Copiii reactioneaza cu tulburari "digestive" la orice agresiune din exterior. Ce spun pediatrii despre suferintele ascunse

Ultimul update: Miercuri 09 Martie 2016 07:06
Data publicarii: Miercuri 27 Ianuarie 2016 08:17
Categorie: CSID

Pediatriii ii caracterizeaza pe cei mici drept foarte digestivi. Mai exact, copiii reactioneaza cu tulburari de asemenea natura la orice agresiune din exterior.

Nu neaparat la cele care tintesc tractul digestiv. Iar varsaturile sau tranzitul intestinal modificat la varsta mica pot semnifica peste 50 de boli.

Organismul copilui este unul imperfect, oricat de ciudat ar suna. In ciuda poftei de viata, functiile micutului sunt imature.

Iolanda Vivisenco, medic specialist pediatru: "ei prin definitie sunt niste organisme foarte digestive, le spunem noi, ei reactioneaza cu suferinte digestive la orce agresiune din exterior, nu neaparat pe tractul digestiv."

Prezinta varsaturi cu usurinta, scaune modificate, dureri abdominale. Aceste simptome pot fi asociate, practic, cu orice boala organica. Reprezinta motiv de mers la pediatru, pentru consult amanuntit.

Pericolele alimentatiei "de la supermarket" pentru copii. Ce greseala ii poate face sa dezvolte diabet la maturitate

Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: "Ii facem un examen complet pulmonar, ii facem examen de cord, vedem daca sunt semne eruptive, vedem daca copilul are ceva la sistemul nervos."

Medicul decide ulterior importanta analizelor de sange si urina, precum si a ecografiei. Pe de alta parte, semnele digestive se manifesta, frecvent, in cazul suferintei psihice. Spre exemplu, 85% din cazurile de abdomen dureros au drept cauza suferintele emotionale. Asa cum adultii pot resimti dificultati in respiratie, dificultati la deglutitie sau apasare pe piept cind au probleme emotionale, copiii se manifesta digestiv..

Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: "De foarte multe ori sunt cauze neuro-vegetative care te duc la aceasta situatie, de exemplu un copil trebui dus la gradinita, si cand trebuie sa sa plece de acasa il apuca durerea de burta, de ce? La gradinita exista un conflict, isi exteriorizeaza acest lucru prin dureri abdominale."

In acest caz, pediatrii cu experienta va recomanda sa fiti fini observatori. Si sa va puneti pe pozitie de egalitate fata de copil. Ca sa inteleaga ca are cu cine sa vorbeasca.

Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: "Ii dam atentie copiluiui dar incercam sa vedem care e substratul, nu inseamna sa ii fac iar ecografie, analize. Astea la un moment dat sunt inutile."

Copiii care prezinta frecvent astfel de manifestari sunt, de obicei, perfectionisti. Aceasta nevoie poate genera insa depresii. Parintii sunt sfatuiti sa nu ii incurajeze suplimentar sa faca performanta. Ci sa ii sublinieze ca ii iubesc indiferent de realizari.

Inrosirea ochilor, un simptom ignorat de multe ori de adulti. Ce se ascunde in spatele acestei situatii

Inrosirea ochilor, un simptom ignorat de multe ori de adulti. Ce se ascunde in spatele acestei situatii

csid

Insomniile afectează dramatic sistemul imunitar. Când este necesară o vizită la medic

Ce se întâmplă dacă ganglionii își măresc dimensiunile

CSID. Terapia cu cortizon, soluția pentru cele mai frecvente afecţiuni dermatologice

CSID. De ce este indicat să facem un detartraj măcar o dată pe an

CSID. Picăturile de nas vaso-constrictoare pot fi extrem de periculoase

2 din 10 adolescenţi suferă de depresii şi au probleme la şcoală. Ce pot face părinţii

lili sandu si oana cuzino

Lili Sandu, despre stilul de viaţă sănătos: "Mâncam icre negre în fiecare dimineaţă"