Bilantul cutremurului din Nepal a depasit 5.000 morti. Haos in spitale, unde medicii opereaza chiar pe paturi

×
Codul embed a fost copiat

Bilantul cutremurului care a lovit sambata Nepalul s-a inrautatit la 5.000 morti, a anuntat marti un purtator de cuvant al Ministerului de Interne.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Durere fara margini si lipsuri acute in Nepalul devastat de cutremurul de sambata. Spitalele sunt sufocate de zecile de mii de raniti, in timp ce numarul mortilor a trecut de 5.000. Organizatia Natiunilor Unite vorbeste despre opt milioane de oameni afectati de seismul de 7,8 pe Richter. Un milion si jumatate dintre acestia au nevoie urgenta de ajutor, in principal de apa si mancare. Situatia este crunta in zonele rurale, inca izolate de alunecarile de teren, provocate de seism.

Seismul a devastat capitala Kathmandu si a provocat exodul locuitorilor sinistrati. De asemenea, a declansat o serie de avalanse pe Muntele Everest, unde se aflau sute de persoane la inceputul sezonului de alpinism si unde 18 persoane au fost ucise.

SUMARUL EVENIMENTELOR DE MARTI

Citește și
romani nepal
Au parasit tara si au plecat in Nepal sa-si urmeze visul. Povestile romanilor care au scapat cu viata dupa cutremur
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

-► Guvernul nepalez a decretat trei zile de doliu.
-► Cutremurul din Nepal a afectat opt milioane de persoane - ONU.
-► Ciocnirea a doua placi tectonice care a produs cutremurul violent din Nepal este posibil sa fi deplasat orasul Kathmandu cu cativa metri.
-► Cutremurul a produs grave daune patrimoniului cultural si arhitectonic al Nepalului.
-► Pe langa milioanele de nepalezi, tibetani si indieni, si cateva zeci de romani au trait cosmarul cutremurului devastator de sambata.

UPDATE, MARTI, 28 APRILIE:

ora 20:00 In Kathmandu, supravietuitorii se agata de cei dragi si cauta tarie sufleteasca sa mearga mai departe. Lipsurile acute si deznadejdea contureaza o situatie de calamitate. Cu ultimele puteri, nepalezii isi iau adio de la cei dragi in uriase ceremonii hinduse de incinerare. Cei care si-au pierdut parintii isi rad capetele, in semn de doliu.

Pe masura ce trec orele, tot mai putine misiuni de salvare au final fericit. Odata eliberati ranitii ajung in spitale stapanite de haos.

Sanjay Gupta, corespondent CNN: "Holul spitalului este plin de oameni cu leziuni cerebrale ori rani la coloana vertebrala. Este infiorator de dificil. Nu au suficiente aparate de ventilatie, nu au monitoare. Puteti vedea ca doctorii ii opereaza pe pacienti chiar pe paturi pentru ca nu au suficiente sali de operatie."

Solidare cu aceasta drama, zeci de tari trimit ajutoare catre Nepal. Pe langa alimente si echipamente medicale vitale, nepretuit este si ajutorul concret oferit de voluntari.

Foto - Getty Images

Printre acestia se numara si doi tineri romani, care vor ajunge in zonele rurale. Mihai Lupu, unul dintre ei, a inaugurat in toamna anului trecut o biblioteca intr-un sat de acolo. Acum, va merge sa ajute victimele dezastrului.

Mihai Lupu, sociolog: "De acolo o sa incercam sa cumparam apa si cu astea trei: apa, corturi si paturi o sa mergem in zona. E mult mai simplu sa le cumperi din India si sa ai un transport din India si dupa aceea cu elicopterul sa le duci acolo, decat sa cari patura din Romania."

Foto - Getty Images

Si o profesoara de la Facultatea de Psihologie din Bucuresti, care a vizitat Nepalul in urma cu doar doua saptamani, a pus, impreuna cu studentii, bazele unei campanii pentru Nepal.

Violeta Rotarescu, profesoara la Facultatea de Psihologie: "Incercam sa colectam fonduri care sa ajunga prin intermediul Crucii Rosii la sinistratii din Nepal."

Studentii au luat legatura si cu alte centre universitare, iar campania lor se va extinde in intreaga tara.

