Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Reguli de prim-ajutor in caz de lesin. Gestul pe care trebuie sa-l faci urgent pentru a ajuta victima

Embed:

Continuam lectiile de prim ajutor cu o discutie despre lesin. Apare atunci cand in creier nu ajunge suficient sange.

Se poate intampla oriunde si oricand: la birou, spre exemplu, daca nu ati mancat sau daca va incearca emotii puternice. Iata cum trebuie reactionat!

Pierderea brusca si de scurta durata a cunostintei. Lesinul. Are drept cauza lipsa temporara a oxigenului la nivelul creierului, cauzata de flux prea mic de sange. Ce facem daca ne aflam in prezenta unei persoane suferinde?

Dr. Mia Ifrosa, medic: “Verificarea respiratiei se face in pozitie de hiperextensie. Facem aceasta hiperextensie pentru a preveni ca baza limbii sa acopere caile repiratorii – asa-numitul inghit al limbii. Mana pe frunte, 2 degete sub barbie, sub parte osoasa tragem de frunte si implingem de barbia. Apoi, verificam timp de 10 secunde daca victima respira.”

20 de respiratii pe minut inseamna prea putin, fara a pune insa viata in pericol. Deschideti geamul sau aerul conditionat. Ori luati un caiet, un tricou si faceti aer victimei.

Dr. Mia Ifrosa, medic: “Tot pentru oxigenare ridicam picioarele vicitmei la un unghi de 45 de grade pentru ca din cauza gravitatiei o cantitate mare de sange cu oxigen va fi la nivel membrelor inferioare. Prin ridicare membrelor stimulez intorcerea venoasa si de aici mai mult sange catre creier cu oxigen."

Victima isi va reveni treptat. Imediat dupa, va avea nevoie de zahar.

Dr. Mia Ifrosa, medic: “In spatele victimei, sustinand-o usor, ii dau un suc sau apa cu zahar.”

Asfel, va descarca rapid in sange glucoza, nutrientul de care are nevoie creierul.

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 26 Martie 2016
Citeste mai multe despre: lesin, prim-ajutor, lectii, reguli,
Ultimele stiri
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed