Pana in 30 de ani, sunt cele mai mari sanse sa vi se deformeze corneea. Cum puteti depisa afectiunea numita keratoconus

Ultimul update: Sambata 27 Mai 2017 07:32
Data publicarii: Miercuri 24 Mai 2017 08:56
Categorie: CSID

Intre 20 si 30 de ani, in plina tinerete, adica, sunt cele mai mari sanse ca cineva sa sufere de deformarea corneei. Vederea devine neclara, in aceasta situatie.

Afectiunea se numeste keratoconus si poate fi depistata doar cu ajutorul tehnologiei inalte. Uneori, e nevoie inclusiv de transplant de cornee.

Nu mai vad suficient de clar ca inainte! Daca va incadrati in categoria de varsta 20-30 ani, aveti nevoie de controale regulate la oftalmolog. Chiar daca la consultatia initiala medicul nu vede nimic anormal.

Doctor, Mihaela Simion, medic primar oftalmolog: "Exista situatii cand ceea ce spun pacientii este debutul unei afectiuni care se numeste keratoconus. Corneea se deformeaza, nu mai provine dintr-o sfera, ci in partea inferioara se deformeza ca si cum ar si un con."

Corneea este tesutul transparent din partea din fata a ochiului. Cea mai importanta lentila focalizatoare, de fapt. Simultan, apare astigmatismul, ceea ce inseamna ca aveti nevoie de ochelari cu lentile cilindrice.

Cum facem diferenta intre alergia la gluten si boala celiaca? Recomandarea facuta de geneticieni pentru toata familia

Dar medicul nu va gasi nicio dimensiune cu care sa vedeti perfect. Corneea se va transforma de la o consultatie la alta. Topografia corneana este investigatia care pune diagnosticul de certitudine. Masoara grosimea acesteia atat la exterior cat si in interiorul ochiului.

Mihaela Simion, medic primar oftalmolog: "Vitamina B2 este un procedeu care face corneea sa devina mai rigida, se aplica acesta solutie pe ochiul pacientului la intevale regulate, dupa care ochiul se expune la o lampa speciala de ultraviolete, ca sa se produca o reactie fotochimica."

In felul acesta, corneea nu se mai deformeaza. Dar tratamentul nu reda vederea de dinainte. Doar impiedica boala sa evolueze.

In keratoconusul avansat, e nevoie insa de transplant de cornee.

Doctor, Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog: "Este un tesut avascular, prin urmare nu exista riscul acela de respingere pe baza vasculara sau pe baza imunologica, nu e necesar un tratament de imunosupresie, spre deosedire de un transplant de organ- ficat, cord, adica pacientul nu trebuie sa se sperie chirar atat de tare de un tansplant de cornee."

La ora actuala, exista si posibilitatea ca transplantul sa nu fie total, ci lamelar. Adica doar pentru portiunile din cornee complet deformate.

Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog: "Ce inseamna asta? Nu transplantam cornee in toata grosimea ei, ci doar pe straturi anterioare sau posterioare, in functie de ce boala are pacientul care necesita transplantul de cornee".
 

De ce trebuie sa faceti pauza atunci cand sunteti stresati. Aceasta stare va poate afecta sistemul imunitar si organele

De ce trebuie sa faceti pauza atunci cand sunteti stresati. Aceasta stare va poate afecta sistemul imunitar si organele

copil bolnav, cu febra

Copiii pot surzi din cauza răcelilor netratate. Când se scot amigdalele

Cum putem să înlocuim plăcere de-a fuma cu o altă stare de bine

De ce nu este recomandat să ignorăm alunițele și petele apărute pe piele

„One day check-up”, soluția care ne ajută să prevenim apariția bolilor

Cum trebuie să procedăm, dacă vrem să slăbim echilibrat

Pancreasul, prima victimă a exceselor alimentare. Cum ajunge să "dea rateuri"

unt

Cât de mult unt au voie să consume copiii. Greşeala făcută de părinţi