Foto - Getty Images

ora 17:00 Numarul persoanelor decedate in Nepal, in urma cutremurului de 7,8, a ajuns la 5.057, in timp ce peste 100 au murit in tari vecine precum India sau China, transmite channelnewassia.

"Pana in prezent, putem confirma moartea a 5.057 de persoane; alti 11.000 de oameni au fost raniti", a comunicat Centrul nepalez pentru operatiuni de urgenta.

Alti aproximativ 1,4 milioane de oameni au nevoie urgenta de alimente si apa, iar numarul persoanelor afectate de seisme se ridica la sapte milioane. Nepalul are 28 de milioane de locuitori.

Cutremurul devastator a avut, pana in prezent, aproximativ o suta de replici cu magnitudini cuprinse intre 4 si 6 pe scara Richter, transmite EFE, citand o informatie difuzata marti de Centrul National de Seismologie din Nepal. Pana marti, la ora 06.15 GMT, au fost inregistrate 96 de replici in acest interval de magnitudine, pe langa alte doua seisme de peste 6 grade, a relatat Agentia Nationala de Stiri din Nepal, potrivit Agerpres.

Miscarea telurica de 7,8 grade de sambata a fost urmata, dupa o jumatate de ora, de o alta de 6,6 grade, pentru ca duminica sa aiba loc un cutremur de 6,9 grade, replicile ulterioare avand magnitudine tot mai mica, a explicat seful centrului de seismologie, Lokbijay Adhikari. Cele mai recente replici au avut 4,4 si, respectiv, 4,9 grade.

ora 13.00 Pe langa milioanele de nepalezi, tibetani si indieni, si cateva zeci de romani au trait cosmarul cutremurului devastator de sambata. Alaturi de sotul ei si baietelul de un an si cateva luni, Flavia a plecat de cateva saptamani din Bistrita, in Nepal, unde le preda copiilor engleza.

Daniel Danciu, fratele Flaviei: "Prima data l-a sunat pe tata cand era cutremurul si ne-au transmis ca erau speriati. Dupa aceea am luat destul de greu legatura cu ei."

Si Elena Folea, de loc din Braila, se afla in tara de la poalele muntilor Hymalaia din 12 martie, intr-un program de voluntariat. Romanca si-a anuntat familia ca a scapat teafara.

Un barbat a fost scos in viata dintre ramasitele unei cladiri din Kathmandu, la 62 de ore de la dezastru. O echipa de salvatori chinezi a reusit sa il gaseasca, iar un medic i-a acordat primul ajutor. Pe masura ce trece timpul, tot mai putine misiuni de salvare au final fericit. Cu ultimele puteri, rudele victimelor isi iau adio de la cei dragi in uriase ceremonii hinduse de incinerare. Copiii care si-au pierdut parintii si-au ras capetele, in semn de doliu.

ora 12:30 Potrivit CNN, bilantul a ajuns la 4.400 de morti si peste 8.000 de raniti. Autoritatile se tem ca numarul deceselor ar putea creste, si asta pentru ca sansele ca persoanele prinse sub daramaturi sa mai fie salvate scad cu fiecare minut trecut. 1 milion de copii au nevoie urgent de ajutor.

ora 10:50 Toti alpinistii blocati in tabara 1 au fost adusi cu elicopterul la tabara de baza, marti dimineata, anunta alpinistul Alex Gavan.

"Pe Everest/Lhotse toti cei blocati in tabara 1 au fost coborati in siguranta cu elicopterul la tabara de baza in aceasta dimineata de Maurizio Folini. Nimeni nu a ramas sus, doar echipamentul", scria alpinistul roman

 

On everest/lhotse everybody still left up in camp1 safely helied down to base camp this morning by maurizio folini. Nobody up but equipment.

Posted by Alex Gavan on Monday, April 27, 2015

Intr-un mesaj postat anterior, el afirma ca un elicopter rusesc de mari dimensiuni, apartinand armatei indiene, tocmai a evacuat doi cetateni indieni din Lukla, adaugand ca spatiul nu a fost suficient pentru toti si ca vremea este ploioasa si cu ceata.

ora 10:30 Bilantul cutremurului ar putea ajunge la 10.000 de morti, a declarat premierul Nepalului, Sushil Koirala, conform The Guardian.

ora 09.40 Opt milioane de persoane au fost afectate de cutremurul puternic produs in Nepal, iar 1,4 milioane au nevoie de alimente, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite, citata de BBC News Online, conform Mediafax. Ajutorul international a inceput sa ajunga, dar inca exista lacune in ceea ce priveste echipamentul medical, alimentele si sacii pentru cadavre.

Lipsesc apa, alimentele si electricitatea si exista temeri ca ar putea izbucni unele epidemii. "Potrivit estimarilor initiale si pe baza ultimei harti cu intensitatea cutremurului, au fost afectate opt milioane de persoane din 39 de districte, dintre care doua milioane de persoane traiesc in 11 districte puternic afectate", arata cel mai recent raport al Biroului Coordonatorului Rezident ONU.

ora 09.00 Guvernul nepalez a decretat trei zile de doliu, marti, pentru cele peste 4.000 de persoane care au murit in urma cutremurului puternic care a avut loc sambata, relateaza DPA, in pagina electronica, conform Mediafax. "Nu eram pregatiti pentru un dezastru de o asemenea amploare", a declarat ministrul de Interne, Ban Dev Gautam. "Nu avem suficiente resurse si vom avea nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la toata lumea". Multe persoane din capitala Kathmandu au dormit in aer liber, in parcuri si pe drumuri. Alimentarea cu energie electrica a fost restabilita in unele zone, dar ramane intermitenta.
Oamenii se plang ca au ramas fara gaz, invinuind Guvernul ca nu depune suficiente eforturi pentru a oferi populatiei produsele de baza.

"In zona noastra nu se mai gaseste mancare. Magazinele abia daca sunt deschise si, daca sunt, oamenii le iau cu asalt si totul se termina in cateva minute", a declarat un locuitor din capitala, Rajendra BK. Furia si frustrarea sunt in crestere, pe masura ce replicile continua. "Am fost aici pe strazi, fara mancare si apa si inca nu am vazut vreun reprezentant al Guvernului in trei zile", a declarat un barbat care campeaza pe strazi impreuna cu familia.
Guvernul a avertizat impotriva pietei negre, in timp ce populatia se lupta sa isi procure cele necesare. Penele de electricitate fac imposibila retragerea banilor din banci.

Purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne a declarat ca satele izolate din trei districte, Sindhupalchowk, Rasuwa si Gorkha, sunt inca inaccesibile.

Un barbat care locuieste intr-un cort improvizat cu aproximativ alte 20 de persoane a declarat ca locuinta sa din satul Sindhukot in districtul Sindhupalchowk a fost distrusa complet. "Unchiul meu a murit dupa ce a fost ingropat sub daramaturile casei. Toate vitele din sat au fost ucise. Devreme ce drumul era practicabil, am adus ranitii la Kathmandu, dar Guvernul nu a trimis inca ajutor acolo", a povestit el.

ora 08.45 Ciocnirea a doua placi tectonice care a produs cutremurul violent din Nepal este posibil sa fi deplasat orasul Katmandu cu cativa metri, sustine James Jackson, de la Universitatea din Cambridge, pe baza analizei undelor seismice inregistrate dupa cutremur, conform Agerpres, care citeaza relateaza.

Zona capitalei nepaleze s-a ridicat cu circa 50 de centimetri, in timp ce in nord, o alta zona a coborat cu 50 de centimetri, a spus seismologul, estimand ca varful Everest (8.848 de metri) nu si-a schimbat inaltimea. 'A fost prea departe de centrul seismului, asa ca nu avea cum sa fie afectat', a explicat el.

'Seismul nu a fost o surpriza fiindca ne aflam intr-o zona de coliziune' intre placa tectonica indiana si cea eurasiatica, a declarat pentru AFP Yann Klinger, director de cercetari la CNRS (Centrul national pentru cercetari stiintifice) din Franta, specialist in domeniul miscarilor tectonice. 'Placa indiana avanseaza spre nord cu 4 centimetri pe an', adauga el. Dintre acestia, doi se inregistreaza la nivelul Muntilor Himalaya.

