Durerile de cap sau de burta, semne care tradeaza depresia la copii. Simptomele care ar trebui sa-i ingrijoreze pe parinti

Ultimul update: Sambata 05 Martie 2016 07:01
Data publicarii: Luni 01 Februarie 2016 08:50
Categorie: CSID

Semnalarea unor dureri de cap sau de burta reprezinta un mijloc prin care cei mici comunica, de fapt, o depresie. Mai puteti observa ca obosesc usor sau chiar ca au scaune diareice.

Nu le tratati superficial! Par banale, insa sunt semnal care impun ajutor specializat. Adolescentii si adultii pot sa exprime relativ usor starea depresiva: ''Nu mai functionez!''. Copiilor insa le este greu sa foloseasca un astfel de instrument al exprimarii. De aceea, manifestarile lor, la varsta mica, imbraca diverse forme. O prima categorie este depresia artagoasa. Apare preponderent in cazul baietilor.

Diana Stanculeanu. Psiholog: “Nu vor avea chef de nimic, le va sari tandara din orice vor parea mai degraba copii agresivi, dar la baza starea lor emotionala este de tristete, de pierdere, de depresie."

O alta mare categorie de manifestari ale aceleiasi boli include plansul din orice.

Andreea Manolache, psiholog centru de toxicologie: “Sunt indicatori la care trebuie sa fie atenti parintii - daca copilul devine mai trist pe o perioada lunga de timp, daca incepe sa izoleze, daca apar niste stari de nervozitate peste ce fusese inainte.”

BLUE MONDAY. De ce este considerata ziua de astazi cea mai deprimanta din an

Diana Stanculeanu, psiholog: “Asta e un aspect foarte important pe parinti - lipsa de chef. Ca n-are chef sa faca teme nu e relevant pentru depresii, dar cand imi spune ca n-are chef sa se joace, aici lucrurile sunt de ingrijorat.”

Orice perturbare a rutinei de masa sau somn reprezinta un semn de alarma. Cel mic doarme mai mult decit in mod normal si se trezeste obosit.

85% dintre copiii care sufera de depresie au in antecendente simptome de anxietate. Acestea sunt legate de asa-numitele somatizari - starea de oboseala nejustificata, durerile de cap ori simptomele digestive. Precum scaun modificat, constipatie, voma.

Diana Stanculeanu, psiholog: “Pot somatiza in preajma unor adulti extrem de severi autoritari perfectionisti cu asteptari mari de la ei care pot fi cadre didactice sau proprii parinti.”

Aceaste manifestari apar preponderent la grupa de varsta 5-10 ani. Au nevoie de orice altceva decit de ignorare. Medicul de familie sau pediatrul pot recomanda specialistul potrivit pentru situatia delicata. Care nu trece de la sine. Este o boala.

Tratamentul care poate revolutiona lumea medicala. Cercetatorii au descoperit ca depresia se poate trata doar cu infrarosii

Tratamentul care poate revolutiona lumea medicala. Cercetatorii au descoperit ca depresia se poate trata doar cu infrarosii

Alunite

De ce nu este recomandat să ignorăm alunițele și petele apărute pe piele

„One day check-up”, soluția care ne ajută să prevenim apariția bolilor

Cum trebuie să procedăm, dacă vrem să slăbim echilibrat

Pancreasul, prima victimă a exceselor alimentare. Cum ajunge să "dea rateuri"

Cât de mult unt au voie să consume copiii. Greşeala făcută de părinţi

Pauza alimentară, singura cură de care aveţi nevoie după un Crăciun încărcat

inima csid

O alimentație bazată doar pe fibre declanșează boli vasculare