La ce riscuri se expun cei care beau alcool, după ce consumă mâncare bogată în grăsimi

Ultimul update: Miercuri 20 Decembrie 2017 11:29
Data publicarii: Miercuri 20 Decembrie 2017 11:25
Categorie: CSID

Pe cât de ușor este absorbit de organism, pe atât de lent este eliminat. În ficat, orice gram de alcool este discompus de enzime. Între numărul acestora și cantitatea de alcool consumată este o strânsă legătură.

Cea mai nefericită combinație alimentară este mâncarea grasă plus alcool.

Dr. Ioan Florin Bălănică, nutriționist:Există o enzimă la nivelul ficatului, care metabolizează atât alcoolul, cât și grăsimile. În momentul în care consumăm atât alcool, cât și grăsime, enzima din ficat se află într-o dilemă – ce va metaboliza mai întâi, și atunci va lua alcoolul și va depune grăsimea.”

Combinația alcool – mâncare grasă produce, inițial, ficat gras, adică steatoza hepatică. Este reversibilă prin dietă și renunțare la alcool. Apoi apare steatohepatita, care presupune și inflamarea celulelor. A treia etapă se numește fibroză hepatică – celulele funcționale ale ficatului devin cicatrici nefuncționale; nu mai e reversibilă și evoluează spre ciroza hepatica.

Important este ca, după un pahar de alcool, să beți apă, cât mai multă, pentru că alcoolul deshidratează.

În căutarea zahărului ascuns din alimente, care ne îmbolnăvește. Cum apare așa-numitul "ficat gras"

 

Mai multe detalii în video.

Cât să mâncăm de Sărbători pentru ca ficatul să nu clacheze

Cât să mâncăm de Sărbători pentru ca ficatul să nu clacheze

carne cruda de pui

Carnea crudă, extrem de periculoasă din cauza bacteriilor. Se poate ajunge la cancer

Copiii pot surzi din cauza răcelilor netratate. Când se scot amigdalele

Cum putem să înlocuim plăcere de-a fuma cu o altă stare de bine

De ce nu este recomandat să ignorăm alunițele și petele apărute pe piele

„One day check-up”, soluția care ne ajută să prevenim apariția bolilor

Cum trebuie să procedăm, dacă vrem să slăbim echilibrat

Pancreasul, prima victimă a exceselor alimentare.

Pancreasul, prima victimă a exceselor alimentare. Cum ajunge să "dea rateuri"