Klinger si cercetatori din alte tari studiaza seismele produse de-a lungul timpului in zona Muntilor Himalaya si incearca sa verifice daca exista un 'ciclu seismic' cu ajutorul caruia sa se poata prevedea o viitoare miscare tectonica. 'Am apreciat ca un astfel de seism se poate produce o data la 700 de ani. Zona zguduita la sfarsitul saptamanii trecute a fost afectata de un seism puternic in 1344. Am vazut ca sectiunea care s-a rupt atinsese un nivel de incarcare probabil apropiat de pragul de rupere', a adaugat Klinger.

0ra 08.00 Cutremurul de 7,9 grade inregistrat sambata in Nepal, soldat cu peste 4.000 de morti, a produs grave daune patrimoniului cultural si arhitectonic al acestei tari asiatice, iar UNESCO a anuntat, prin vocea directorului sau, Irina Bokova, ca intentioneaza sa ajute la reconstructia si consolidarea monumentelor afectate. Distrugerile sunt foarte mari in anumite zone, dar au fost si regiuni in care urmarile seismului nu sunt foarte vizibile, a afirmat reprezentantul Nepalului la UNESCO, Christian Manhart.

Faimosul turn Dharahara din Kathmandu, construit in secolul al XIX-lea si inscris pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial, s-a daramat aproape in intregime. 'In piata Durbar din Kathmandu, cele mai multe temple sunt complet daramate, in Bhaktapur , mai mult de jumatate, in Patan, aproximativ jumatate dintre temple (au fost distruse). Pagube sunt si in Changunarayan', a declarat el.

Christian Manhart a precizat ca trebuie facut un inventar al problemelor, pentru a se cunoaste gravitatea distrugerilor, dar ca strangerea de informatii decurge cu dificultate, mai ales din cauza disfunctionalitatilor in domeniul comunicatiilor telefonice si prin internet. El a mentionat ca exista si cazuri fericite, de monumente care par neatinse de miscarea telurica si a dat ca exemplu renumita Stupa - loc de rugaciune pentru credinciosii budisti - din Boudhanath, la care sunt daune doar la acoperisul aurit.

Manastirea din Shechen, din apropiere de capitala tarii, este afectata, dar nu s-a daramat, relateaza AFP luni, citand un calugar budist, Matthieu Ricard, care a parasit Nepalul cu putin inainte de devastatorul cutremur. El a relatat ca la acest lacas de cult existau rezerve de apa si hrana, iar calugarii fusesera instruiti de specialisti pentru a fi pregatiti in caz de cutremur, asa incat nici nu au intrat in panica.

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Imagini surprinse INAINTE si DUPA seismul devastator din Nepal. Numeroase temple si monumente au fost distruse. FOTO
Imagini surprinse INAINTE si DUPA seismul devastator din Nepal. Numeroase temple si monumente au fost distruse. FOTO

Cutremurul de 7,9 grade inregistrat sambata in Nepal a luat mii de vieti si a produs daune grave patrimoniului cultural si arhitectonic al acestei tari asiatice.

Au parasit tara si au plecat in Nepal sa-si urmeze visul. Povestile romanilor care au scapat cu viata dupa cutremur
Au parasit tara si au plecat in Nepal sa-si urmeze visul. Povestile romanilor care au scapat cu viata dupa cutremur

Zeci de mii de nepalezi inspaimantati si fara acoperis sau adapostiti in corturi asteapta ajutor din lumea intreaga, dupa cutremurul devastator de sambata.

Cutremurul din Nepal. Peste 4200 de morti si 8500 de raniti. Imaginile filmate cu drone arata dimensiunile catastrofei. VIDEO
Cutremurul din Nepal. Peste 4200 de morti si 8500 de raniti. Imaginile filmate cu drone arata dimensiunile catastrofei. VIDEO

LIVE UPDATE | Ultimul bilant facut public de autoritati a depasit 4.200 de morti si 8.500 de raniti. Iar UNICEF estimeaza ca aproape un milion de copii au nevoie urgenta de hrana si medicamente.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”
Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”

Nicușor Dan - candidat independent la Primăria Capitalei, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - nu exclude faptul ca Popescu Piedone, principalul său contracandidat, după cum crede chiar el, să se retragă din cursa electorală.