Stresul oxidativ, determinat si de tigara, poate face ravagii in organism. Care este cel mai eficient anti-oxidant

Ultimul update: Vineri 30 Decembrie 2016 07:11
Data publicarii: Marti 27 Decembrie 2016 14:51
Categorie: CSID

Reducerea stresului a devenit o tinta pentru toti oamenii activi. Mai toti se gandesc insa la stresul emotional. Stresul oxidativ, care actioneaza in fiecare celula, a corpului este mult mai important. Din cauza lui, apar bolile.

Ati primit prea multe sarcini si va ganditi ca nu le puteti indeplini? Sunteti pe calea sigura spre stres emotional.

Dr. Serban Damian, nutritionist:"Stresul poate sa creasca apetitul si in felul acesta oamenii intra intr-un cerc vicios in care mananca, pentru ca manincarea ne ofera placere. Nivelul de stres scade doar aparent."

Hormonul regleaza inclusiv metabolismul lipidic. Iar excesul atrage, inevitabil, cresteri ale colesterolului rau din sange - LDL. Acesta genereaza cel mai periculos tip de stres: stresul oxidativ.

Dr, Anca Sima, Insititutul de Biologie si Patologie Celulara: "Prin circulatie apar asa zilse molecule denumite radicali liberi de oxigen, care au proprietate de a oxida alte molecule."

De ce banalul ulei de floarea soarelui este mai bun decat cel de masline. Cele doua tipuri de grasimi de care avem nevoie

Suna, poate, prea tehnic. Important este sa retineti ca tocmai acest stres oxidativ, generat de valori mari ale colesterolului, face ravagii la nivel celular.

Stres oxidativ determina si tigara, poluarea ori infectiile netratate. Iata ce se intampla la nivelul celulei.

Dr. Ion Daniel, sef sectie chirurgie: "In interiorul ei au loc, in fiecare moment, niste arderi, dar din cand in cand aceasta centrala are mici scurgeri radioactive, substante denumite radicali liberi."

Radicalii liberi sunt substante instabile, care pot duce la mutatii genetice periculoase.

Dr. Ion Daniel, sef sectie chirurgie: "Dar noi suferim modificari si mutatii genetice fiecare clipa. Singurele substante care pot sa contrabaleseze acesti radicali liberi sunt furnizate de alimente de orgine vegetala."

Anti-oxidantii din legume si fructe se opun radicalilor liberi, periculosi si generati chiar de catre organismul uman. Cel mai eficient anti-oxidant cunoscut este vitamina C in forma naturala. Cei mai bogati furnizori? Nu lamaile! In ordinea concentratiei, la suta de grame, avem macesele, catina, ardeii, cocazele si patrunjelul.

In plus, nu puteti evita poluarea , dar...puteti sa va opriti din fumat. Pe de alta parte, orice infectie trebuie tratata, pentru ca factorii de la baza ei pot mari stresul oxidativ.

Cat de periculoasa este carnea in aceasta perioada. Chiar si mezelurile pot provoca boli mortale

Cat de periculoasa este carnea in aceasta perioada. Chiar si mezelurile pot provoca boli mortale

csid

Ce se întâmplă dacă ganglionii își măresc dimensiunile

CSID. Terapia cu cortizon, soluția pentru cele mai frecvente afecţiuni dermatologice

CSID. De ce este indicat să facem un detartraj măcar o dată pe an

CSID. Picăturile de nas vaso-constrictoare pot fi extrem de periculoase

2 din 10 adolescenţi suferă de depresii şi au probleme la şcoală. Ce pot face părinţii

Lili Sandu, despre stilul de viaţă sănătos: "Mâncam icre negre în fiecare dimineaţă"

carne in supermarket

Carnea cu antibiotice a dus la apariţia unor infecţii fără tratament. Cum e controlată în România