Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Nu auziti bine cu o ureche? Aveti o problema de vedere la un singur ochi? Examinarile urgente pe care trebuie sa le faceti

csid

Nu neglijati raguseala aparuta fara o cauza infectioasa sau insotita de diminuarea vazului unilateral. Sunt semne care pot trada afectari ale nervilor cranieni.

Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: "Nervii cranieni dau semne care sunt usor observabile si care ne conduc cu gandul ca existe la un anumit nivel din sistemul nervos central o leziune."

Avem 12 nervi cranieni, iar afectarea lor produce cele mai diverse simptome. Caracteristica principala este ca apar unilateral.

Spre exemplu, bolile care afecteaza nervul olfactiv- majoritatea tumori benigne usor de tratat - debuteaza cu pierderea mirosului pe o singura nara. Medicii spun insa ca aceste tumori sunt descoperite dupa ani de zile.

Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: "Sunt multi care neglijeaza pentru ca simtul mirosul nu e atat de dezvoltat la om."

Nervul optic raspunde de calitatea vederii, dar si de cimpul vizual. Daca observati ca scade vederea pe o singura parte sau se ingustreaza campul vizual de asemenea unilateral, mergeti la neurolog. Aceeasi indicatie - daca va cade o pleoapa.

O leziune pe nervul auditiv – frecvent apar tumori benigne - determina scaderea auzului intr-o singura ureche.

Suferinta nervului facial se asociaza cu pareza pe jumatate de fata. Dar nervul facial se gaseste in conductul auditiv intern, linga nervul acustico-vestibular. Spre exemplu, un factor extern, cum e aerul conditionat puternic poate sa determine inflamatie la nivelul tuturor acestor structuri fine.

Ioana Voda, medic primar ORL: "Insemna ca avem manifestari de vertij, ametim foart tar se invarte casa cu noi, avem greata, varsatur,i avem instabilitate. Pot sa dureze putin, cateva secunde, trebuie sa mergem la spital sa punem o perfuzie si un tratament antiinflamator, vasodilatator si vitamine pentru aproximativ 7 zile."

Cand va inecati frecvent cu lichide sau cu alimente mergeti la neurolog. Nervul gloso-faringian poate sa fie lezat. Nevul 10, vagul, inverveaza organele interne, dar, daca sufera ragusiti fara sa fiti raciti.

Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: "Acest nerv inverveaza corzile vocale, o paralizie de corzi vocale modifica timbrul vocii bolnavului."

Tot un nerv cranian e de vina daca un singur umar cade involuntar. Si tot neurogul trebuie sa va vada daca limba se deplaseaza unilateral. Toate aceste simptome au nevoie de RMN cerebral.
 

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 11 Martie 2016
Citeste mai multe despre: nervi cranieni, ameteala, greata, csid,
Ultimele stiri
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed