Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Explicatia stiintifica pentru care pielea devine sensibila la radiatiile solare. Cand este cazul sa mergem la medic

Embed:

Ce au in comun copiii, adultii predispusi la alergii, dar si persoanele cu tenul deschis? Vasele de sange din pielea acestora se afla in suprafata. Forta de atractie pentru ultraviolete este astfel sporita.

La fel de crescut este, din pacate, si riscul de a dezvolta afectiuni ale pielii. Iata, deci, inca un argument pentru protectia solara corespunzatoare.

Pielea este alcatuita din straturi de celule. Primul strat formeaza asa numita bariera hidro-lipidica. Sub acesta se gaseste stratul regenerator. La fiecare 28 de zile avem tesut cutanat nou. Sub aceste doua straturi vin vasele de sange. Inclusiv soarele bland de primavara determina incalzire exagerata.

Dr. Luminita Marinescu, medic primar dermatolog: "Incalzirea exagerata face ca stratul vascular sa se dilate, ca vascularizatia sa creasca si ca sensibilitatea pielii, prin inclazire sa creasca. Ultravioletele si radiatia solara infrarosie isi potenteaza actiunea."

piele

In cazul copiilor, primele doua straturi cutanate sunt constitutional subtiri. Aceeasi situatie se intalneste si la adultii predispusi la alergii ori cei cu pielea foarte alba. Toate aceste categorii au nevoie de protectie solara inalta. Obtinuta evident prin haine, iar pe zonele foto-expuse prin produse cosmetice. Vasele de sange din suprafata atrag exagerat ultraviolete nocive.

Multi dintre noi am fost expusi prea mult in copilarie. Ne-am consumat devreme ceea ce se numeste capitalul solar. Mai exact, capacitatea pielii de a se regenera, chiar daca a fost agresata de razele acestuia. Si atunci ce facem? Asteptam sa apara o conditie de boala atata vreme cat pielea este clar deteriorata? Leziunile produse de soare se numesc actinite. Pe acestea sunt generate, cel mai frecvent, cancerele cutanate.

Dr. Luminita Marinescu, medic primar dermatolog: "Trebuie sa tinem minte ca o data inainte de expunere, prin aprilie-mai si o data dupa expunere, prin noiembrie, sa mergem sa aratam pielea dermatologului, si noi si copiii nostri."

In aparenta plina stare de sanatate. Orice schimbare sau aparitie pe suprafata pielii trebuie de asemenea aratata medicului.

Dr. Dorina Giurcaneanu, medic primar dermatolog: "Nu sunt elemente distincte, clare decat intr-un moment tardiv, dar doctorul sesizeaza mai degraba nuantele, un mod de evolutie."

Este preventia pro-activa impotriva bolilor de piele, multe la numar. Intre acestea gasim si cel mai agresiv cancer constatat la oameni, melanomul.

melanom


 

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 30 Martie 2016
Citeste mai multe despre: CSID, soare, piele, melanom, cancer, protectie solara, vase de sange,
Ultimele stiri
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed