Pericolul ascuns in branzeturile din supermarket. Se poate ajunge si la accidente vasculare

×
Codul embed a fost copiat

Este gustos si sanatos sa mincam alimente neprocesate, dar cei mai multi dintre noi luam saptaminal, daca nu zilnic, drumul supermarketurilor.

Facem din nou un mic dictionar de etichete si ne referim azi la unele dintre cele mai bune produse de pe piata - lactatele fermentate. Pe cele mai mutle sortimente citim insa: proteina din lapte, grasime din lapte, praf de zer, lapte praf degresat. Ce inseamna toate acestea? Am apelat la un expert in tehnologie alimentara pentru a explica termenii asociati cu laptele.

Interactionam zilnic cu alimente complexe. Nu putem sa le folosim ca atare. Spre exemplu, zaharurile din fructe si legume contin un million de molecule de glucoza. Lipidele din branzeturi au lanturi formate din 22 de molecule. Iar proteinele din carne, lanturi cu sute de mii de molecule.

Prof.dr. Radu Voiosu, medic primar gastroenterolog: “Organismul uman are capacitatea de a descompune acest macro-molecule in caramizile de baza”.

In intestinul subtire, alimentele trec in singe. Dar bariera e traversata, de fapt, doar de aceste caramizi si niciodata de structurile complexe, inventate de natura. Luam exemplul brinzeturilor grase. Concentrate din lapte, contin grasime, proteine si zaharuri naturale. Mai precis, cele mai complexe alimente cu putinta.

Citește și
afaceri branza
Branzeturile romanesti, in preferintele europenilor. Reteta cu care fermierii din Ardeal au cucerit piata din strainatate
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Avem o suta de grame de branza facuta din lapte, sare si cheag natural - adica enzime din stomacul unui animal - langa aceea portie de branza procesata. O identificati usor, pentru ca pe eticheta vor aparea una sau mai multe substante din urmatoarea lista: proteine din lapte, grasime din lapte, praf de zer, lapte praf, grasime vegetala hidrogenata sau grasime vegetala partial hidrogenata.

Un expert in tehnologie alimentara ne invata cum sa gindim aceste produse.

Anca Gavril, sef laborator Larex: ”Chiar daca am aceeasi valoare energetica mie organismul imi consuma foarte usor cele 350 de calorii din produsul natural fata de cele 360 de calorii din produsul procesat. Din punctul meu de vedete nu te ingrasa o brinza naturala grasa cum te ingrasa o brinza procesata cu grasimi vegetale.

Mergem mai departe si ne intrebam: Daca pe eticheta scrie ''proteina din lapte'', ce e rau aici?

Anca Gavril, sef laborator Larex: “Chiar daca e o proteina, e izolata prin procese chimice. Inseamna extractie, purificare, inseamna din puctul meu de vedere substanta chimica.”

Cu alte cuvinte, in lapte bagam …. proteine si grasimi tot din lapte, dar procesate chimic. “Organismul nu ti le proceseaza 100 % cum este grasimea naturala din lapte, ramin reziduuri.”

Sa va hraniti inseamna sa folositi perfect alimentele inventate in natura. Sa mincati preponderent ce a inventat industria alimentara inseamna sa folositi doar o parte sau deloc din aliment. Plus, sa va chinuiti sa eliminati reziduurile. Procesul se poate solda cu disfunctii metabolice. Cele mai frecvente sunt cresterea grasimilor din sangele uman. Motivul principal al accidentelor vasculare.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Secretul parmezanului american: sa nu pui parmezan. Din ce era facut celebrul sortiment de branza
Secretul parmezanului american: sa nu pui parmezan. Din ce era facut celebrul sortiment de branza

Unul dintre branzeturile favorite ale fanilor bucatariei italiene contine un ingredient supriza, au descoperit autoritatile americane.

Branzeturile romanesti, in preferintele europenilor. Reteta cu care fermierii din Ardeal au cucerit piata din strainatate
Branzeturile romanesti, in preferintele europenilor. Reteta cu care fermierii din Ardeal au cucerit piata din strainatate

Desi concurenta este foarte mare, iata ca branzeturile romanesti au reusit sa razbata si sa ajunga in preferintele europenilor.

Laptele medicinal pe care doi frati din Salaj se lauda ca il vand. Ce contine si de ce expertii il considera foarte sanatos
Laptele medicinal pe care doi frati din Salaj se lauda ca il vand. Ce contine si de ce expertii il considera foarte sanatos

Doi fermieri din Salaj se lauda ca vand pe piata lapte si branzeturi de capra cu proprietati medicinale. Au 200 de capre care pasc pe dealurile din jurul fermei, pline cu plante medicinale.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.