De ce ne cere creierul să mâncăm mai mult decât avem nevoie

×
Codul embed a fost copiat

Creierul solicită hrană pentru a îşi face depozite. Că să supravieţuiască şi în zilele negre. Ficatul execută. Copleşit, însă, la un moment dat, se va sufocă sub greutatea propriei funcţii...

Vă explicăm contradicţia creier- ficat- mîncare, astfel încât să o aveţi în minte înainte de orice vizită la raftul cu alimente. Mai ales că cei mai mulţi români - ne spune Institutul Naţional de Statistică - au tendinţa să cumpere peste limita de care ar avea nevoie să trăiască liniştiţi.

Animalele sălbatice au acces la extrem de puţină hrană , aşa se întîmplă şi cu oamenii acum mii de ani, şi la acesta informaţie - acces la puţină hrană - suntem adaptaţi şi în prezent, explică specialiştii. Este scris în genele noastre. Numai că oamenii au inventat supermarketul, adică alimente cu multe calorii şi cu puţini nutrienţi

Această contradicţie - ce ne este scris în gene versus ce găsim la raft, în supermarket – a generat cele mai multe dintre bolile cu care lupta generaţiile actuale.

Dr. Adriana Motoc, medic primar boli infecţioase: “Orice specie animală are tendinţa naturală să mănînce mai mult decît consumă în mod normal. Creierul e setat pe idea că trebuie să comsumam mai mult că să facă rezervă pentru că poate, nu o să aibă de mîncare”:

Citește și
rural fest
Târgurile cu tentă rurală, preferate de tot mai mulți bucureșteni
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Aşadar, din orice mîncaţi o parte se va duce în depozite, la nivelul ficatului. Asta înseamnă că supravieţuirea, preţ de câteva zile, fie şi fără alimente, este asigurată.

Ce se întîmplă însă dacă, zilnic, depăşiţi necesarul de mîncare? Ceea ce e foarte uşor, de altfel, mai ales cu plenitudinea de alimente superieftine de pe piaţă. Caloriile se depozitează la nivelul ficatului. Înainte ne panicheze depozitele de grăsime de la exterior, ficatul acumulează strat după strat. Şi devine depăşit de propria lui capacitate. Avem de-a face cu o steatoză hepatică, o boală întinsă pe patru etape, în funcţie de gravitate. Ultima este ciroză.

Vestea bună e că, prin restricţii alimentare şi mişcare, va puteţi reveni rapid. Din cauza acestei contradicţii - ce ne dictează creierul şi ce am avem nevoie din punct de vedere alimentar - nutriţioniştii pot..improviza. Mai multe legume, pentru că au puţine calorii şi satură prin volum. Mai multe alimente ţări, pentru că va ia timp să le mestecaţi. Abia în 20 de minute creierul comandă senzaţia de saţietate,

De asemenea, o felie de carne pe zi, dar neprajita. Proteine din această se digera greu şi dau senzaţia de saţietate.

Ne întoarcem în mediul natural. Există şi un fel de adaptare negativă la mediu. Oameni care îşi transformă energia în exces din alimente nu în grăsime, ci în căldură corporală. Dacă îi invidiaţi, aflaţi că nu ar rezistă prea mult în vreme foamete. Schimbă macazul de la grăsime la căldură - lanţuri de proteine, numite chiar decuplante.

Academician profesor doctor Constantin Ionescu- Târgovişte, medic primar diabet: “Are mai multe proteine decuplante care produc energie eliberată. E motivul pentru care sunt persoane care mănîncă mult şi nu se îngraşă. O persoană care este slabă poate să mănînce orice, nu se va îngraşă niciodată.”

Dar, din nou, aceştia oameni sunt extrem de puţini adaptaţi la o posibilă … foamete.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Restaurantul unde o supă e 325 de dolari. Din ce ingrediente e făcută
Restaurantul unde o supă e 325 de dolari. Din ce ingrediente e făcută

325 de dolari pentru un bol cu supă. Este probabil cea mai scumpă supă din lume sau, în orice caz, printre cele mai scumpe.

Târgurile cu tentă rurală, preferate de tot mai mulți bucureșteni
Târgurile cu tentă rurală, preferate de tot mai mulți bucureșteni

Cu coşul de picnic în mână, la cumpărături de miere şi dulceaţă, ori lenevind pe un balot, lângă un mic şi o bere, e clar că bucureştenii au prins gustul târgurilor cu tentă rurală.

Brunch săsesc, într-un sat ascuns printre dealuri și păduri
Brunch săsesc, într-un sat ascuns printre dealuri și păduri

Care sunt ingredientele pentru un weekend cu adevărat reuşit? Un sat transilvănean de poveste, ascuns printre dealuri, mâncare săsească şi ardelenească gătită de gospodine pricepute şi soare blând de vară.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.