Fumatul este la fel de periculos ca lipsa igienei orale. Fenomenul care poate duce la pierderea dintilor

Ultimul update: Sambata 26 Martie 2016 06:54
Data publicarii: Miercuri 23 Martie 2016 09:01
Categorie: CSID

Fumatul este la fel de periculos ca lipsa igienei orale - avertizeaza medicii stomatololgi. Este cauza principala a bolii parodontale, dar si a cancerelor orale. Explicam cum tigarile intervin in fiziologia cavitatii bucale.
 

O singura tigara e suficienta pentru ca vasele de sange sa se contracte. Fenomenul insa e reversibil. Astfel, la 20 de minute dupa ultimul fum, circulatia sanguina de intensifica din nou, in favoarea dumnevoastra. Aceasta daca nu fumati din nou. In cazul celor care succed tigarile zilnic, la nivelul cavitati orale se petrece un fenomen periculos.

Ionut Leahu, medic dentist: "Gingiile nu mai primesc sange suficient si automat inclusiv apararea lor impotriva unor factori infectiosi sau o unor traume e mai mica, se infecteaza mai repde, de inflameaza mai rede, ceea ce duce in timp la pierderea dintilor."

Din punctul de vedere al stomatologilor, intoxicarea cronica cu tutun e la fel de periculoasa pentru dinti ca si lipsa igienei orale. In timp, destabilizeaza toate elementele dentare. Pe de alta parte, fumatul scade activitate glandelor salivare. Cu o cantiate mica de saliva, cavitatea orala se apara prost impotriva factorilor infectiosi.

Chiar daca beneficiati de implant dentar, trebuie sa tineti cont ca acesta nu are parte de un sistem de aparare complex numit parodontiu marginal. Ce inseamna sa fumati daca aveti implanturi?

Secretul unei slabiri eficiente pe termen lung. Cat timp ii ia creierului sa memoreze noua greutate

Ionut Leahu, medic dentist: "Trebuie sa ne imaginam ca dintele sta in radacina prin niste ligamente, ne imaginam niste franghii care leaga dintele de os. Acela e parodontioul marginal, cand pierdem osul, acele ligamente raman."

Dar osul se resoarbe continuu sub actiunea fumului de tigara. Asa patrund bacteriile pe langa implant. Organismul se lupta sa le elimine, insa nu are suficienta putere. Osul continua sa se resoarba pana elimina dispozitivul medical. Implantul nu e misca in prealabil, nu doare. Cade pur si simplu.

Mecanismele complexe de aparare orala sunt distruse inclusiv de fumatul pasiv. Cu cat mai devreme, cu atat efectele vor fi mai severe.

Aceasta presupune ati infectii locale cit si infectii respiratorii mai dese. De asemenea, toate substantele din aer pe care le numim, generic, poluare, actioneaza lejer pe aceste mucoase agresate. Fenomenele se insotesc tot de infectii repetate.
 

Greseala comisa de multe persoane care au probleme cu urinatul frecvent sau in timpul noptii

Greseala comisa de multe persoane care au probleme cu urinatul frecvent sau in timpul noptii

CSID

Adenomul de prostată, înlăturat fără medicamente ori operaţie

Detartrajul nu înlătură total riscul bolii paradontale. Ce ne recomandă medicii

Funcționarea mușchiului cardiac ne arată în ce stare sunt arterele

Risc uriaş de HPV, din cauza lipsei educaţiei sexuale. Prezervativul, recomandat de medici

Tulburările de somn devin mai grave dacă ne gândim la ele. "Ajungi să mănânci în somn"

Cum a ajutat-o terapia cu frig pe Magda Pălimariu, după un accident grav

dormit cu telefonul la cap

Cât de periculos este să dormim cu telefonul la cap. "E un generator de radiaţii"