea mai mare parte a mers in Romania

Alerta in tarile din UE: carnea de porc ar putea fi contaminata cu dioxina!
Alerta in tarile din UE: carnea de porc ar putea fi contaminata cu dioxina!

In Irlanda, Franta, Belgia si Germania autoritatile au depistat carne de porc contamina cu dioxina. Contaminarea carnii a fost provocata de hrana destinata animalelor, care a fost livrata in zece crescatorii din Irlanda. 

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.