Creierul si maduva spinarii NU simt durerea. Problemele grave pe care le poate indica lipsa fortei

Ultimul update: Duminica 20 Martie 2016 07:13
Data publicarii: Sambata 12 Martie 2016 11:04
Categorie: CSID

Cei mai multi dintre noi privim spre muschi, atunci cand ne gandim la forta fizica. Mergem azi la neuro-chirurgie si aflam, direct din sala de operatie, ca forta vine din interiorul creierului.

Neurochirurgul Corneliu Toader opereaza acum in spatele creierului. Pana la locul de lupta, a strabatut pielea, grasimea muschii si osul. In orice interventie conteaza enorm ca pacientul sa fie mai degraba plin de muschi si nu de grasime. Aceasta pune piedici mari echipei medicale. Din creier pleaca inclusiv forta fizica. Pe care o simtiti in muschi.

Dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: De exemplu, daca eu vreau sa misc mina stinga - creierul comanda, dar efectuarea miscarii este coordonata prin fascicule, prin acele prelungiri ale coloanei vertebrale care ajung sa coorodoneze extremitatea miini stingi si contracta muschii in sensul pe care il doresc. “

Schimbam sala de operatie, ca sa aflam importanta coloanei vertebrale in ecuatia fortei fizice. Ne ghideaza neuro-chirurgul Mihai Cristescu.

Sa ne imaginam creierul asemenea unui hard-disk. Impulsuri electrice gasim si in masina si in structurile nervoase umane. Se propaga prin maduva spinarii si apoi prin nervii din interior. De fapt, nervii sunt cei care dau senzatia de durere. Creierul si maduva spinarii nu simt durerea. Va doare capul? Cu siguranta, nu va doare creierul. Va doare coloana? Niciodata maduva din interior!

A ramas paralizata in urma unui accident de masina, dar si-a revenit si a devenit model. Cum arata acum tanara de 21 de ani

“In cablul acesta perfect trebuie sa fie un obstacol foarte mare ca sa si simtim”, spune doctorul Mihai Cristescu. “Maduva se obisnuieste si incepe sa sufere cind e destul de stangulata, o compresiune asemenatoare produsa brusc poate determina un asa numit soc medular.”

Doctor Mihai Cristescu operaza o formatiune mare in maduva. Pacienta, desi suferinda, nu simte nicio durere, ci doar lipsa fortei fizice.

Am urmat ruta creier - maduva spinarii - nervi. Abia acum ajungem la muschi. Lipsa fortei poate indica probleme pe tot acest circuit. Daca insa va lasa fortele, iar cauza este creierul, efectele se vor simti pe jumatatea verticala a corpului. Mana, picior, jumatate de fata. Daca cea care sufera este coloana, se simte cumva pe orizontala si intotdeauna mai jos de leziunea din maduva. Majoritatea slabiciunilor musculare indica afectarea structurilor nervoase importante. E cazul sa investigati si sa reparati problema. Pana nu e prea tarziu.
 

Zaharul actioneaza ca un drog la nivelul creierului. Ce spun nutritionistii despre ciocolata, paine si fructe

Zaharul actioneaza ca un drog la nivelul creierului. Ce spun nutritionistii despre ciocolata, paine si fructe

csid

Insomniile afectează dramatic sistemul imunitar. Când este necesară o vizită la medic

Ce se întâmplă dacă ganglionii își măresc dimensiunile

CSID. Terapia cu cortizon, soluția pentru cele mai frecvente afecţiuni dermatologice

CSID. De ce este indicat să facem un detartraj măcar o dată pe an

CSID. Picăturile de nas vaso-constrictoare pot fi extrem de periculoase

2 din 10 adolescenţi suferă de depresii şi au probleme la şcoală. Ce pot face părinţii

lili sandu si oana cuzino

Lili Sandu, despre stilul de viaţă sănătos: "Mâncam icre negre în fiecare dimineaţă"